FN-rapport: over 570.000 mennesker sulter i Gaza

0
Matutdeling i Gaza

Israel bruker sult som våpen i krig.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 24. desember 2023.

En av fire palestinere som bor på Gazastripen – det betyr over 570.000 mennesker – sulter på grunn av den israelske beleiringen, ifølge en rapport som bruker data fra FN og andre hjelpeorganisasjoner, som ble offentliggjort torsdag.

Rapporten, publisert av Integrated Food Security Phase Classification (IPC), sa at det israelske angrepet i Gaza har «forårsaket katastrofale nivåer av akutt matusikkerhet over hele Gazastripen.»

IPC har en skala på fem faser for underernæring, og rapporten anslår at hele befolkningen i Gaza står overfor fase 3 eller høyere. Fase 3 er definert som: «Husholdninger har enten gap i matforbruk som reflekteres av høy eller over vanlig akutt underernæring; eller er marginalt i stand til å møte minimumsbehov for mat, men bare ved å tømme viktige levebrødsmidler eller gjennom strategier for krisehåndtering.»

En av fire husholdninger i Gaza er i fase 5, noe som betyr katastrofale, hungersnødlignende forhold. Fase 5 er definert som: «Husholdninger har en ekstrem mangel på mat og / eller andre grunnleggende behov selv etter full bruk av mestringsstrategier. Sult, død, nød og ekstremt kritiske akutte nivåer av underernæring er tydelige. For hungersnødklassifisering må området ha ekstreme kritiske nivåer av akutt underernæring og dødelighet.»

IPC-rapporten kom etter at Human Rights Watch sa at Israel begikk en krigsforbrytelse ved å bruke sult som et våpen i krig mot Gazas sivilbefolkning. HRW sa at israelske styrker «bevisst blokkerer leveransen av vann, mat og drivstoff, mens de med vilje hindrer humanitær hjelp, tilsynelatende raserer jordbruksområder og fratar sivilbefolkningen gjenstander som er uunnværlige for deres overlevelse».

Da Israels angrep først begynte etter Hamas-angrepet på Sør-Israel den 7. oktober, annonserte Israels forsvarsminister Yoav Gallant en «fullstendig beleiring» av den allerede blokkerte enklaven og sa at Israel kjempet mot «menneskelige dyr» i Gaza, som er hjemmet for over 1 million barn.

Over 20.000 palestinere har blitt drept i den USA-støttede israelske nedslaktingen så langt, derav over 8.000 barn. Etter hvert som krigen fortsetter, kan mange flere dø av sult og sykdom forårsaket av beleiringen.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

UN Report Says Over 570,000 People Are Starving in Gaza – News From Antiwar.com

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Huhan Rights Watch: Israel: Strikes on Journalists in Lebanon Apparently Deliberate

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelStøre, er du norsk statsminister eller EUs og USAs stattholder?
Neste artikkelHumanitært og moralsk sammenbrudd
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.