I siste øyeblikk droppet Zelensky videokonferansen med senatorer i USA

0
Vil Zelensky komme tomhendt tilbake fra USA?

Ukrainas president Vladimir Zelensky var kommet til USA for å bønnfalle den amerikanske kongressen om mer penger til krigen. På forhånd hadde Shalanda Young, direktøren for Office of Management and Budget, skrevet i et brev til kongresslederne:

«Jeg vil være tydelig: uten kongressvedtak, vil vi ved slutten av året gå tom for ressurser til å skaffe flere våpen og utstyr til Ukraina og for å levere utstyr fra amerikanske militærlagre. Det finnes ingen magiske midler tilgjengelig for å møte dette i øyeblikket. Vi er tom for penger – og nesten uten tid.» 

Young skrev videre i sin dramatiske appell til Kongressen:

«Å kutte strømmen av amerikanske våpen og utstyr vil slå beina under Ukraina på slagmarka, ikke bare sette gevinstene Ukraina har gjort i fare, men øke sannsynligheten for russiske militære seire. Allerede er pakkene våre med sikkerhetshjelp blitt mindre og leveransene av hjelpemidler har blitt mer begrenset. Hvis hjelpen vår stopper, vil det føre til betydelige problemer for Ukraina. Mens våre allierte rundt om i verden har trappet opp for å gjøre mer, er amerikansk støtte kritisk og kan ikke erstattes av andre.»

Analytikere sier at Zelenskys egen politiske framtid vil bli avgjørende påvirket av avgjørelsen som blir tatt av det amerikanske senatet om administrasjonens forslag om 60 milliarder dollar i tilleggshjelp til Ukraina.

Derfor er det sensasjonelt at Zelensky i siste øyeblikk valgte å kansellere sin deltakelse i konferansen.

Le Monde/AFP skriver:

Flere republikanske senatorer gikk ut av en hemmeligstemplet orientering om Ukraina tirsdag 5. desember, da den falt i fisk i en krangel om grensekrisa, etter at president Volodymyr Zelensky uventet avlyste en videolink-opptreden for å appellere om fortsatt amerikansk finansiering.

Den tidligere indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar skrev i forkant av den planlagte videokonferansen:

Det er ingen tvil om at den hemmeligstemplede orienteringen Zelensky vil gi lovgiverne i Washington er et do-or-die-forsøk fra Biden-administrasjonens side for å overtale dem om at ethver avskjæring av bistand vil få vidtrekkende konsekvenser. Senatets stemmegivning kan også være skjebnesvangert for Bidens synkende sjanser til å sikre seg en ny periode i valget i 2024. 

Kan amerikanske penger utgjøre en forskjell for Ukrainas mangel på soldater? Kanskje ikke, men uten amerikanske penger er det ikke lenger noen krig. Den europeiske union har knapt noen troverdighet som erstatning. Ti dager fra nå holder europeiske ledere et toppmøte (14.-15. desember) hvor «fortsatt EU-støtte til Ukraina og dets folk» er oppført som det øverste punkt på agendaen

Og Ungarns statsminister Viktor Orbán har sagt at han vil gjøre det som står i hans makt for å hindre videre EU-støtte til krigen i Ukraina:

Insider Paper skriver:

Kongressen er mer splittet når det gjelder støtte til Ukraina enn den har vært på noe tidspunkt under den nesten to år lange konflikten, og landet har raskt brukt opp den militære hjelpen som er gitt av USA så langt.

Republikanerne i Senatet betinger sin støtte til finansieringen av at president Joe Bidens demokrater godtar tiltak for å ta opp migrantspørsmål ved den sørlige grensa – reformer demokratene allerede har avvist.

Krevde 17 millioner granater og 400 milliarder dollar

Den ukrainske avisa Ukrainska Pravda skriver at hærsjef Valerij Zaluzhny i et møte med USAs forsvarsminister Lloyd Austin hadde sagt at Ukraina trenger 17 millioner artillerigranater og inntil 400 millliarder dollar for å seire.

USA og NATO klarer ikke å skaffe 17 millioner granater. De kan være glade om de klarer å skaffe 17.000, eller en promille av det Ukraina krever. Lloyd Austin ble også overrasket over kravet siden «det ikke finnes så mange granater i hele verden», som Kyiv Post skriver.

Denne krigen er ikke bare i ferd med å bli tapt på slagmarka. Den er også i ferd med å gå konk.

I forhold til folketallet har Norge gitt 6,5 ganger så mye støtte til Ukraina som USA. Det må bety at vi har noen av de aller dummeste og mest lettlurte politikerne i verden.

Klassekampen bekymret:

Forrige artikkelVil Rødt-toppene omvurdere våpenstøtta til Ukraina?
Neste artikkelUkraina, Vietnam, Irak, Afghanistan – enda en historisk krigsfiasko for USA