Jemen kaprer skip i Rødehavet og erklærer alle israelske skip for legitime mål

0

The Guardian skriver:

Jemens Houthi-opprørere sa at de har beslaglagt det de kalte et israelsk lasteskip i Rødehavet, og advarte om at alle fartøyer knyttet til Israel «vil bli et legitimt mål for væpnede styrker».

Houthi-styrker ville «fortsette å utføre militære operasjoner mot den israelske fienden inntil aggresjonen mot Gaza stopper og de stygge forbrytelsene … mot våre palestinske brødre i Gaza og Vestbredden stopper», sa en talsperson for gruppen, Yahya Sare’e, i en uttalelse på X.

Mandag la opprørerne ut en video som påstår å vise søndagens beslag.

Opptakene viste maskerte væpnede menn som hoppet på skipet fra et helikopter mens fartøyet fortsatt var i bevegelse, og holdt besetningsmedlemmer under våpen. Palestinske og jemenittiske flagg ble heist ombord. Det var ikke umiddelbart mulig å verifisere klippet.

Israel sa at fartøyet var et britisk eid og japansk operert lasteskip og beskrev hendelsen som en «iransk terrorhandling» med konsekvenser for internasjonal maritim sikkerhet.

Vi må korrigere The Guardian og påpeke at operasjonen ble utført av styrker fra Jemen under ledelse av en koalisjonsregjering ledet av Ansarallah. De kontrollerer 70% av Jemens territorium. Vi må også påpeke forbindelsen til Israel. Skipet er registrert på Bahamas og morselskapet er Ray Car Carriers Ltd som ble grunnlagt av Abraham “Rami” Ungar, en av Israels rikeste menn og en nær venn av Netanyahu.

Houthis seize ship in Red Sea with link to Israeli company

USA krever umiddelbar løslatelse av skipet, men det spørs om USAs trusler gjør særlig inntrykk på Ansrallah. De har vært i en forferdelig krig siden 2015 og den USA- og Israel-støttede saudiarabiske krigen mot dem har mislykkes i å knuse dem. De har tvert om kommet styrket gjennom så langt. Ansrallah truer også med å angripe mål i Israel og byer som Tel Aviv.

Den umiddelbare konsekvensen av kapringa er at skipsforsikring for israelsktilknyttet frakt vil gå gjennom taket og Israel vil bli direkte rammet økonomisk.

Det betyr også at krigen i Midtøsten sprer seg.

Forrige artikkelEUs avtale om digital ID med ID-lommebok
Neste artikkelUSA legger ut på en proxy-krig mot Iran