Kongressen i USA fortsetter å blokkere støtte til Ukraina

0
Vladimir Zelensky og Janet Yelen.

Til tross for at president Joe Biden gikk ut på TV og advarte om at man risikerer en «tredje verdenskrig» hvis ikke Kongressen sier ja til hans militære støttepakke som omfatter Ukraina, Israel og Taiwan, fortsetter republikanerne i Kongressen å blokkere forslaget.

New York Times skriver: Biden Calls on Congress to Approve Aid to Ukraine: ‘This Cannot Wait’.

Den er ganske desperat i tonen:

Presidenten reiste til og med utsiktene til at en modig herr Putin ville utgjøre en trussel mot NATO-allierte, og kreve at USA kommer til deres hjelp med tropper i NATO. «Hvis Putin tar Ukraina, vil han ikke stoppe der,» sa Biden. – Det er viktig å se det lange løp her. Han kommer til å fortsette. Han har gjort det ganske klart.»

«Hvis han fortsetter og så angriper en NATO-alliert» som USA er bundet av traktat for å hjelpe, «så vil vi ha noe vi ikke søker og som vi ikke har i dag – amerikanske tropper som kjemper mot Russiske tropper, sa Biden.

«Gjør ingen feil,» la han til. «Dagens avstemning kommer til å bli husket lenge, og historien kommer til å dømme hardt dem som vender ryggen til frihetens sak. Vi kan ikke la Putin vinne. Jeg sier det igjen, vi kan ikke la Putin vinne.»

Det er ingenting som skulle tilsi at Russland vil angripe et NATO-land og på den måten utløse en tredje verdenskrig. Dette er desperat propaganda for hjemmefronten. Biden prøvde da heller ikke å belegge sine påstander. Men at NATO står foran et snarlig nederlag i Ukraina dersom USA ikke skyter inn veldig store summer, er nokså åpenbart.

Janet Yelen: Kongressen vil være ansvarlig for Ukrainas nederlag

Finansminister Janet Yellen sier at USA vil være «ansvarlig for Ukrainas nederlag» hvis kongressen ikke klarer å godkjenne Biden-administrasjonens forespørsel om 106 milliarder dollar for å finansiere krigene i Ukraina og Israel, blant andre sikkerhetsspørsmål.

Yellen uttalte tirsdag til journalister mens hun var på tur til Mexico City, og kalte finansieringen «helt essensiell» og som en forutsetning for at Det internasjonale pengefondet fortsatt kan la midlene strømme uavbrutt inn i Ukraina, ifølge Reuters.

Hjelpen til Ukraina vil stanse i løpet av tre uker hvis ikke Kongressen støtter presidentens forslag. Zelenskys stabssjef Andriy Yermak sa følgende tirsdag:

Hvis USA utsetter militærhjelp til Ukraina, er det en «stor risiko» for at vi kan tape krigen mot Russland, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskys stabssjef Andriy Yermak.

Kyiv Post skriver at det bare gjenstår 6 milliarder dollar av det Pentagon har fått til disposisjon, så der betraktes situasjonen som ganske kritisk.

Det gjenstår å føye til at krangelen i Kongressen ikke bare er et uttrykk for at politikerne i USA er i ferd med å miste interessen for Ukraina, men også et uttrykk for indre tautrekking om andre spørsmål, ikke minst forsterking av grensevernet i sør. Mange håpefulle har også presidentvalget neste år i tankene når de manøvrerer som de gjør. Det gjør at det godt kan komme en hestehandel i siste øyeblikk.

Alexander Mercouris i The Duran kommenterer blant annet denne situasjonen her:

Ukraine Endgame: Congress: No Funds, Zaluzhny Refuses Resign; Ukr Defences Crumble; Putin in UAE

Forrige artikkelSyria og Russland konfronterer ISIS i den syriske ørkenen
Neste artikkelHolder USA tilbake støtte til Ukraina for å tvinge landet til å forhandle?