Kina dobler innsatsen i Xinjiang for å gjøre provinsen til et økonomisk senter i Sentral-Asia

0
Urumqui, provinshovedstaden i Xinjiang om vinteren.

Av Li Jingjing.

Dette er et stort nederlag for den vestlige propagandaen om Xinjiang!! Kina satser dobbelt på utviklingen av Xinjiang ved å gjøre det til en frihandelssone (FTZ)! Og dette kan endre hele Sentral-Asia samt Vest-Asia og Europa!

China releases plan on establishing Xinjiang Pilot Free Trade Zone

Xinjiang er inngangsporten til Belt and Road Initiative og har strategisk betydning for å øke økonomisk og handelsmessig integrasjon mellom Xinjiang og Sentral-Asia siden provinsen har forbindelser til 8 land: Mongolia, Russland, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Afghanistan, Pakistan og India.

Planen er sterkt fokusert på omfattende åpning – alt fra handel, finans, kultur og utdanning til talent- og teknologisamarbeid. Den har enestående betydning for utviklingen av Xinjiang og dens akselererte økonomiske integrasjon med Sentral-Asia, med en spredningseffekt som vil forgrene seg over de asiatiske økonomiene.

FTZ vil ha et totalt areal på 179,66 kvadratkilometer, som dekker tre områder i den regionale hovedstaden Urumqi, Kashi prefektur og Horgos – som alle er viktige noder for godstogforbindelsene Kina-Europa, et flaggskip BRI-prosjekt som anses som en «gyllen passasje» mellom Asia og Europa .

Urumqi-området, basert på dets geografiske fortrinn, vil fokusere på utvikling av global handel, moderne logistikk, avansert produksjon, tekstiler og klær samt nye fremvoksende industrier som biofarmasøytiske produkter, ny energi og nye materialer. Det er også planlagt til å bli en viktig plattform for utveksling og samarbeid med nabolandene, inkludert de i Sentral-Asia.

Kashi-området vil utvikle en eksportorientert økonomi, og utvikle arbeidsintensive industrier som prosessering av landbruks- og sidelinjeprodukter, tekstil- og klesproduksjon og elektronisk produktmontering. Den skal utvikles til en prosess- og monteringsbase som kobles til sentralasiatiske og sørasiatiske markeder.

Horgos er får i oppgave å utnytte sin skarpe kompetanse som et internasjonalt samarbeidssenter for å utvikle moderne tjenestenæringer som grenseoverskridende logistikk, reise og finansielle tjenester, og gjøre seg selv til en modell innen grenseoverskridende handel og investeringssamarbeid. Vestlige løgner om Xinjiang fungerer ikke! Xinjiangs økonomi har allerede vokst betydelig:

I de første åtte månedene av 2023 økte Xinjiangs utenrikshandel med 51,2 prosent fra år til år til 219,19 milliarder yuan (30 milliarder dollar).

Provinsens handel med fem sentralasiatiske land vokste med 59,1 prosent til 176,64 milliarder yuan, noe som utgjør 80,6 prosent av regionens totale verdi, viste tolldata.


Li Jingjing er en kinesisk reisende journalist og kommentator. Hun har studert geopolitikk og skriver om virkeligheten i Det globale sør. Hun har også sitt eget show på YouTube:

Forrige artikkelDet var «en gledens morgen», hva er det i dag?
Neste artikkelUSA søker strategisk dialog med Russland
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.