USA bruker britisk base på Kypros for å sende våpen til Israel i hemmelighet

0
US Air Force C-17 / Creative Commons

USA transporterer våpen til Israel fra hele Europa ved å bruke Storbritannias enorme flybase på Kypros, men forsvarsdepartementet i London nekter å fortelle DeclassifiedUK hvilke amerikanske fly som flyr eller hvilke våpen som er om bord.

  • Storbritannias Kypros-base har blitt internasjonalt militært knutepunkt som støtter Israels bombekampanje i Gaza
  • Amerikansk C-25 militærtransportfly fløy fra britisk base på Kypros til Tel Aviv onsdag
  • US Air Force foretar transportflyvninger fra sine enorme baser i Tyskland, Tyrkia og Spania til Storbritannias Kypros-base
  • Halvparten av amerikanske fly som flyr fra Britisk Kypros sies å bære våpen for Israel

Den respekterte israelske avisa Haaretz har rapportert at over 40 amerikanske transportfly, 20 britiske transportfly og sju tungtransporthelikoptre har fløyet til RAF Akrotiri, Storbritannias enorme base på Kypros, med utstyr, våpen og soldater.

RAF Akrotiri har lenge vært mellomstasjon for britiske militæroperasjoner og bombekampanjer i Midtøsten. Det ligger 180 miles fra Tel Aviv med en flytid på 40 minutter. 

Flyene har blitt lastet med last fra strategiske depoter som tilhører USA og NATO i Europa, rapporterte Haaretz. Rundt halvparten av de amerikanske flyvningene sies å «levere militærhjelp». 

Deklassifisert har funnet ut at disse amerikanske våpnene og utstyret sannsynligvis blir levert til RAF Akrotiri fra amerikanske baser i Tyrkia, Spania og Tyskland.

Flybanen til et US Air Force C-295 militærtransportfly som fløy fra RAF Akrotiri til Tel Aviv onsdag. (Skjermbilde: RadarBox)

Den 18. og 24. oktober fløy USA to enorme C-17A Globemaster militære transportkjøretøyer til RAF Akrotiri fra sin flybase i Rota i Sør-Spania. Den 25. oktober fløy USA en annen C-17 til Akrotiri fra Ramstein flybase i Tyskland, stedet for NATOs luftkommando. 

C-17 er i stand til å transportere 134 personell og mange typer militært utstyr, inkludert Abrams stridsvogner og Black Hawk-helikoptre. Det amerikanske militæret bemerker at C-17s rolle er å «raskt projisere og opprettholde en effektiv kampstyrke nær et potensielt kampområde».

5. november fløy et amerikansk C-130J Hercules militærtransportfly fra Adana i det sørlige Tyrkia til RAF Akrotiri. Adana er hjemmet til Incirlik flybase, et stort amerikansk anlegg med 5000 amerikansk personell. Hercules kan frakte 128 soldater og 19 600 kg last.

DeclassifiedUK kunne ikke finne noen US Air Force (USAF)-fly som ankom fra disse basene i løpet av de to månedene før Gaza-bombekampanjen startet. 

Amerikanske fly som lander på Nevatim Air Force Base – som ligger i det sørlige Israel nær Negev-ørkenen – har levert våpen til Israels militære, rapporterte Haaretz også. I tillegg har amerikanske fly som har landet på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv, fraktet blant annet pansrede kjøretøy.


U.S. military is secretly supplying weapons to Israel using UK base on Cyprus

Forrige artikkelLikestillingens pris
Neste artikkelWHO og kollektiv hukommelsessvikt
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.