Gaza: Jul i helvete

0

Israel har utslettet 1 % av Gazas befolkning.

Av Thomas Fazi.

Det er vanskelig å forestille seg et mer skurrende bilde enn millioner av mennesker rundt om i verden som samles for å feire jul mens Palestina – Kristi fødested – fortsetter å være åstedet for en av de mest brutale massakrene i moderne historie – en som det «kristne» vesten diplomatisk, politisk og militært gjør mulig.

Israels morderiske angrep på Gaza viser ingen tegn til å avta, ettersom IDF fortsetter å hamre løs på stripen med luft, land og sjø – og drepe en rekke sivile. Denne uken brøt det allerede svimlende dødstallet en ny dyster rekord, da Gazas myndigheter rapporterte at mer enn 20.000 mennesker – de fleste kvinner og barn – er blitt drept av israelske styrker på mindre enn tre måneder.

Det er 1 % av Gazas befolkning før krigen.

Det sanne dødstallet vil imidlertid sannsynligvis være mye høyere, med tanke på at 8000 mennesker anslås å være savnet under ruinene. Mer enn 50.000 mennesker er skadet.

I mellomtiden har 90 % av Gazas 2,3 millioner mennesker blitt fordrevet og store deler av enklaven – over to tredjedeler av alle strukturer i det nordlige Gaza og en fjerdedel av bygningene i det sørlige området av Khan Younis, hvor Israel hadde bedt folk om å flykte – har blitt fullstendig ødelagt. Faktisk, i en imponerende visuell etterforskning, bekreftet New York Times at «Israel slapp bomber på 2000 pund [i det sørlige Gaza] der det beordret Gazas sivile å flytte for sikkerhet». Hele nabolag, spesielt i nord, har blitt jevnet med jorden, ofte i et enkelt angrep.

Det er ikke et eneste sted på stripen som har blitt spart – og ingen steder kan Gazas folk flykte til.

For en detaljert satellittanalyse, se denne visuelle rapporten fra New York Times.

Fadi Abu Shammalah, lederen av Gazas General Union of Cultural Centers, beskrev de umenneskelige forholdene han var i stand til å unnslippe i Gaza. «Hver by på Gazastripen er utenfor vår fantasi,» sa han. Som lederne for flere amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner skrev i New York Times:

«Vi er ikke fremmede for menneskelig lidelse – for konflikter, for naturkatastrofer, for noen av verdens største og alvorligste katastrofer. Men som ledere for noen av verdens største globale humanitære organisasjoner, har vi ikke sett noe som likner beleiringen av Gaza.»

«Alt [om det pågående angrepet på Gaza]» – antall sivile drepte, antall drepte FN-ansatte, ødeleggelsesnivået, antall mennesker som er fordrevet – «er helt enestående og svimlende», sa UNRWAs generalkommissær Philippe Lazzarini.

Israels offensiv er faktisk den dødeligste og mest ødeleggende militærkampanjen i nyere historie – med god margin. Som AP rapporterte:

På litt over to måneder har offensiven forårsaket flere ødeleggelser enn raseringen av Syrias Aleppo mellom 2012 og 2016, Ukrainas Mariupol eller, proporsjonalt, den allierte bombingen av Tyskland i andre verdenskrig. Den har drept flere sivile enn den USA-ledede koalisjonen gjorde i sin tre år lange kampanje mot den islamske staten.

Omfanget av ødeleggelsene er nesten utenkelig. Fra flere synspunkter har ødeleggelsene i Gaza overgått allierte bombinger av Tyskland under andre verdenskrig.

«Mellom 1942 og 1945 angrep de allierte 51 store tyske byer og tettsteder, og ødela rundt 40-50 % av deres urbane områder,» sa Robert Pape, en amerikansk militærhistoriker. Pape sa at dette «utgjorde 10 % av bygningene over hele Tyskland, sammenlignet med over 33 % over Gaza, et tett befolket territorium på bare 360 kvadratkilometer (140 kvadrat miles)».

«Gaza er en av de mest intense sivile straffekampanjene i historien», sa Pape. «Den ligger nå markant i den øverste kvartilen av de mest ødeleggende bombekampanjene noensinne.»

Ødeleggelsene er så omfattende at «Gaza har nå en annen farge sett fra verdensrommet. Det er en annen tekstur,» sa Corey Scher, en ekspert på kartlegging av skader under krigstid.

Det er flere årsaker til slike enestående nivåer av død og ødeleggelse: ikke bare gjennomfører Israel sin bombekampanje på en fullstendig «vilkårlig» måte, som til og med Biden nylig innrømmet – eller, enda verre, bevisst målrettet mot sivile – men de bruker også en svært høy prosentandel av såkalte dumme bomber, som har lav nøyaktighet, men stort nedslagsområde.

Marc Garlasco, en tidligere Pentagon-våpenekspert nå ved PAX, en nederlandsk NGO som fokuserer på sivil beskyttelse, sier at den israelske holdningen er «sjokkerende». Sist gang Amerika slapp ustyrte våpen i befolkede områder var sannsynligvis bruken av klasebomber i utkanten av Bagdad for mer enn 20 år siden.

På dette tidspunktet burde det være klart for enhver at Israels endelige mål alltid har vært å gjøre Gaza ubeboelig – og å drive så mange Gaza-innbyggere som mulig ut av stripen.

Første del av planen er i stor grad oppnådd. Som UNRWA-generalkommissær Philippe Lazzarini sa: «Gaza er egentlig ikke et beboelig sted lenger». Israel river til og med det som er igjen av mange hus – for å sikre at de fordrevne fra Gaza ikke har noe sted å vende tilbake til.

Israel henretter nå sivile med kaldt blod

På toppen av den nådeløse bombingen og beskytningen av sivile, har det nå dukket opp flere rapporter om israelske styrker som henretter sivile med kaldt blod. FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) publiserte en rapport som påsto at israelske styrker gjennomførte en massehenrettelse av sivile i det nordlige Gaza, skilte 11 menn fra familiene deres og skjøt dem.

I en annen skremmende episode angrep israelske styrker et katolsk kirkekompleks i Gaza by, og henrettet tre fanger som søkte trygghet.

Israelske styrker skjøt og drepte to kvinner – en mor og datter – inne i Holy Family Parish-komplekset i Gaza by, «hvor flertallet av kristne familier [har] søkt tilflukt siden starten av krigen», sa det latinske patriarkatet i Jerusalem.

Kvinnene, identifisert som Nahida og Samar Anton, «ble skutt med kaldt blod inne i sognets lokaler, hvor det ikke er krigførende», la patriarkatet til.

Under sin ukentlige velsignelse fordømte pave Frans angrepet som «terrorisme».

Lignende angrep ble rapportert på flere sykehus over hele Gaza.

Forrige uke sa Palestine Red Crescent Society at israelsk artilleriild hadde truffet fødeavdelingen til Nasser Medical Complex i Khan Younis, sør i Gaza, «ført til flere dødsfall». 12 år gamle Dunya Abu Muhsen, som ble behandlet for et ben hun mistet i et luftangrep som drepte hele familien hennes, ble selv drept i angrepet.

Samme dag stormet israelske styrker Al-Awda sykehus, som har vært under beleiring i flere dager. Medisinsk personell, så vel som pasienter og deres ledsagere, ble skutt av israelske snikskyttere, en sykepleier og en svigerinne til en gravid kvinne ble drept.

Enda mer sjokkerende, intervjuet Al Jazeera vitner som sa at «sivile ble bevisst målrettet» i bulldoserangrepet og «begravet levende». Flere videoer som er delt på sosiale medier ser ut til å vise folk knust under ruinene foran sykehuset.

Israelske soldater er så raske på avtrekkeren at de 16. desember til og med ved et uhell drepte tre israelske gisler som holdt oppe et hvitt flagg, antagelig fordi de trodde at de var sivile palestinere. Israelske styrker har en lang og godt dokumentert historie med å drepe Gaza-innbyggere mens de vifter med hvite flagg.

Israels systematiske angrep på Gazas sykehus har skutt områdets helsesystem i filler. Bare ni av de 36 helseinstitusjonene fungerer fortsatt delvis, alle i sør, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Bruker sult som et krigsvåpen

I mellomtiden, ifølge en detaljert Human Rights Watch-rapport bruker den israelske regjeringen bevisst utsulting av sivile som en metode for krigføring på Gazastripen, noe som er en krigsforbrytelse.

I det meste av krigen har Israel forhindret innførsel av mat, vann, drivstoff og andre forsyninger bortsett fra noen lastebilkonvoier med bistand fra Egypt, som bare dekker en brøkdel av behovene i Gaza.

På grunn av utilstrekkelig bistand til Gaza, har sult nådd epidemiske proporsjoner, ifølge FN og andre organisasjoner. Ni av ti mennesker i Gaza legger seg sultne, rapporterte FNs matvareprogram.

Mer enn halvparten av befolkningen – over 63% – rapporterte å gå i dager uten mat. «Sult forfølger alle», skrev UNRWA i en uttalelse på Twitter. «For mange mennesker har ikke spist nå på to, tre dager på Gazastripen.»

FNs spesialrapportør for mat, Michael Fakhri, sa til Al Jazeera Arabic at «hver eneste palestiner i Gaza går sulten», og identifiserte den bevisste skapelsen av hungersnødslignende tilstander som «folkemord».

For å gjøre saken enda verre, fortsetter Israel å presse fordrevne sivile inn i stadig mindre områder i sør mens troppene fokuserer på Khan Younis, Gazas nest største by – hvor innbyggere fra nord hadde fått beskjed om å flykte.

En annen bølge av dødelighet

Kombinasjonen av disse ulike faktorene – ødeleggelsen av sykehusenes helsesystem, mangelen på mat, konsentrasjonen av millioner av fordrevne Gazas til mindre og mindre områder – forårsaker nå en ny bølge av indirekte dødsfall, i tillegg til de direkte forårsaket av Israelske bomber og granater.

Som det palestinske helsedepartementet sa: «Det har vært betydelig økning eller økt risiko for utbrudd i enkelte smittsomme sykdommer og tilstander som diaré, influensa, vannkopper, hjernehinnebetennelse, gulsott, akutte luftveisinfeksjoner, hudinfeksjoner og hygienerelaterte tilstander som lus og skabb».

Flere amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner rapporterte følgende djevelske tilstander:

Bombardementet er ikke det eneste som brutalt forkorter livet. Beleiringen av – og blokkeringene rundt – Gaza har ført til en kritisk matmangel, avbrudd av medisinske forsyninger og elektrisitet, og mangel på rent vann. Det er knapt noen medisinsk behandling å finne i enklaven og få medisiner. Kirurger jobber i lyset fra mobiltelefonene sine, uten bedøvelse. De bruker oppvaskkluter som bandasjer. Risikoen for bølger av vannbårne og smittsomme sykdommer vil bare vokse i de stadig mer kummerlige levekårene til de fordrevne.

For å være tydelig er dette ikke bare utilsiktede bivirkninger av Israels militærkampanje – de er en del av den militære operasjonen.

FNs sikkerhetsråd vedtar en resolusjon som ber om hjelp til Gaza – men ingen umiddelbar våpenhvile

Til tross for det sjokkerende omfanget av den pågående massakren, fortsetter det internasjonale samfunnet å vise seg å være ute av stand til å gå utover rene symbolske handlinger.

Etter mange forsinkelser vedtok FNs sikkerhetsråd fredag en utvannet resolusjon som ber om umiddelbart å fremskynde bistandsleveransene til desperate sivile i Gaza.

USA vant fjerningen av en tøffere oppfordring om et «umiddelbart opphør av fiendtlighetene» mellom Israel og Hamas. De avsto fra å avgi stemme i avstemningen, det samme gjorde Russland, som ønsket et sterkere språk. Resolusjonen var den første om krigen som kom gjennom rådet etter at USA la ned veto mot to tidligere som ba om humanitære pauser og full våpenhvile.

Resolusjonen har blitt beskrevet som «utilstrekkelig» og «meningsløs» av menneskerettighetsorganisasjoner.

Alle anstrengelser for å møte den «enestående humanitære katastrofen» i Gaza må hilses velkommen, sa Agnes Callamard, Amnesty Internationals generalsekretær, men understreket at «intet mindre enn en umiddelbar våpenhvile er nok».

Hun sa at resolusjonen «ble utvannet betydelig» og «utilstrekkelig», og la til at det er «skammelig at USA var i stand til å stoppe opp og bruke trusselen fra sin vetorett for å tvinge FNs sikkerhetsråd til å svekke en sårt tiltrengt oppfordring til en umiddelbar slutt på angrep fra alle parter».

«Denne resolusjonen har blitt utvannet til det punktet at dens innvirkning på livene til sivile i Gaza vil være nesten meningsløs,» sa MSF-USAs administrerende direktør Avril Benoit i en uttalelse.

Ikke rart at folket i Gaza «føler at hele verden har forlatt dem».


Thomas Fazi publiserer blant annet på Substack. Du kan støtte hans arbeid der.

Forrige artikkelUSAs krig mot houthiene er røyk og speil
Neste artikkelVesten begynner å innse nederlaget mot Russland i Ukraina
Thomas Fazi skriver om seg sjøl: Jeg er journalist/skribent/oversetter/sosialist. Jeg tilbringer mest tiden min i Roma, Italia. Blant annet er jeg medregissør for Standing Army (2010), en prisvinnende dokumentar-langfilm om amerikanske militærbaser med Gore Vidal og Noam Chomsky; og forfatteren av The Battle for Europe: How an Elite Hijacked a Continent – and How We Can Take It Back (Pluto Press, 2014) og Reclaiming the State: A Progressive Vision of Sovereignty for a Post-Neoliberal World (samforfattet med Bill Mitchell; Pluto Press, 2017).