Ingen funksjonelle sykehus igjen nord i Gaza

0
© UNICEF/Abed Zaqout
Av Kyle Anzalone.

Libertarian Institute, 25. desember 2023.

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at alle sykehus nord på Gazastripen ikke lenger er i funksjon. Bare ni av de 36 sykehusene i Gaza før 7. oktober er operative på noe nivå. WHOs vurdering ble gjort etter at FN-team vurderte Al Ahli Arab og Al Shifa-sykehusene onsdag.

Sean Casey, koordinator for WHOs akuttmedisinske team, beskrev scener på Al Ahli Arab sykehuset: «Pasienter skrek ut i smerte, men de ropte også at vi måtte gi dem vann.» Han forklarte at det medisinske personalet hadde «ingen mat, ikke noe drivstoff, ikke noe vann».

«Det ser mer ut som et hospits nå enn et sykehus. Men et hospits innebærer et omsorgsnivå som legene og sykepleierne ikke er i stand til å gi. Det er ganske uutholdelig å se noen med gips på flere lemmer, ekstern fiksator på flere lemmer, uten drikkevann og nesten ingen IV-væsker tilgjengelig,» sa Casey. «For øyeblikket er det et sted hvor folk venter på å dø, med mindre vi er i stand til å flytte dem til et tryggere sted hvor de kan motta omsorg.»

Israel raidet Al-Ahli-sykehuset mandag. Det meste av det medisinske personalet ble arrestert og en stridsvogn ødela en vegg. Lederen for ortopedisk kirurgi ved Al-Ahli al-Arabi-sykehuset i Gaza, Fadel Naim, sa at raidet «satte sykehuset ut av spill. Vi kan ikke ta imot noen pasienter eller skadde.» Han fortsatte: «Ifølge vår informasjon er det dusinvis av sårede i de omkringliggende gatene.»

Israel hevder at deres operasjoner inne i Gaza har som mål å eliminere Hamas. I forrige måned raidet IDF al-Shifa-sykehuset, og hevdet at tunnelene under sykehuset ble brukt som et kommandosenter av Hamas.

En granskning av den israelske påstanden, gjort av Washington Post, publisert på torsdag, konkluderte: «Bevisene presentert av den israelske regjeringen kommer til kort når det gjelder å vise at Hamas hadde brukt sykehuset som et kommando- og kontrollsenter, ifølge en Washington Post-analyse av åpen kildekode-grafikk, satellittbilder og alt offentlig utgitt IDF-materiell.»

Nylig advarte WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus, om at det er «signaler om epidemiske sykdommer [i Gaza], inkludert blodig diaré og gulsott». Han la til at Gazas helsesystem «er på knærne og kollapser». Israelske professorer har advart om at mangelen på kloakkinfrastruktur betyr at sykdommer sannsynligvis vil løpe løpsk.

WHOs uttalelse torsdag bekrefter at situasjonen i Gaza har utviklet seg i retning av den verst tenkelige situasjonen. «Gaza opplever allerede skyhøye forekomster av smittsomme sykdommer. Over 100.000 tilfeller av diaré har blitt rapportert siden midten av oktober. Halvparten av disse er blant små barn under 5 år.» WHOs pressemelding fortsetter: «Over 150 000 tilfeller av øvre luftveisinfeksjon, og mange tilfeller av hjernehinnebetennelse, hudutslett, lus og vannkopper har blitt rapportert. Hepatitt er også mistenkt, med så mange mennesker til stede med avslørende tegn på gulsott.»

WHO advarer om at kombinasjonen av epidemier og sult vil bli dødelig. Anslagsvis 25% av Gazas husholdninger står overfor sult. «Mens en sunn kropp lettere kan bekjempe disse sykdommene, vil en ødelagt og svekket kropp slite. Sult svekker kroppens forsvar og åpner døren for sykdom.» WHO-uttalelsen legger til: «Gazas befolkning, som allerede har lidd nok, står nå overfor død på grunn av sult og sykdommer som lett kunne behandles med et fungerende helsesystem. Dette må stoppe.»


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert her:

No Functional Hospitals Remain in North Gaza

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Om Kyle Anzalone

Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, opinionsredaktør for Antiwar.com og medvert for Conflict of Interest, sammen med Will Porter og Connor Freeman.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 89 – 15. til 23. oktober 2023
Neste artikkelBen Gvir ber om oppløsning av krigskabinettet hvis Gaza-angrepet trappes ned
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.