Meningsmålinger tyder på at Zelensky vil tape valget mot general Zaluzhny

0

Meningsmålinger i Ukraina viser at Ukrainas president Volodymyr Zelensky kan tape et presidentvalg dersom han møter general Valerij Zaluzhny, den ukrainske øverstkommanderende, rapporterte The Economist tirsdag.

Så langt har Zaluzhny ikke uttrykt interesse for å gå inn i den politiske kampen, men han har blitt omtalt å være en mulig kandidat. Det har også blitt rapportert at han har vært på kant med Zelensky, en uenighet som lakk ut i offentligheten etter at Zaluzhny kalte krigen mot Russland en fastlåst situasjon og sa at det sannsynligvis ikke ville bli noe «dypt og vakkert gjennombrudd».

The Economist hadde tidligere et intervju med Zaluzhny der han innrømte at den ukrainske offensiven hadde mislykkes og at Ukraina i dag ikke har folk eller utstyr til å vinne en langvarig krig mot Russland.

Zelensky, som fortsatt hevder Ukraina kan vinne, gjorde senere et utfall mot Zaluzhny og sa at ukrainske generaler burde holde seg unna politikken. «Hvis en militær mann bestemmer seg for å drive med politikk, så er det hans rett, da bør han gå inn i politikken, og da kan han ikke håndtere krig,» sa Zelensky.

Men meningsmålinger viser at den ukrainske befolkningen stoler mer på Zaluzhny enn landets politiske ledelse, ettersom Kiev har blitt rystet av korrupsjonsskandaler.

The Economist-rapporten lyder: «Tallene, som er fra midten av november, viser at tilliten til presidenten har falt til netto +32%, mindre enn halvparten av den fortsatt ærverdige general Zaluzhny (+70%). Ukrainas spionsjef, Kyrylo Budanov, har også bedre målinger enn presidenten (+45%).»

Ukrainas neste presidentvalg er planlagt til mars 2024, men Zelensky har utelukket å holde det på grunn av krigen, fordi Ukrainas grunnlov forbyr å holde presidentvalg under unntakstilstand. Zelensky har tidligere antydet at han kan avholde valg dersom Vesten tar regningen, men utelukket senere ideen.

«Jeg mener at valg ikke er hensiktsmessig på nåværende tidspunkt», sa Zelensky tidligere denne måneden. Foreløpig er den ukrainske befolkningen enig i at det ikke bør være valg. Den samme meningsmålingen sitert av The Economist, sa at åtte av ti ukrainere er imot å holde valg, men ting kan endre seg ettersom krigen drar ut, uten slutt eller seier i sikte.

Se også:

Internal Polling Suggests Zelensky Would Lose Election to Gen. Zaluzhny

Forrige artikkelStudie: Mer covid blant dem som brukte maske regelmessig
Neste artikkelUSA bekrefter på nytt at det ikke er noen betingelser for fremtidig militærhjelp til Israel