al-Qaida-medlemmer er en del av USA-støttede jemenittiske regjeringsstyrker

0
https://www.buzzfeednews.com/article/aramroston/mercenaries-assassination-us-yemen-uae-spear-golan-dahlan
Illustrasjon: BuzzFeedNews

BBC rapporterer at en mistenkt i bombingen av USS Cole nå leder en militær enhet i det sørlige overgangsrådet, som er en del av det USA-støttede jemenittiske presidenrådet.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 23. januar 2024.

En undersøkelse fra BBC har avslørt at De Forente Arabiske Emirater, UAE, rekrutterte al-Qaida-medlemmer som nå jobber for Southern Transitional Council (STC), en jemenittisk sørlig separatistgruppe som er en del av den amerikanske og Saudi-støttede jemenittiske regjeringen.

UAE sluttet seg til Saudi-Arabia i å invadere Jemen i 2015 for å bekjempe houthiene, som offisielt er kjent som Ansar Allah. USA kastet sin tyngde bak Saudi/UAE-koalisjonen, og tidligere rapportering avslørte at koalisjonen gjennom årene hadde rekruttert al-Qaida-krigere til å bli med i sine rekker.

Den nye BBC-undersøkelsen siterte et dokument innhentet av en varsler som avslørte at 11 tidligere medlemmer av al-Qaida nå jobber i STC, som ønsker å skille Nord- og Sør-Jemen og gjenopprette grensene fra før Jemen ble forent i 1990.

Jemenittiske kilder fortalte BBC at en tidligere høytstående al-Qaida-tjenestemann og mistenkt i bombingen av USS Cole i 2000, Nasser al-Shiba, nå er kommandør i en STC-militærenhet. STC er en del av Yemeni Presidential Leadership Council (PLC), som ble dannet i 2022, da saudierne inngikk våpenhvile med houthiene og ga opp å gjeninnsette tidligere president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

STCs leder, Aidarus al-Zubaidi, er visepresident i PLC, som USA ser på som den legitime regjeringen i Jemen. Etter at president Biden begynte å angripe houthiene i Jemen etter deres angrep på Israel-tilknyttet kommersiell skipsfart, oppfordret al-Zubaidi til amerikansk støtte for en bakkekampanje mot Ansar Allah. «Bakkestyrker må støttes på bakken, og disse styrkene tilhører den legitime regjeringen,» sa han i forrige uke. «Det er disse styrkene som kan oppnå en seier på bakken, fordi sterke angrep uten bakkeoperasjoner er nytteløse».

Det er ennå ingen indikasjoner på at USA ønsker å støtte en ny bakkekampanje mot houthiene, men situasjonen fortsetter å eskalere. USA har bombet Jemen åtte ganger nå siden 12. januar, og amerikanske tjenestemenn sier at de planlegger for en krig uten noen tidsbegrensing.

Houthiene var tidligere en partner av USA i kampen mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP). I januar 2015 rapporterte The Wall Street Journal at USA hadde «smidd bånd» med houthiene som en del av en strategi for å «opprettholde sin kamp mot en nøkkelgren av al-Qaida». Noen måneder senere, i mars 2015, annonserte Obama-administrasjonen at den støttet den saudiledede koalisjonen mot houthiene.

BBCs etterforskning la vekt på avsløringer om UAEs involvering i målrettede drap i Jemen. Den fant at fra og med 2015 hyret Abu Dhabi amerikanske leiesoldater for å drepe medlemmer av Islah-partiet, Jemens gren av Det muslimske brorskapet, som er forbudt i UAE, men ikke ansett som en terroristorganisasjon av USA.

Medlemmer av den amerikanske leiesoldatgruppen kalt Spear Operations Group innrømmet overfor BBC at de var involvert i attentater inne i Jemen. De sa at de stoppet i 2016, men hjalp til med å trene emirater på en UAE-militærbase, i den sørlige havnebyen Aden, for å gjennomføre lignende operasjoner, og de målrettede drapene fortsatte. Kilder sier til BBC at emiratiske soldater deretter trente jemenitter til å utføre drapene, noe som gjør det vanskeligere å spore dem tilbake til Abu Dhabi.

Menneskerettighetsgruppen Reprieve sier de har etterforsket over 100 målrettede drap i Jemen mellom 2015 og 2018. Alle ble utført på samme måte, med attentatmennene som detonerte en bombe som en distraksjon og deretter skjøt ofrene da de flyktet. Lignende drap skjedde så sent som i forrige måned.

Se dokumentar om etterforskningen her.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Investigation Reveals Former al-Qaeda Members Are Part of US-Backed Yemeni Government Forces

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelErna Solberg løy hun også
Neste artikkelVijay Prashad: Hvorfor jeg tror som jeg tror om den kinesiske sosialismen
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.