De politikerne i USA som får mest penger for å støtte Israel

0

Er det halen som logrer med hunden?

Alan Macleod.

MintPress News, 18. desember 2023.

Mens det israelske angrepet på Gaza, Libanon og Syria intensiveres, ser den amerikanske offentligheten forferdet på. En ny meningsmåling viser at amerikanere støtter en permanent våpenhvile med et forhold på mer enn 2:1 (inkludert det store flertallet av demokrater og et flertall av republikanere).

Og likevel, til tross for dette, støtter bare 4% av de valgte medlemmene av Representantenes hus til og med en midlertidig våpenhvile, og USA fortsetter å nedlegge veto mot FN-resolusjoner som arbeider for å få slutt på volden. Walter Hixson, en historiker som konsentrerer seg om amerikanske utenriksrelasjoner, sa til MintPress News:

«Uhemmet støtte til Israel og lobbyen setter konsekvent USA på kant med internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og det store flertallet av nasjoner på grunn av Israels krigsforbrytelser og åpenbare brudd på folkeretten. Den nåværende FN-avstemningen om en våpenhvile i Gaza [som USA la ned veto mot] er bare det siste eksempelet.»

Her sikter Hixson til den pro-israelske lobbyen, en løs forbindelse mellom innflytelsesrike grupper som bruker millioner på presskampanjer, oppsøkende programmer og donasjoner til amerikanske politikere, alt med ett mål for øyet: å sørge for at USA støtter den israelske regjeringens politikk punktum, inkludert støtte til israelsk ekspansjon, blokkering av en palestinsk stat og motstand mot en økende boikott- og sanksjonsbevegelse (BDS) hjemme.

Internasjonalt har Israel mistet praktisk talt all sin støtte. Men landet har fortsatt en stor støttespiller: USAs regjering. En del av dette kommer utvilsomt av de ekstraordinære anstrengelsene lobbyen gjør for å sikre støtte, inkludert å overøse amerikanske politikere med millioner av dollar i bidrag. I denne undersøkelsen bryter MintPress News ned de ti fremste politikere som har mottatt flest pro-israelske kontanter siden 1990.

#1 Joe Biden, $4 346 264

Den største mottakeren av Israels lobbypenger er president Joe Biden. Fra begynnelsen av sin politiske karriere, Biden, ifølge hans biograf Branko Marcetic, «etablerte seg som en bunnsolid venn av Israel,» og brukte sin Senat karriere på å «gi Israel en aldri vaklende støtte, selv når landets oppførsel utløste forargelse i begge de to partiene.» Den fremtidige presidenten var en nøkkelfigur i å sikre rekordbeløp av amerikansk bistand til den jødiske staten og bidro til å blokkere et fredsforslag fra 1998 med Palestina.

Støtten til israelsk politikk har fortsatt fram til i dag, og administrasjonen hans insisterte på at det er «ingen røde linjer» Israel kan krysse som vil føre til at landet mister amerikansk støtte. I hovedsak har Biden gitt statsminister Benjamin Netanyahu et carte blanche til å bryte alle regler, normer eller lover han ønsker.

Dette har inkludert etnisk rensing og krigsforbrytelser som bombing av skoler, sykehus og steder for tilbedelse ved bruk av forbudte våpen som hvit fosforammunisjon. Våpnene Israel bruker kommer levert direkte av USA. I november vedtok Biden-administrasjonen enda en militærhjelpspakke på 14,5 milliarder dollar til Israel, for å sikre at blodbadet ville fortsette.

For sin trofaste støtte har Biden mottatt mer enn 4,3 millioner dollar fra pro-israelske grupper siden 1990.

#2 Robert Menéndez, $2 483 205

Senatoren fra New Jersey har mottatt nesten 2,5 millioner dollar i bidrag og har i kjølvannet av Hamas-angrepet 7. oktober vært en nøkkelfigur i å tromme fram støtte til Israel. Menéndez beskrev operasjon Al-Aqsa Flood som «barbariske grusomheter» som var en «fornærmelse mot selve menneskeheten», og holdt en lidenskapelig tale i Senatet hvor han henvendte seg direkte til Biden og sa:

«Herr president, i møte med usigelig ondskap, må vi ikke spare på ordene. Vi må ikke vakle i vår besluttsomhet. Hver enkelt av oss i dette kammeret har et moralsk ansvar for å si fra – utvetydig og uten noen unnskyldninger – mens vi står skulder-til-skulder med Israel og hennes folk. Jeg har vært trofast hengiven til denne saken i 31 år i kongressen.»

Han fortsatte med å hevde at Israel og USA er iboende knyttet og ble grunnlagt på de samme prinsippene.

Menéndez fridde også til kontroverser etter at han krevde at USA skulle hjelpe Israel med å «slette Hamas fra jordens overflate», selv mens Israel jevnet ut Gaza ved å teppebombe det.

I oktober var han medsponsor for en senatresolusjon «som står sammen med Israel mot terrorisme» som ble vedtatt enstemmig, uten dissens.

#3 Mitch Mcconnell, $1 953 160

Senatets minoritetsleder er en av de mektigste politikerne i USA og har brukt sin innflytelse til å forsøke å tvinge gjennom lovgivning som kriminaliserer BDS. Han har beskrevet denne fredelige taktikken som «en økonomisk form for antisemittisme som retter seg mot Israel».

McConnell er kjent for å stå veldig nær statsminister Netanyahu og støttet et lovforslag som fordømmer FN og ber USA om å fortsette å nedlegge veto mot enhver FN-resolusjon som er kritisk til Israel. I forrige måned motsatte han seg sterkt skritt som ble tatt for å anvende grunnleggende amerikansk og internasjonal lov om våpenforsendelser til Israel.

I henhold til gjeldende amerikansk lov er Washington forpliktet til å slutte å levere våpen til nasjoner som begår alvorlige menneskerettighetsbrudd. McConnell sa imidlertid at å anvende disse standardene på Israel ville være «latterlig», og forklarte at:

«Vårt forhold til Israel er det nærmeste nasjonale sikkerhetsforholdet vi har med noe land i verden, og for å betinge, faktisk, vår bistand til Israel for å oppfylle våre standarder, virker det for meg totalt unødvendig… Dette er et demokrati, en stor alliert av oss, og jeg tror ikke vi trenger å betinge støtten som vi forhåpentligvis vil gi til Israel veldig snart.»

McConnell har mottatt nesten 2 millioner dollar fra pro-israelske grupper.

#4 Chuck Schumer, $1 725 324

Neste på listen er McConnells demokratiske motstander, Senatets majoritetsleder Chuck Schumer, som har overtatt 1,7 millioner dollar fra israelske lobbygrupper. De siste ukene har Schumer tatt ledelsen i å styre den offentlige samtalen bort fra Israels forbrytelser og mot en antatt økning i antisemittisme over hele Amerika. «For oss, det jødiske folk, er økningen i antisemittisme en krise. En brann med fem alarmer som må slukkes,» sa New York-senatoren , og la til at «vi amerikanske jøder føler oss utpekt, målrettet og isolert. På mange måter føler vi oss alene.»

Ideen om at antisemittisk hat eksploderer over hele USA kommer i stor grad fra en rapport publisert av Anti-Defamation League (ADL), som hevder at antisemittiske hendelser har økt med 337% siden 7. oktober. Begravd med liten skrift er det imidlertid et faktum at 45% av disse «antisemittiske» hendelsene ADL har talt opp er pro-Palestina, pro-fredsmarsjer som krever våpenhviler, inkludert de som ledes av jødiske grupper som If Not Now eller Jewish Voice for Peace. ( MintPress publiserte nylig en undersøkelse av ADLs tallfusk og dens historie med å jobbe for Israel og spionere på progressive amerikanske grupper.)

Schumer har imidlertid bevisst forsøkt å blande motstand mot Israels bombardement av sine naboer med anti-jødisk rasisme, og skrev:

«I dag utnytter for mange amerikanere argumenter mot Israel og går i retning av en virulent antisemittisme. Normaliseringen og intensiveringen av denne økningen i hat er den faren mange jøder frykter mest.»

Han har til og med gått så langt som å stemple Dave Zirin – en jødisk journalist som støtter rettferdighet for palestinere – som en antisemitt.

Som majoritetsleder i Senatet har Schumer brukt sin innflytelse til å presse gjennom militære hjelpepakker til Israel, selv om det utfører handlinger som mange har merket krigsforbrytelser, og har skrevet at:

Pro-israelsk makt ruller over Washington

«En av de viktigste oppgavene vi må fullføre er å ta opp og vedta en finansieringsplan for å sikre at vi, så vel som våre venner og partnere i Ukraina, Israel og Indo-Stillehavsregionen, har de nødvendige militære evnene til å konfrontere og avskrekke våre motstandere og konkurrenter.»

Han la til at «Senatorer bør være forberedt på å bli i Washington til vi er ferdige med arbeidet vårt» og at de bør forvente å jobbe «lange dager og netter, og potensielt helger i desember,» inntil avtalen ble gjort.

#5 Steny Hoyer, $1 620 294

Den tidligere majoritetslederen i huset er en av Israels mest uttalte støttespillere i Representantenes hus. Hoyer har krevd at «Kongressen må umiddelbart og betingelsesløst finansiere Israel,» og dermed gi Netanyahu-administrasjonen grønt lys til å gjøre hva den vil.

Som ivrig sionist forklarte han at han tror det er:

«…verdens plikt som satte til side et land, et land som Israel har behersket i årtusener, og sa: dette er ditt sikre sted, dette er ditt suverene sted, dette er ditt trygge hjemland.»

Steven Hoyer

Hoyer taler på Jewish Community Relations Councils Stand med Israel-arrangement 13. oktober 2023. Foto | House.gov

Tidligere denne måneden stemte Hoyer også for et lovforslag som sier at antisionisme er iboende antisemittisk, og erklærte dermed all kritikk av Israel for å være ugyldig og rasistisk.

Hoyer har mottatt mer enn 1,6 millioner dollar i donasjoner fra pro-israelske lobbygrupper.

#6 Ted Cruz, $1 299 194

I løpet av sin karriere har Texas-republikaneren mottatt 1,3 millioner dollar fra Israel-lobbyen. Etter 7. oktober gikk Cruz i gang og kunngjorde at det var «kritisk» at hver amerikaner støtter Israel «100 prosent». «Israel kommer til å bli demonisert av demokrater i de nåværende korrupte bedriftsmediene. Vi må gjøre det klart at Hamas bruker menneskelige skjold og Israel har rett til å forsvare seg selv, sa Cruz, og traff mange av de klassiske pro-israelske samtalepunktene.

Cruz gikk også utover i sitt forsvar av israelske forbrytelser i et bisarrt intervju med Breaking Points’ Ryan Grim. På spørsmål om han motsetter seg at israelske tjenestemenn foreslår et atomangrep på Gaza, svarte Cruz:

«Jeg fordømmer ingenting som den israelske regjeringen gjør. Den israelske regjeringen retter seg ikke mot sivile, de retter seg mot militære mål… Det er ingen militære på planeten, inkludert det amerikanske militæret, som strekker seg så langt det israelske militæret strekker seg for å unngå sivile tap.»

Da han ble konfrontert med uttalelser fra IDF som direkte tilbakeviste poenget hans, og la merke til at deres fokus er på skade, ikke presisjon, snudde Cruz svaret sitt og svarte: «Ja, skade på Hamas, på terrorister.» Og da Grim ga ham flere uttalelser fra senior IDF-tjenestemenn som eksplisitt motsier hans forrige uttalelse, svarte Cruz: «Det er rett og slett ikke sant. De retter seg mot terroristene,” og forsvarer dermed IDF selv mot seg selv.

#7 Ron Wyden, $1 279 376

Senator Ron Wyden (D—OR) har lenge vært en av Israels mest trofaste talsmenn i Washington, og støttet president Trumps beslutning om å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem og motarbeidet BDS i alle dens former.

I 2017 var han med som sponsor for et lovforslag som gjorde det til en føderal forbrytelse, som kan straffes med en maksimal fengselsstraff på 20 år, for amerikanere å delta i eller til og med oppmuntre til boikott mot Israel og ulovlige israelske bosetninger.

Når det gjelder bosettingene, var han en av de sterkeste motstanderne av FNs sikkerhetsråds resolusjon 2334, som beskriver dem som et «flagrant brudd» på folkeretten.

For sine anstrengelser har Wyden mottatt $1 279 376 fra pro-israelske grupper.

#8 Dick Durbin, $1 126 020

På noen måter skylder Dick Durbin hele sin politiske karriere til Israel-lobbyen. I 1982 hadde den da obskure høyskoleprofessoren enorm nytte av AIPAC-penger for å beseire den sittende Paul Findley, en sterk talsmann for det palestinske folket.

Illinois-demokraten har bedt om umiddelbar militærhjelp til Israel og medundertegnet en senatsresolusjon som bekrefter Washingtons støtte til Israels «rett til selvforsvar» i kjølvannet av 7. oktober.

Til tross for dette har han gjort noen i den pro-israelske folkemengden sinte ved å støtte president Obamas initiativer for å redusere spenningen med Iran og har nå gått ut for en våpenhvile i Gaza.

#9 Josh Gottheimer, $1.109.370

Til tross for at han bare har vært i vervet siden 2017, har Gottheimer allerede mottatt mer enn 1,1 millioner dollar fra pro-israelske lobbygrupper. Kongressmannen fra New Jersey har fungert som en pro-israelsk angrepshund i Washington, medsponsor av lovforslaget som sidestiller motstand mot israelske regjeringspolitikk med antisemittisme og innfører lovgivning for å blokkere og kriminalisere boikott av staten Israel.

I kjølvannet av 7. oktober har Gottheimer forsøkt å slå ned på en rekke offentlige personer. Tidligere denne måneden prøvde han for eksempel å presse Rutgers University til å avlyse et arrangement i Palestina med tidligere CNN-anker Marc Lamont Hill og arrangør og journalist Nick Estes, som begge støtter palestinske rettigheter og stat.

Gottheimer har til og med forårsaket splittelser i sitt eget parti, og angrepet den lille, progressive fløyen av demokrater som ikke har klart å stå på linje med Israel mot Hamas. «I går kveld stemte 15 av mine demokratiske kolleger MOT å stå sammen med vår allierte Israel og fordømme Hamas-terrorister som brutalt myrdet, voldtok og kidnappet babyer, barn, menn, kvinner og eldre, inkludert amerikanere. De er avskyelige og taler ikke for vårt parti», skrev han og kom med en rekke svært flammende og tvilsomme påstander.

#10 Shontel Brown, $1 028 686

Kanskje ingen annen politisk sak avslører kraften til Israel-lobbyen enn Shontel Brown. I 2021 stilte Nina Turner, en demokratisk sosialist, nasjonal medleder for Bernie Sanders valgkamp i 2020, og en frittalende talsperson for rettferdighet i Palestina, til valg i Ohios 11. kongressdistrikt. Motstanderen hennes var den lite kjente, men sterkt pro-israelske Brown.

Brown mottok mer pro-israelske penger enn noen annen politiker over hele landet i løpet av den toårige valgsyklusen, og hjalp henne med å betale et tosifret valgunderskudd for å beseire Turner. Over 1 million dollar ble brukt på å plastre Cleveland med angrepsannonser mot Turner. I sin takketale berømmet Brown Israel og takket senere det jødiske samfunnet for å «hjelpe meg med å komme over målstreken»

Siden den gang har hun støttet israelske handlinger i Gaza og avvist ideen om Israel som en apartheidstat, og skrevet :

«La oss være klare: Israel er ikke en apartheidstat. Eventuelle feilkarakteriseringer forsøker ellers å delegitimere Israel, et robust demokrati, og vil bare tjene til å gi næring til økende antisemittisme. Jeg vil alltid gå inn for et sterkt forhold mellom USA og Israel basert på våre felles verdier.»

En mørk kraft i amerikansk politikk

Den mest kjente og sannsynligvis mest innflytelsesrike gruppen i den løse koalisjonen referert til som Israel-lobbyen er AIPAC. Med en stab på rundt 400 personer og årlige inntekter som ofte topper over 100 millioner dollar, er organisasjonen en enorm, konservativ kraft i amerikansk politikk, og oversvømmer systemet med gigantiske mengder penger. Enda verre, gruppen avslører ikke kildene til finansieringen.

AIPACs uttalte mål er:

«Å gjøre USAs vennskap med Israel så robust, så sikkert, så bredt basert og så pålitelig at selv de dype splittelsene i amerikansk politikk aldri kan sette dette forholdet og den jødiske statens evne til å forsvare seg i fare.»

Likevel er Israel allment anerkjent av internasjonale organer som FN og menneskerettighetsgrupper som Amnesty International  og Human Rights Watch som en apartheidstat. Den har nesten total kontroll over Gazastripen, som selv før det siste angrepet var et «ulevelig» «friluftsfengsel». Det er denne staten og disse urettferdighetene AIPAC og andre søker støtte fra USA for.

Amerikansk uforsonlighet overfor Israel har bidratt til å gjøre det til en parianasjon, en som stadig må nedlegge veto mot FN-resolusjoner og som har mistet stemmerettigheter i UNESCO.

Ikke bare gir det mer penger til republikanere enn demokrater, men AIPAC oversvømmer også konservative demokraters kasser med midler, spesielt når de står opp mot progressive, pro-Palestina utfordrere.

I 2022 brukte de 2,3 millioner dollar i et (mislykket) forsøk på å stoppe venstreorienterte Summer Lee fra å bli valgt inn i kongressen. Det gikk imidlertid bedre i North Carolina, hvor 2 millioner dollar ble gitt til Valeria Foushee over Nida Allam, direktøren for Sanders’ kampanje i 2016. I mellomtiden kan 1,2 millioner dollar i donasjoner til Henry Cuellar ha vært den avgjørende faktoren i en ekstremt nær seier over den progressive aktivisten Jessica Cisneros i Texas’ 28. kongressdistrikt. Og en rekke fremtredende Michigan-demokrater har stått frem og hevdet  at AIPAC tilbød dem 20 millioner dollar hver til primær Rashida Tlaib, den eneste palestinsk-amerikaneren i kongressen.

«Visst kan lobbyen påvirke valgene, men den vinner ikke alle,» sa Hixson, forfatteren av «Architects of Repression: How Israel and Its Lobby Sett Racism, Violence and Injustice i sentrum av USAs Midtøsten-politikk,» sa, legger til:

Den retter seg mot de nevnte progressive i Huset hvert annet år, men kan ikke alltid diktere utfallet av lokale valg. De gjør det bedre med bredere lerreter; derfor er det ingen andre i Senatet enn Bernie som tar på seg dem. Når det gjelder Israel, er de fleste amerikanske politikere ekstreme hyklere.»

Likevel har Sanders nylige motstand mot å godkjenne en permanent våpenhvile (en stilling som innehas av praktisk talt hele verden) gitt ham AIPACs ros.

Logrer halen med hunden?

Som sådan fungerer AIPAC som et bolverk mot progressiv politisk endring. I et slikt splittende politisk miljø er det få politiske spørsmål som forener demokrater og republikanere som Israel og samtidig blokkerer progressive personer. Som Hixson sa til MintPress :

«Bortsett fra en håndfull progressive (Bernie Sanders, Rashida Tlaib, Ilhan Omar, etc.), gir den amerikanske kongressen alltid lobbyen alt den ønsker, nemlig massiv regelmessig finansiering av israelsk militarisme og en endeløs rekke resolusjoner som fordømmer Israels internasjonale fiender og innenlandske kritikere.»

Spørsmålet som dukker opp av dette er hvorfor? Hvorfor ser det ut til at Israel alltid får full støtte fra Washington? Er lobbyen virkelig så effektiv? Hvorfor går så mange amerikanske politikere med på det? Mazin Qumsiyeh, professor ved Bethlehem University, karakteriserte Washington som full av amoralske karrierer, og sa til MintPress at:

«De [senatorer og kongressmedlemmer] kjøper ikke det sionistiske argumentet. Det er strengt tatt personlig interesse: penger og god mediedekning og å unngå utpressing, ettersom sionistene har sine skitne hemmeligheter som de kan avsløre hvis de faller ut av rekkene.»

Men Israel tjener også et viktig formål for det amerikanske imperiet. Regionen er ikke bare geografisk strategisk, men hjem til verdens største ressurser av hydrokarboner. Washington har alltid gjort det til en topprioritet å kontrollere oljestrømmen rundt om i verden, og Israel hjelper dem med dette. Militært fungerer Israel som en kanal USA kan jobbe gjennom, og driver ut sitt skitne arbeid til Tel Aviv. Den representerer derfor en uoffisiell og gunstig «51 stat.» Som Joe Biden sa i 1986 og har gjentatt regelmessig, er Israel den beste investeringen USA gjør. «Hvis det ikke var et Israel, ville USA måtte oppfinne et Israel for å beskytte våre interesser i regionen,» la han til.

Mange andre nasjoner eller industrier har drevet lobbyvirksomhet i Washington, DC, men få har vist seg å være så organiserte eller effektive som den pro-israelske. Likevel har opinionen, spesielt blant unge, begynt å gli bort fra den. Overtonvinduet endrer seg. Professor Qumsiyeh sa til MintPress: «Da jeg først dro til USA i 1979, visste ikke den gjennomsnittlige borgeren noe om Palestina eller kjente bare et negativt, forvrengt bilde drevet av Hollywood og partiske medier. Ting [har] endret seg,» sa han.

Ting har virkelig endret seg. Gatene i Amerika har vært fylt med demonstrasjoner mot israelsk aggresjon. Millioner av amerikanere har deltatt i palestinske solidaritetsprotester, inkludert hundretusener i Washington, DC alene. Kjendiser har uttalt seg mot urettferdighet. Og sosiale medier er fylt med innlegg som viser sympati for Gazas. Også der har Israel og pro-israelske grupper forsøkt å bruke sin økonomiske makt til å påvirke samtalen, men med begrenset effekt.

Heldigvis for Israel, for nå, i det minste, kan de fortsatt stole på den urokkelige støtten fra amerikanske seniorpolitikere, lommene deres fylt med AIPAC-penger, og se den andre veien mens Israel utfører et nytt folkemord mot Palestina.

Forrige artikkelSenatet tar ferie til 2024 uten avtale om Ukraina-hjelp
Neste artikkelVil Gazakrigen bli global i 2024?
Alan MacLeod er Senior Staff Writer for MintPress News. Etter å ha fullført sin doktorgrad i 2017 ga han ut to bøker: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting and Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, samt en rekke akademiske artikler. Han har også bidratt til FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine og Common Dreams.