Israel planlegger for Gaza-krigen å vare over et år

0

En kilde sa: «Dette vil bli en veldig lang krig. . . Vi er for øyeblikket ikke i nærheten av halvveis til å nå våre mål.»

Av Kyle Anzalone.

Anti-War, 1. desember 2023

Financial Times rapporterte å snakke med kilder som sa at Israel planlegger å føre krig mot Gaza i over et år. På litt mindre enn to måneder har Israel drept minst 15.000 mennesker, skadet 100.000 bygninger, fordrevet 1,7 millioner palestinere og ødelagt de fleste av Gazas medisinske fasiliteter.

Fredag rapporterte FT-kilder at Israel forbereder seg på en flerfasekonflikt i Gaza som vil vare i minst ett år. «Dette blir en veldig lang krig. Vi er for øyeblikket ikke nær halvveis til å nå våre mål,» sier en person som er kjent med de israelske krigsplanene.

Ifølge kildene inkluderer Israels mål «å drepe de tre øverste Hamas-lederne Yahya Sinwar, Mohammed Deif og Marwan Issa – mens de sikrer en avgjørende militær seier mot gruppens 24 bataljoner og underjordiske tunnelnettverk og ødelegger dens styringsevne i Gaza.»

Israel ser ikke ut til å være i nærheten av å nå disse målene. Amerikanske kilder har sagt at Israels militære operasjoner i Gaza ikke har klart å ramme Hamas-medlemmer på høyt eller til og med mellomnivå. Søndag rapporterte The Guardian at israelske tjenestemenn anslo at 1.000 til 2.000 Hamas-medlemmer var drept. FT snakket imidlertid med en israelsk militærkilde som ga et estimat på 5000 døde Hamas-medlemmer. Det er uklart hvorfor det er så stort avvik i tallene, ettersom begge ble oppgitt i løpet av den ukelange pausen i kampene.

I begge tilfeller har de israelske militæroperasjonene drept flere barn, minst 6000, enn medlemmer av Hamas. De massive sivile tapene har ført til økende verdensopinion mot israelske militære operasjoner.

Utenriksminister Antony Blinken deltok torsdag på et møte i det israelske krigskabinettet og advarte om at Tel Aviv vil miste mer internasjonal støtte ettersom konflikten fortsetter. General Herzi Halevi, stabssjef for det israelske forsvaret (IDF), sa at militære operasjoner i Gaza vil ta «mer enn noen få ekstra uker», noe som tyder på at Tel Aviv ikke planlegger å følge Washingtons råd. Likevel sa USAs toppdiplomat at Washington fortsatt var fast forpliktet til å bevæpne Tel Aviv.

Den første fasen av krigen, en intens bombekampanje og bakkeinvasjon, forventes å vare langt inn i 2024. En kilde sier at den første fasen av krigen er rundt 40 prosent ferdig. «Gaza by er ikke ferdig ennå, og heller ikke fullstendig erobret. Den er sikkert 40 prosent ferdig», forklarte personen. «For nord som helhet vil det trolig ta ytterligere to uker til en måned.»

Den andre fasen vil være en operasjon med færre militære operasjoner med sikte på å stabilisere Gaza. Mens kildene fortalte FT at den andre fasen forventes å fortsette til slutten av 2024, sier israelske tjenestemenn at de ikke kan forutsi et fast sluttpunkt for konflikten.

Biden-administrasjonen har presset Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å gå med på å la de palestinske selvstyremyndighetene kontrollere Gaza etter at Hamas er beseiret. En kilde fortalte imidlertid FT at Tel Aviv ikke vil lytte til Washington, selv om USA forsyner Israel med våpen for milliarder av dollar. «Ingen, ikke engang USA, kan snakke med dem om dette,» sier en av kildene med kjennskap til saken. Vedkommende understreket at dette punktet var avgjørende for at Netanyahu holdt sammen sitt krigskabinett med ytre høyre.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War:

Israel Planning for Gaza War To Last Over a Year

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Kyle Anzalone er meningsredaktør for Antiwar.com, nyhetsredaktør for Libertarian Institute og medvert for Conflicts of Interest.

Forrige artikkelIsrael gjenåpner Gaza-slakteriet
Neste artikkelKiev: Edderkopper i ei glasskrukke
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.