Deler av britisk næringsliv kollapser

0

Flere enn 47.000 bedrifter i Storbritannia står i umiddelbar fare for å gå overende. Avisen The Guardian omtaler en rapport fra rådgivningsselskapet Begbies Traynor, et selskap som spesialiserer seg på insolvens, og forteller at antallet selskaper i umiddelbar fare for kollaps økte med 25,9% i siste kvartal i 2023.

Selv om tallene er overveldende, er de likevel ikke helt enestående. Fjorårets tre siste måneder var nemlig det andre kvartalet på rad der bedrifter i kritiske vanskeligheter har økt med rundt fjerdeparten.

Toppen av isfjellet

Som om ikke 47.000 er et høyt nok tall på bedrifter i kritiske vanskeligheter, kan rekrutteringsgrunnlaget til denne tvilsomme klubben vise seg å være solid. På neste nivå har man bedrifter i «betydelige økonomiske vanskeligheter». Her er antallet i underkant av 540.000 bedrifter.

Til sammenligning var det ved inngangen til 2023 i underkant av 647.000 aktive virksomheter i Norge – totalt. Altså er det nesten like mange bedrifter i Storbritannia som er i kritiske aller alvorlige vanskeligheter som det finnes bedrifter i Norge.

Økningen i antallet britiske bedrifter som befinner seg i betydelige økonomiske vanskeligheter var ikke like voldsom for den kritisk utsatte gruppen. Likevel er økningen fra tredje kvartal på 12,9 % også temmelig saftig.

Utsatte bransjer

Rapporten fra Begbies Traynor omfatter naturlig nok virksomheter som er i fare for insolvens.

Det røde flagget vaier over hele 22 sektorer innenfor britisk næringsliv. Så mange som 18 av disse sektorene opplevde en urovekkende vekst, med en tosifret prosentvis økning i antallet bedrifter som er i alvorlige vanskeligheter.

De mest utsatte bransjene er eiendom og bygg og anlegg. Bortimot 30 % av de kritisk utsatte bedriftene befinner seg innenfor disse sektorene. Også innen helse og utdanning er økningen skarp.

Med den seneste tidens økning, har ikke andelen kriserammede bedrifter vært høyere siden finanskrisen i 2008.

Julie Palmer, partner i Begbies Traynor og spesialist på insolvens, uttalte at de tøffe makroøkonomiske forholdene hadde skapt en «perfekt storm» for britiske virksomheter. Dette betyr ifølge snl.no at det har inntruffet et «sammenfall av uheldige omstendigheter som gjør at en situasjon forverres kraftig».

Palmer understreker at 2023 var «et vanskelig år for britiske virksomheter, preget av høy rente, kraftig inflasjon, svak forbrukertillit og økende og uforutsigbare kostnader». Dette setter ifølge Palmer sitt preg på alle fasetter av landets økonomi.

Med denne utviklingen kan en britisk resesjon være nært forestående.

Kamp for tilværelsen

Mot slutten av 2021 lå den britiske styringsrenten på 0,1 %. For å temme den kraftig økende inflasjonen, har Bank of England økt styringsrenten til saftige 5,25 %. Til sammenligning ble den norske styringsrenten i desember 2023 økt til 4,5 %.

Palmer forteller at «flere hundre tusen britiske virksomheter i storhetstiden skaffet seg massevis av billige lån, og nå møter de økonomiske konsevensene av denne byrden». Man frykter at 2024 vil preges av alt annet enn optimisme, og at året blir «en kamp for tilværelsen».

The Guardian skriver at de fleste av disse bedriftene holder til i hovedstadsområdet og i Sørøst-England.

Norske tilstander

Men hvordan er tilstanden for bedriftene i Norge? Vi har hatt mye av den samme utviklingen som de kriserammede britene, med inflasjon, høye strømpriser og renteøkning – i tillegg til en vesentlig svekket valuta.

Første kvartal i 2023 økte antallet konkurser blant norske virksomheter med hele 40 %, det høyeste tallet siden første kvartal 2019. I likhet med i Storbritannia sliter bygg og anlegg mest, sammen med varehandel og verksteder.

Stemningen blant de norske bedriftene er ikke så mye bedre enn hos britene. I oktober 2023 oppga hele 41% av medlemsbedriftene i NHO at utsiktene for det neste halvåret var svekket. NHO fastslår at «pessimismen dominerer fremdeles». Det blir kanskje gjennomgangsmelodien for 2024?

Forrige artikkelMetan og beitedyr – introduksjon til serien på fire artikler
Neste artikkelIsrael og kolonialkrigens tilbakekomst