USA stanser salg av 20 000 M16-rifler til Israel

0
Utdeling av automatvåpen til settlere på Vestbredden / Skjermdump fra israelsk TV

Henviser til ‘bekymringer’ over ekstremistiske nybyggergrupper.

Den amerikanske regjeringa har trykket på pause når det gjelder å godkjenne lisenser for å selge mer enn 20.000 M16 automatgevær til Israel, med henvisning til «bekymringer» om at våpnene havner i hendene på ekstremistiske bosettergrupper som har terrorisert palestinere på den okkuperte Vestbredden.

«Denne avtalen beveger seg ikke noe sted for øyeblikket. Vi trenger flere forsikringer fra Israel om tiltakene det kommer til å ta for å dempe angrep fra voldelige bosettere og for å sikre at ingen nye amerikanske våpen når bosettere på Vestbredden,» fortalte en navngitt amerikansk tjenestemann Axios.

Tel Aviv ba om riflene i løpet av den første uken av krigen i Gaza for «sivile førstehjelpsteam» i bosetninger nær Gaza, Libanon og Syria.

Washington ga et første grønt lys til salget, verdt rundt 34 millioner dollar, etter å ha blitt «forsikret» om at våpnene ikke ville gå til nybyggermilitser i bosetningene på Vestbredden. Men da den globale stemninga vendte seg mot Israels etniske rensingskampanje i Gaza, fikk amerikanske tjenestemenn kalde føtter over salget, og det amerikanske utenriksdepartementet bestemte seg for å sette lisensene under en ny vurdering, skriver The Cradle.

Den israelske forespørselen ble behandlet med stor forsiktighet av Biden-administrasjonen på grunn av bekymringene med at Itamar Ben Gvir, den ultranasjonalistiske ministeren for nasjonal sikkerhet som fører tilsyn med politiet, ville distribuere riflene til ekstremistiske bosettere på Vestbredden, ifølge amerikanske tjenestemenn.

Bak kulissene: Flere uker etter at avtalen ble godkjent, bestemte det amerikanske utenriksdepartementet seg for å forsinke prosessen og sette lisensene under en ny vurdering, sa de amerikanske tjenestemennene.

De amerikanske tjenestemennene sa at årsaken til den nye holdninga var følelsen i Biden-administrasjonen av at den israelske regjeringen ikke gjorde nok for å takle bosetternes vold og hevdet at USA «blåser opp problemet».

Biden-administrasjonen ble skremt av en rapport i israelsk presse om et hemmelig dokument skrevet av sjefen for IDFs sentralkommando som hevdet at Ben Gvir ga en ordre til politiet om ikke å arrestere voldelige bosettere på Vestbredden, skriver Axios.

Uten støtte fra USA hadde ikke Israel kunne fortsette sin folkemorderpolitikk særlig lenge, men den massive verdensopinionen mot Israel har ført til at Biden-administrasjonen føler behov for å distansere seg litt.

Forrige artikkelEndringene i utlendingsloven bør forkastes
Neste artikkelUSA: Presidenter skal hindres i å trekke landet ut av NATO