Senatet stemte ned resolusjon om å trekke tropper ut av Syria

0
Kilde: US Congress

Lovforslaget ble fremmet av senator Rand Paul (republikaner, Kentucky) og mislyktes i en avstemning med 13 for og 84 mot tilbaketrekking.

Av Dave DeCamp.

 Anti-War, 7. desember 2023.

Senatet stemte torsdag ned en resolusjon som ville ha pålagt president Biden å trekke alle amerikanske tropper ut av Syria, der amerikanske styrker har kommet under hyppige angrep som svar på president Bidens støtte til Israels Gaza-angrep.

Lovforslaget mislyktes med 13 mot 84 stemmer og fikk støtte fra syv demokrater, fem republikanere og en uavhengig, senator Bernie Sanders (Vermont). Resolusjonen ble introdusert av senator Rand Paul (R-KY), som hevdet at USAs okkupasjon av Øst-Syria risikerer en stor regional krig.

«Å holde 900 amerikanske soldater i Syria gjør ingenting for å fremme amerikansk sikkerhet. Snarere setter vår intervensjon disse soldatene i alvorlig fare ved å være et fristende mål for iransk-støttede militser,» sa Paul.

«Vår fortsatte tilstedeværelse risikerer at USA blir dratt inn i enda en regional krig i Midtøsten, uten debatt eller en avstemning blant folkets representanter i Kongressen. Kongressen må slutte å abdisere sine konstitusjonelle krigsfullmakter til den utøvende makten,» la han til.

Pauls lovforslag ville ha gitt presidenten 30 dager til å trekke seg ut av Syria, med mindre han var i stand til å få autorisasjon fra kongressen. Resolusjonen fikk støtte fra Robert Ford, som var USAs ambassadør til Syria fra 2011 til 2014, da USA først kastet sin tyngde bak arbeidet for regimeendring mot den syriske presidenten Bashar al-Assad.

«Vi skylder våre soldater som tjenestegjør der, med fare for sine egne liv, en seriøs debatt om hvorvidt deres oppdrag faktisk er oppnåelig. I fravær av en debatt og autorisasjon av et slikt oppdrag, bør våre tropper fjernes. Behandlingen av S.J. Res. 51* er en viktig mulighet for Senatet til å ta et skritt i retning av det nødvendige resultatet,» sier Ford.

*Les senator Rand Pauls forslag her: Text – S.J.Res.51 – 118th Congress (2023-2024): A joint resolution directing the removal of United States Armed Forces from hostilities in Syria that have not been authorized by Congress. | Congress.gov | Library of Congress

USA har lansert flere runder med luftangrep mot sjiamilitser i Syria og Irak, som svar på rakett- og droneangrepene som har vært rettet mot amerikanske baser siden den 17. oktober. De amerikanske bombeangrepene, som har drept dusinvis av militsmedlemmer, har ikke avskrekket ytterligere angrep, og regionen har blitt ei kruttønne.

USA fastholder at deres tilstedeværelse i Øst-Syria handler om å bekjempe restene av ISIS, men okkupasjonen er en del av en bredere kampanje mot Damaskus og dets allierte, som inkluderer Iran. USA opprettholder lammende økonomiske sanksjoner mot Syria, som er utformet for å forhindre landets gjenoppbygging, og området USA okkuperer er der de fleste av Syrias olje- og gassfelt ligger.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War:

Senate Votes Down Resolution to Withdraw Troops from Syria

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se daværende president Donald Trump uttale seg om at den syriske oljen er under USAs kontroll:

Donald Trump: US left troops in Syria ‘only for the oil’ – YouTube

Les også: Rand Paul Wants to End Undeclared War in Syria

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelForsker fikk munnkurv etter stor Harvard-donasjon fra Zuckerberg
Neste artikkel– Reinspikka propaganda om mRNA
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.