Hezbollah skadet Israels viktigste radarstasjon

0
Hezbollah har bombet Israel viktigste radarstasjon, Mout Meron.

Den israelske hæren IDF innrømmer at flykontrollbasen på Mount Meron ble påført skader i et missilangrep fra Hezbollah lørdag. Hezbollah avfyrte en bølge av raketter og antitankmissiler mot basen, som er rundt 8 kilometer fra Libanon-grensa, og traff to av radarkuplene, viser opptak publisert av Hezbollah. IDF utdyper ikke mer om skaden på basen. Men ifølge Hezbollahs video ble radarkuplene truffet. Dette skriver Times of Israel.

Se video her.

Avisa Haaretz skriver at IDF innrømmer et det ble gjort «omfattende skader» på basen.

Dette betyr at Israels høyt oppskrytte luftforsvarssystem Iron Dome er uten sjanser til å forsvare landet eller dets militære installasjoner mot missilene fra Hezbollah.

Flykontrollbasen på Mount Meron er ikke hvilken som helst base. Den er Israels viktigste base i sitt slag og den kontrollerer luftrommet ikke bare over Israel, men også Libanon, de okkuperte Golanhøydene, Syria og Jordan. Uten basen er Israels flyvåpen «blindt».

Hezbollah sier at dette er bare forspillet.

Hezbollah har sendt Israel ei liste over israelske mål, inkludert Haifa og Tel Aviv, som kommer til å bli bombet av organisasjonens militære styrker dersom Israel fortsetter å bombe Hezbollahs ammunisjonslagre eller landsbyer i Sør-Libanon.

Også Haifa havn er bombet

Israels viktigste havn, havna i Haifa, ble også bombet med et kryssermissil. Det skal ha vært en oppgradert versjon av det iranske Khorramshahr missilet. Den islamske motstanden i Irak har tatt på seg ansvaret for bombinga.

Det skal ikke mange slike angrep til før Israels viktigste eksport- og importhavn blir stengt. Det er ikke mange skipsredere som vil sende skipene sine inn i ei havn der de kan bli bombet når som helt.

Angrepet på Haifa havn kan få vidtrekkende konsekvenser for den allerede flyktige Midtøsten-regionen. Haifa er et viktig økonomisk og industrielt senter i Israel, som er base for nøkkelinfrastruktur og den fungerer som en viktig inngangsport for import og eksport. Enhver forstyrrelse av dens operasjoner kan få alvorlige økonomiske konsekvenser, ikke bare for Israel, men også for hele regionen og for det indre Middelhavet.

En israelsk talemåte sier: «Haifa works, Jerusalem prays, and Tel Aviv plays» (Haifa jobber, Jerusalem ber og Tel Aviv leker.)

Dette avsnittet av Wikipedias artikkel om byen forteller mye om i hvor stor grad den er Israels økonomiske og teknologiske hjerte.

Israels folkemorderiske krig mot Gaza har brakt krigen til landets egne byer og anlegg på en måte som aldri har skjedd før. Israel fører nå en krig på fem fronter: Gaza, Rødehavet, Vestbredden, Syria og Libanon. Dette har ikke landet evne til å fullføre.

Hvis det medfører riktighet at det er den islamske motstanden i Irak som har rammet Haifa så betyr det at ikke bare Hezbollah, men også den bredere motstandsaksen er i stand til å påføre Israel skader. Og foreløpig forholder Iran seg i bakgrunnen. Israel har stadig hisset til krig mot Iran, men når man ser hva Hezbollah og andre kan påføre landet av skader uten på noen måte å ha utnyttet arsenalet sitt, ville det være hinsides dumdristig av Israel å yppe til krig mot Iran.

Magasinet The Nation spør hvorfor Biden-administrasjonen tar sjansen på en større krig i Midtøsten.

Washington Post: Tensions in the Middle East are rising beyond Israel. Here’s where.

El Païs: Danger of Gaza war spillover peaks in Middle East after three months of fighting

Forrige artikkelRepresentantenes hus i New Hampshire vedtar «Defend the Guard»
Neste artikkelUtfasing av norsk olje og gass er det glade vanvidd