Xi Jinping gjorde møtet i San Francisco til en diplomatisk offensiv i Stillehavsområdet

0

Etter at Kinas president Xi Jinping hadde holdt hoff med hele toppsjiktet i USAs industri og økonomi gjorde han møtet i San Francisco til en diplomatisk styrkedemonstrasjon overfor en rekke delegasjoner fra Stillehavsområdet.

Xi holdt individuelle samtaler med lederne av Mexico, Peru, Fiji, Japan og Brunei, alle på sidelinjen av toppmøtet i Asia-Pacific Economic Cooperation.

I et møte med Perus president Dina Boluarte sa Xi at de to landene burde styrke økonomisk og handelsmessig samarbeid og lovet Kinas støtte til Peru som vert for neste års toppmøte for APEC-ledere.

Spesielt, sa Xi, vil Kina være villig til å importere flere viktige landbruksprodukter fra Peru og vil oppmuntre kinesiske bedrifter til å delta i store prosjekter i landet.

Tidligere har Xi hatt samtaler med Andrés Manuel López Obrador, og berømmet den meksikanske presidenten for hans lederskap og reformarbeid og lovet å bringe forholdet Kina-Mexico til et nytt nivå. Det ble antatt å være det første møtet ansikt til ansikt mellom de to mennene.

Kina og Mexico er klare til å forbedre forholdet

Sjøl om det var første gang de to presidentene møttes hadde de tydeligvis ikke vanskelig med å finne tonen. Begge forsikret om at det gode forholdet de to statene allerede har skal forsterkes ytterligere. Dette skriver teleSUR.

Xi Jinping benyttet anledningen til å uttrykke sine kondolanser for de menneskelige og materielle tapene som ble forårsaket av orkanen Otis i Acapulco og Coyuca de Benítez i Guerrero, og han lovet å gi hjelp til det meksikanske folket.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times presenterer Xis tale til APEC-forumet her: Xi’s APEC speech embodies Asia-Pacific region’s common expectations for cooperation instead of confrontation.

Se også: Xi puts forward proposals on APEC cooperation in next «golden 30 years».

En sjølsikker supermakt som fremmer samarbeid der USA fremmer isolasjon og krig

Møtet i San Francisco var en flause for USA der Joe Biden klarte å gjøre skandale så det kunne leses av i ansiktet til utenriksminister Blinken. Men om vertskapet tabbet seg ut benyttet Xi Jinping anledningen til å stråle, strekke ut hender i øst og vest og klokke inn konkrete avtaler og samarbeidsplaner. Kontrasten kunne neppe vært større.

Forrige artikkelIsraelske styrker dreper stadig flere palestinere på Vestbredden
Neste artikkelIsrael vil ignorere FNs sikkerhetsråds resolusjon som ber om pause i kampene i Gaza