Ansatt i det ukrainske forsvarsdepartementet arrestert for millionbedrageri

0

President Zelensky oppfordrer gjentatte ganger til strenge tiltak mot korrupsjon, men det er bare resultater som teller, skriver Der Spiegel. Nå vekker en ny sak oppsikt.

I Ukraina har en tjenestemann i forsvarsdepartementet blitt arrestert på grunn av en svindel med ammunisjon på millioner dollar. Mannen skal ha vært involvert i underslag på 1,5 milliarder hryvnias (rundt 36 millioner euro) da han kjøpte artilleriammunisjon til de ukrainske væpnede styrkene, sier etterforskere i Kiev.

Statsadvokatembetet publiserte kompromitterende bilder av den mistenkte og beslagla bevis. Forsvarsminister Olexij Reznikov fikk også sparken i år etter korrupsjonsskandaler i departementet.

Ugunstig kontrakt

Tjenestemannen skal ha signert en ugunstig kontrakt for å skaffe ammunisjon til de ukrainske forsvarerne i deres kamp mot Russland. Kostnadene ved å kjøpe fra en eksportør skal ha vært 30 prosent høyere enn å kjøpe direkte fra produsenten, som også hadde kortere leveringstid.

Under en ransaking av betjentens kontorer og leilighet ble det beslaglagt dokumenter som bekreftet den ulovlige aktiviteten, sa etterforskerne i saken som ble kjent fredag. Ifølge forsvarsdepartementet i Kiev iverksettes tiltak for å returnere de stjålne 1,5 milliarder hryvniaene til Ukrainas budsjett. Etterforskningen pågår. Hvis betjenten blir dømt risikerer han inntil 15 års fengsel.

Kamp mot korrupsjon for EU-medlemskap

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har gjentatte ganger kunngjort en at han vil føre en hard kamp mot korrupsjon og underslag av midler i statsapparatet. Han må bevise at han har suksess i denne kampen før Ukrainas medlemskap i EU skal ha noen sjanse.

EU besluttet offisielt å starte tiltredelsesforhandlinger denne måneden. Kritikere påpeker at landet er en av de mest korrupte statene i Europa. Det amerikanske magasinet «Time» siterte nylig anonymt en høytstående tjenestemann i Kiev som sa at tyveri i landet skjedde «som om det ikke fantes noen morgendag».


Se: Mitarbeiter von ukrainischem Verteidigungsministerium wegen Millionenbetrugs festgenommen

Norske politikere har et forklaringsbehov

Nå synker levestandarden for store deler av folket i Norge på en måte vi ikke har sett siden før annen verdenskrig. Hundretusener har problemer med å betale regningene sine.

I denne situasjonen velger politikerne fra alle partier, inkludert de angivelig sosialistiske partiene SV og Rødt, å spa ut milliarder av skattekroner til et gjennomkorrupt oligarkregime i Kiev.

Hvordan kan de forsvare å prioritere korrupte oligarker i Ukraina og amerikansk våpenindustri når velgerne deres har problemer med å betale strømreging og husleier?

Forrige artikkel«Bitten» – historien hvordan de hemmelige tjenestene i USA gjorde flått til et våpen
Neste artikkelHvordan Jemen endret alt