FN-konvoi angrepet av Israel på utpekt «humanitær rute»

0
Tom White, UNWRA

UNRWA, som består av et palestinsk flertall, har mistet 142 av sine ansatte på grunn av Israels angrep på Gaza.

Av nyhetsdesken til The Cradle.

Direktøren for UNRWA i Gaza, Thomas White, kunngjorde 29. desember at den israelske hæren hadde rettet bevisste angrep mot en av organisasjonens hjelpekonvoier da den returnerte fra Nord-Gaza på en rute utpekt av Tel Aviv selv. 

«Israelske soldater skjøt mot en hjelpekonvoi da den returnerte fra Nord-Gaza langs en rute utpekt av den israelske hæren,» sa White via sosiale medier. 

«Vår internasjonale konvoileder og teamet hans ble ikke skadet, men ett kjøretøy fikk skade – hjelpearbeidere skal aldri være et mål,» la han til. 

#Gaza– Israelske soldater skjøt mot en hjelpekonvoi da den returnerte fra Nord-Gaza langs en rute utpekt av den israelske hæren – vår internasjonale konvoileder og teamet hans ble ikke skadet, men ett kjøretøy fikk skade – hjelpearbeidere skal aldri være et mål.@UNRWA

— Thomas White (@TomWhiteGaza)29. desember 2023

Israel har vist åpenbar ignorering av humanitære hjelpearbeidere under kampanjen for folkemord og etnisk rensing som startet 7. oktober. 

Per 28. desember er 142 UNRWA-ansatte drept som følge av det israelske angrepet på Gaza, ifølge organisasjonens 57. situasjonsrapport om den beleirede enklaven. Ifølge rapporten har også 125 UNRWA-installasjoner blitt skadet. 

«Minst 308 internt fordrevne (IDP) som var ly i UNRWAs lokaler har blitt drept og 1095 skadet siden 7. oktober,» legger situasjonsrapporten til.

Det er verdt å merke seg at et stort flertall av de over 30.000 som er ansatt i UNRWA er palestinere. 

Dette er ikke første gang palestinere og hjelpearbeidere har blitt målrettet på humanitære ruter spesifikt utpekt av Israel. 

Etter å ha gjenopptatt angrepet etter den syv dager lange våpenhvilen som ble avsluttet helt i begynnelsen av denne måneden, publiserte Israel et kart over såkalte «trygge soner» som Gazas innbyggere kan flykte til, og ignorerer det faktum at det store flertallet av palestinerne i Gaza gjør det. De har ikke strøm eller internett for å få tilgang til kartet. Mange Gaza-boere rapporterte om luftangrep på en rekke av sonene utpekt av Israel.

«De såkalte trygge sonene … er ikke vitenskapelige, de er ikke rasjonelle, de er ikke mulige, og jeg tror myndighetene er klar over dette,» sa en talsmann for UNICEF til Al-Jazeera 5. desember. 

Gazafolk lider på grunn av en alvorlig mangel på humanitær hjelp, som siden krigens begynnelse har sildret inn i Gaza i et tempo som ikke er i nærheten av raskt nok til å håndtere den alvorlige situasjonen. 

Israel fortsetter å bombardere sivilbefolkningen vilkårlig, mens de aktivt forfølger planer for tvangsflytting. 

Tel Aviv ga nylig flere evakueringsordre for Gaza-beboere i Khan Yunis for å evakuere lenger sør, ettersom titusenvis av fordrevne Gaza-innbyggere allerede er strandet i den sørlige grensebyen Rafah. 

«Folk ble tvunget til å flytte igjen. Flere mennesker på mindre plass. Rafah i sør sprekker nå i sømmene. Ingen pusterom. Tid for en humanitær våpenhvile», skrev Thomas White på sosiale medier 26. desember. 

#Gaza-folk tvunget til å flytte igjen.Flere mennesker på mindre plass.Rafah i sør sprekker nå i sømmene.Ingen pusterom.Tid for en humanitær#våpenhvile@UNRWA pic.twitter.com/sC9lhYRjq7

— Thomas White (@TomWhiteGaza)26. desember 2023

Av Bjørn Otto Richter.

Forrige artikkelSenator Lindsey Graham ber USA blåse deler av Iran av kartet
Neste artikkelMalaysiska aktivister holder en seks dagers «beleiring av Palestina» nær USAs ambassade
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.