Franske bønder fortsetter protestene: – På mandag skal vi til Paris

0
Bondeopprøret kommer til Paris

Franske bønder fortsatte sine landsomfattende protester og på lørdag sa de at de ville fortsette aksjonene og opprettholde det de har planlagt om veisperringer rundt Paris mandag, og argumenterte med at regjeringens tiltak for å dempe demonstrasjonene ikke gikk langt nok til å møte deres krav om bedre lønn og levekår.

Av Romy Rohmann.

Høyballer og traktorer har blitt brukt til å blokkere hovedveier; det er sprøytet gjødsel på offentlige bygg og supermarkeder. Kasser med tomater, kål og blomkål som bøndene sa hadde blitt importert billig ble dumpet over veiene. Selv om protestene følger andre demonstrasjoner fra europeiske bønder i land inkludert Tyskland og Romania, har de franske protestene et spesielt presserende og lokalpolitisk preg. Frankrike, EUs største landbruksprodusent, har tusenvis av uavhengige produsenter av kjøtt, meieri, frukt og grønnsaker og vin, som har rykte på seg for å arrangere forstyrrende protester.

Fredag ​​droppet statsminister Gabriel Attals regjering planene om gradvis å redusere statlige subsidier på landbruksdiesel, og kunngjorde andre skritt for å redusere det økonomiske og administrative presset mange bønder står overfor.

Dette skreiv Reuters den 27. januar

Demonstranter holdt også en stille marsj i den nordfranske byen Beauvais på lørdag for å hylle bønder som har dødd de siste årene, og noen har begått selvmord på grunn av stresset med arbeidsforholdene.

Frankrike er EUs største landbruksprodusent, og de franske bøndenes protester følger lignende handlinger i andre europeiske land som Tyskland og Polen, med mange demonstranter som sier at de blir rammet av globalisering og utenlandsk konkurranse.

https://www.reuters.com/world/europe/french-farmers-maintain-protests-despite-government-concessions-2024-01-27/

France 24 skriver den 27. januar:

Bondebevegelsen, som søker bedre vederlag for produktene sine, mindre byråkrati og beskyttelse mot billig import har spredt seg de siste dagene over hele landet, med demonstranter som bruker traktorene sine for å stenge ned lange veistrekninger og skape sakte trafikk. De har også dumpet stinkende landbruksavfall ved portene til offentlige kontorer.

Mens noen av barrikadene gradvis ble fjernet på lørdag, sa motorveioperatøren Vinci Autoroutes at A7, en stor motorvei på vei gjennom Sør- Frankrike og inn i Spania , fortsatt var stengt. Noen andre veier var også delvis stengt, for det meste i Sør-Frankrike.

Vinci Autoroutes bemerket at blokadene på to motorveier som fører til Paris er fjernet. Motorveien fra Lyon, i det østlige Frankrike, til Bordeaux, i sørvest, ble også gjenåpnet på lørdag, sa selskapet i en uttalelse.

https://www.france24.com/en/france/20240127-french-farmers-vow-to-continue-protests-despite-government-concessions

I flere måneder hadde sinte bønder snudd opp-ned på gateskilt i landsbyer over hele Frankrike i protest.

Torsdag ble bretonske fiskere med på demonstrasjonene og andre fagforeninger kan bli med dersom protestbevegelsen vokser. Etter de gule vesters protestbevegelse i 2018 og 2019, har regjeringen instruert opprørspolitiet til å handle med måte, i stedet for å demontere veisperringer. Demonstrantene har mange krav: inkludert å sikre rettferdige priser på produkter, krever de fortsatt avgiftsfritak for diesel for landbrukskjøretøyer, en slutt på den ekstra avgiften franske byråkrati har lagt på toppen av EU-reglene og umiddelbar hjelp til økologiske bønder som sliter.

Meningsmålinger viser massiv folkelig støtte til bøndenes protest – opptil 90 % – men bønder sier at franske forbrukere, som sliter med å få endene til å møtes og forvirret av supermarkeder, ikke alltid velger franske produkter i butikkene.

The Guardian skriver 26. januar:

Pierre Bretagne våknet klokken 04.00 for å mate kyrne på sin økologiske gård nær kystbyen Pornic i det vestlige Frankrike, og gjorde deretter noe han aldri hadde våget før.

Han laget et protestbanner i papp om marerittet med fransk byråkrati og gikk for å heie på en saktekonvoi av traktorer som advarte om at det franske jordbruket og den landlige levemåten stod foran kollaps. Skulpturer av døde bønder dinglet fra løkker på traktorhengere da konvoien kjørte inn i sentrum av byen Rennes i Bretagne, mens de piper med horn og viftet med bannere. «Kvalitet har en pris», sto det på en.

«Vi er lei og irriterte,» sier Bretagne, 38. «Jeg elsker jobben min – jeg driver økologisk jordbruk fordi det er det jeg tror på, og det er det riktige etisk og helsemessig. I ni år med jordbruk har jeg aldri vært på en protest; Jeg vil heller være sammen med dyrene mine. Men ting begynner å bli så vanskelig – vi trenger anstendige priser som ikke bare reflekterer kvaliteten på produktene våre, men kjærligheten vi legger i denne jobben og på landsbygda. Dette er en lidenskap, et kall, men vi får ikke anerkjennelsen for det.»

The Guardian deler også en annen historie:

Natacha Guillemet, 50, fra Vouvant i Vendée, sier at hun oppdretter gressfôret Parthenais-storfe for høykvalitets «red label»-biff som selges i de beste slakterbutikkene i Paris. «Men på slutten av måneden setter jeg opp regningene på mantelen og bestemmer hvilke jeg skal betale fordi jeg ikke kan betale alle,» sier hun.

«Jeg teller frimerker på konvolutter, jeg teller euro. Vi er ikke i meieri, men vi melker noen kyr for å gi litt melk til barna våre. Prisene som betales av mellommenn for produktene våre er for lave, og likevel eksploderer kostnadene våre: diesel, forsikring. Forbrukerne blir belastet mye, men vi ser ikke det ærbødige. Det er mangel på verdighet.»

Noen ganger, sier hun, føltes det som å jobbe i et føydalt system: «Det er som om vi får smulene … Vi blir tatt for tullinger.»

Den franske regjeringen har blitt overrasket over omfanget og raseriet til demonstrasjoner fra grasrotbønder som har spredt seg fra sør-vest over hele landet denne uken.

https://www.theguardian.com/world/2024/jan/26/world-changing-too-fast-organic-farmers-french-protests

#France #FarmersProtest #Paris

Forrige artikkelIrakisk Kurdistan betaler en dødelig pris for å være vertskap for Mossad
Neste artikkelMattias Desmet holdt tale i det rumenske parlamentet