Øyeblikksbilde av Kievs militære kollaps – men det er ikke over ennå

0
Zelensky vs Zaluzhny

Den spektakulære «suksessen» til Kievs motoffensiv har skapt et forutsigbart bikkjeslagsmål.

Av Pepe Escobar.

Den spektakulære «suksessen» til Kievs motoffensiv, som ga gjenklang gjennom hele den geopolitiske galaksen, har forutsigbart nok skapt det alle med en hjerne forventet: et bikkjeslagsmål.

Gå inn i Zelensky-Zaluzhny Show – spesielt etter at den øverstkommanderende for de væpnede styrkene i Ukraina (AFU) har innrømmet at krigen har «nådd et dødpunkt» – kode for «vi er dypt i trøbbel». Han refererte også til «posisjonsforsvar» – kode for «vi kommer til å fortsette å miste mer og mer territorium.»

Bikkjeslagsmålet kommer komplett med mafioso-overtoner, som i at den 39 år gamle Zaluzhny-assistenten Gennady Chistyakov «tilfeldigvis» detonerte en granat som han hadde mottatt som gave, skadet sønnen sin alvorlig og sprengte seg selv i luften.

Dette kan bli sett på pålydende som nok en sprø skisse i Pulp Fiction-stil som involverer topphundene (uten noen Winston Wolf  til å «løse problemer»). Men det bærer et illevarslende budskap til Zaluzhny: nok en gang, i mafia-stil, fra nå av må han passe seg for venner som bærer gaver.

Når det gjelder «motoffensiven», ser det ut til at filen, for alle praktiske formål, er lukket. Det kommer ikke en til – fordi det ikke er flere våpen, ressursser eller tropper til å utføre den, bortsett fra de stakkars ukrainske eldre borgerne og intetanende husmødrene som blir jaget av «sikkerhetstjenestene» når de forlater supermarkedet.

En moralsk-psykologisk kollaps

Det bringer oss til enda et øyeblikksbilde av hva som virkelig skjer i frontlinjen.

Det vedlagte dokumentet, fullstendig verifisert for autentisitet, er en rapport fra midten av oktober til sjefen for 10. armékorps i AFU.

Rapporten sier at den 116. separate mekaniserte brigaden er «ute av stand til å utføre offensive operasjoner på grunn av store tap og høyt antall soldater som trenger psykologisk og medisinsk hjelp.»

Den 116. brigaden har vært dypt involvert i militære operasjoner i Zaporozhye-regionen i 5 måneder allerede. I 3 måneder hadde den vært en del av det 10. Army Corps, «Tavriya».

Rapporten beskriver at brigadens tap er 94 døde soldater; 1122 sårede; og 95 savnede. Det tilsvarer 25 % av det totale antallet personell.

Når det gjelder den moralsk-psykologiske fronten, anser man at minst 153 soldater trenger umiddelbar psykologisk rehabilitering.

Denne brigaden er en ganske betydelig enhet. Det som antydes er at en moralsk-psykologisk kollaps nå er innebygd som en systemfeil i hjertet av det ukrainske militæret. Konsekvensene på kort og mellomlang sikt vil være alvorlige.

Alt dette skjer mens strømmen av utenlandske leiesoldater til AFU (Ukrainas væpnese styrker, o.a.) tørker opp. Ikke rart: gå inn i den perfekte stormen av brigader som blir grundig desimert, usigelige nivåer av korrupsjon og bedre karrieremuligheter i den gjenopplivede Evighetskrigen i Israel/Palestina.

Sivile i Kharkov bekrefter for eksempel at utenlandske leiesoldater som snakker polsk eller engelsk nå er «nesten ikke å få øye på».

Ikke noe av det ovennevnte betyr at ting fra nå av vil være en spasertur i parken for Russland. For eksempel har den russiske hæren fortsatt ikke vært i stand til å ødelegge det ukrainske brohodet på Dnepr i Kherson.

Lenger nedover veien vil det bli stadig vanskeligere å drive ut ukrainerne fra den østlige bredden av Dnepr.

Russiske militærmedier, på høyeste nivå, gjør sitt beste for å sette et skarpt søkelys på alvorlige tilfeller av udugelighet fra den russiske hærens side. Det er deres borgerplikt – og innebærer å skape en bølge av offentlig opinion, tvinge den russiske hæren til å rette opp sine feil og mest av alt avstå fra å undervurdere fienden.

Tross alt er dette langt fra over – uansett slagsmålet nå raser i maktens korridorer i Kiev.


Originalen til denne artikkelen finner du her:

Another Snapshot of Kiev’s Military Collapse: But It Ain’t Over Yet

Forrige artikkelSkrekken, Skrekken!
Neste artikkelKjendisdoktor solgte inn forurenset Pfizerprodukt
Pepe Escobar
Pepe Escobar er spaltist i The Cradle, redaktør i Asia Times og en uavhengig geopolitisk analytiker med fokus på Eurasia. Siden midten av 1980-tallet har han bodd og jobbet som utenrikskorrespondent i London, Paris, Milano, Los Angeles, Singapore og Bangkok. Han er forfatter av utallige bøker; hans siste er Raging Twenties.