USA nøler med å angripe Jemen

0
Dette er noen av de våpnene USA kvier seg for å utfordre i Rødehavet.

Houthiene er svært presise. Ikke-vestlige skip seiler gjennom Rødehavet uten problemer. Og USA framstår som en papirtiger fordi supermakta ikke våger å gjøre alvor av truslene sine.

USA-alliansen Operation Prosperity Guardian, eller Coalition Genocide Prosperity som Pepe Escobar kaller den, har så langt ikke avfyrt et skudd mot Jemens territorium eller jemenittiske militære. Som kjent er supermaktene Seychellene og Norge med i denne alliansen.

Fra USA lyder det at alliansens marinstyrker skal nøye seg med å gi beskyttelse til «så mange sivile skip som mulig». Det betyr i praksis at de skal skyte ut missiler til en pris av 2 millioner dollar per stykk for å stanse Ansarullahs droner til en pris av 2000 dollar. Asymmetrisk krigføring av vår tid.

Talsmenn for houthiene har kunngjort at Jemen vil svare på ethvert amerikansk angrep ved å målrette sine angrep mot amerikanske interesser og skip, enten de er militære eller kommersielle.

Vi vil ikke tillate Amerika å starte angrep på Jemen og deretter unnslippe straff gjennom forhandlinger. Vi anbefaler europeiske land å ikke delta i noe angrep på Jemen, og ethvert land som deltar i angrepet sammen med Amerika vil bli målrettet. Vi vil svare på enhver praktisk deltakelse fra arabiske land til fordel for Amerika mot Jemen.

Houthier har sendt en melding til Saudi-Arabia: Vi ønsker ikke at Saudi-Arabia skal være i noen allianse for å støtte Israel. Vi vil svare ethvert land som åpner sitt luftrom for å bombe Jemen. Saudi-Arabias framtid er i fare. Vi råder Saudi-Arabia og Emiratene til ikke å stå sammen med israelerne i møte med dem som støtter det palestinske folket. Dette er et budskap som tydeligvis er oppfattet i Riyadh og Emiratenes hovedstad Abu Dhabi.

Militærparade i Jemen. USA kvier seg for å utfordre denne hæren.

Kina og Russland kan passere fritt

Den kinesiske marinen er til stede i Rødehavet og har naturligvis ingen problemer med Ansarullah. Også russiske skip med oljetransporter passerer uhindret. Deres vestlige konkurrenter påføres derimot betydelige tap fordi de må legge ruta om Kapp det gode håp, altså hele veien rundt Afrika.

Koordineringa mellom Iran, Kina og Russland blomstrer. Ansarullah har vært ekstremt presise når det gjelder ikke å treffe ikke-vestlige oljetankere, sier dataselskapet Kpler. Ifølge MarineTraffic har iransk og russisk olje samt kinesiske lasteskip og ikke-vestlige fartøyer i Rødehavet økt siden houthiene begynte å rette seg mot Israel-tilknyttede fartøyer. Den kinesiske marinen ignorerte til og med et nødanrop fra et skip knyttet til Israel.

Ansarullah har gjort det klart at dersom Jemen blir angrepet av USA-koalisjonen, vil de ikke nøle med å angripe alliansens egne interesser, både militære og sivile, og i prinsippet hvor som helst. Dette er noe regjeringa i Oslo og Forvaret burde tenke nøye over.

Forrige artikkelNæringsminister Vestre fikk 78 millioner i statsstøtte og har formue på 100 millioner
Neste artikkelMearsheimer, Mercouris og Diesen: Gaza og sluttspillet i Ukraina