Jens Stoltenberg fikk Henry A. Kissinger-prisen

0
Stoltenberg takker for prisen ved The American Acedemy i Berlin.

Ordtaket «Fortell meg hvem du omgås og jeg vil si deg hvem du er» skal være flere tusen år gammelt. Hva sier ordtaket om en som tar imot pris fra en mann som har millioner av menneskeliv på samvittigheten?

Av Terje Alnes.

Fredag 10. november fikk NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg overrakt Henry A. Kissinger Prize 2023. Prisen gis til en som har gitt «eksepsjonelle bidrag til transatlantiske forbindelser». Overrekkelsen skjedde ved Det amerikanske akademiet i Berlin, der Tysklands president Frank-Walter Steinmeier (som fikk prisen i fjor), og leder for den amerikanske Kongressen Nancy Pelosi, var til stede.

Prisvinneren uttalte: «Denne prisen betyr virkelig mye for meg personlig. Men det er mer enn det. Jeg ser det som en pris til NATO. For alt Alliansen gjør». Stoltenberg understreket viktigheten av transatlantiske relasjoner og hvordan et sterkt transatlantisk bånd hadde fått ham til å føle seg trygg som ung mann i Norge. «Jeg tror ikke på Amerika alene. Jeg tror ikke på Europa alene. Jeg tror på Amerika og Europa sammen», sa han.

Det har virkelig vært en lang personlig reise for en som ble intervjuet i Aftenposten i 1985, som påtroppende leder i AUF. Den gang sa Stoltenberg at «AUFs mål er å nedbygge blokkene og norsk utmeldelse av alliansen». To år senere fikk Jens Stoltenberg ungdomspartiet til å legge vekk NATO-motstanden, for heller å arbeide «for nærkamp internt i NATO, for et blokkfritt og atomvåpenfritt Europa.»

AUF ville altså inn i NATO for å påvirke! Vi kan trygt si at den «nærkampen» vant NATO på knockout.

Les også: Gåten Jens Stoltenberg

USAs håndplukkede mann

I utenriks- og forsvarspolitikken har Stoltenberg konsekvent vært USAs mann. Stoltenberg har støttet alle USA-initierte kriger. Han sluttet lojalt opp om George W. Bush’ «krig mot terror» og sendte norske soldater til den katastrofale krigen i Afghanistan. De enorme feilgrepene i Afghanistan endte med et katastrofalt militært og politisk nederlag etter 20 år.

Som statsminister var Jens Stoltenberg den viktigste pådriveren for norsk krigsdeltakelse i Libya i 2011. Norske fly slapp nesten 600 bomber over landet. I møte med en svensk partikollega sjokkerte Stoltenberg da han begrunnet Libya-bombingen med at krigen var «utmerket trening for det norske luftvåpenet». Selv om Libya-krigen endte i katastrofe for Libya har han i ettertid vært helt immun mot selvkritikk, og sagt at han ville gjort det samme om igjen!

Hans lojale krigsinnsats betalte seg da han 1. oktober 2014 ble NATOs generalsekretær.

Les også: De som ødela Libya går fri

«Henry Kissinger er en flott mann»

Vi bør merke oss Stoltenbergs lovprising av Henry Kissinger. I takketalen ordla han seg slik:

Han er en flott mann.
En lidenskapelig transatlantiker.
Og en meget dyktig diplomat.
Henry var også viktig for min egen politiske oppvåkning.
I en alder av tretten tok min storesøster Camilla – som er her i rommet – meg med til en protest mot Vietnamkrigen ved den amerikanske ambassaden i Oslo.
På den tiden var Henry USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver. Og han var ansvarlig for forhandlingene for å få slutt på Vietnamkrigen.
Han ville ha USA ut av Vietnam. Og det gjorde jeg også … om enn av forskjellige grunner
!

Les også: Krigsforbryter gjester Norge

En «meget dyktig diplomat»? Er det slik Henry Kissinger skal huskes i 2023? Som sikkerhetspolitisk rådgiver og utenriksminister i USA gjorde Kissinger seg skyldig i en rekke krigsforbrytelser som kostet millioner av mennesker livet.

I 2004 offentliggjorde det amerikanske nasjonalarkivet 20.000 sider med utskrifter av Henry Kissingers telefonsamtaler. Materialet stammer fra 1969 til 1974, og inneholder bl.a. lange samtaler mellom Kissinger og president Nixon. Dokumentene viser at Kissinger personlig ga ordre om gjentatte bomberaid over tett befolkede områder.

[Nixon] wants a massive bombing campaign in Cambodia.
He doesn’t want to hear anything about it. It’s an order, to be done. 
Anything that flies on anything that moves.

– Henry Kissinger

Den amerikanske bombingen av sivile mål i Kambodsja drepte anslagsvis 500.000 mennesker. Men en nylig avsløring fra The Intercept viser at Kissinger var ansvarlig for enda flere sivile dødsfall under USAs krig i Kambodsja enn det som tidligere var kjent. Mens overlevende og familiemedlemmer fra disse dødelige kampanjene fortsetter å sørge, feiret Kissinger sin 100-årsdag tidligere i år.

I 2013 offentliggjorde WikiLeaks 200.000 dokumenter relatert til Henry Kissingers tid som utenriksminister. Wikileaks har kalt samlingen «The Kissinger Cables», og materialet stammer fra årene 1973 til 1976. Noen av de mest betydningsfulle funnene inkluderte USAs involvering med fascistregimer i Latin-Amerika, med Francos Spania og med militærjuntaen i Hellas.

Kissinger regnes som en av arkitektene bak kuppet mot den demokratisk valgte presidenten Salvador Allende i Chile i 1973, noe som førte til 16 års militærdiktatur under Augusto Pinochet. Den indonesiske militærdiktatoren Suharto ble hjulpet til makta av CIA. Kissinger godkjente den indonesiske invasjonen av Øst-Timor i 1975, der 200.000 østtimoresere ble drept av indonesiske styrker. Det tilsvarte 30 % av befolkningen.

Stoltenbergs Kissinger-pris? Bare rett og rimelig

This is Kissinger’s legacy.
Death. Destruction. Suffering. Misery. Dictatorships.
His is a murderer, a liar, a crook, a thug.”
fra CodePink “CITIZENS’ ARREST WARRANT»

Henry A. Kissinger er ansvarlig for millioner av menneskers død. Men rettsvesenet på den vestlige halvkule bryr seg ikke. At han nå gir en pris til den nordmannen i historien som har flest menneskeliv på samvittigheten synes bare rett og rimelig.

Ellers føler jeg personlig stolthet over å ha vært med på å politianmelde Kissinger i 2016, da han deltok på et arrangement om fred og sikkerhet (!) i Oslo, i regi av Nobel Peace Prize Forum og UiO. Vi krevde ham pågrepet, med sikte på strafferettslig forfølging.

«Vi har ikke glemt udådene til krigsforbryteren! – Arrester Kissinger!»

Kilder:

“NATO Secretary General Jens Stoltenberg awarded with the Henry A. Kissinger Prize”, nato.int 10.11.23, “Speech by NATO Secretary General Jens Stoltenberg upon receiving the American Academy of Berlin’s 2023 Henry A. Kissinger Prize”, nato.int 10.11.23, “Norsk brudd med NATO vårt mål”, Aftenposten 23.02.85, «Ville bombe for å trene», klassekampen.no 15.10.14, “The Kissinger Telcons”. National Security Archive Electronic Briefing Book No. 123. 26. mai 2004, «Henry Kissinger’s Bloody Legacy», theintercept.com 25.05.23, WIKILEAKS SPECIAL PROJECT K: THE KISSINGER CABLES, 7. april 2013

Denne artikkelen ble først publisert av Spartakus.

Forrige artikkelØyeløs i Gaza
Neste artikkelEksplosiv økning i spedbarnsdødelighet