USA er i ferd med å gå tom for penger til å betale ukrainske statslønninger

0

Tjenestemenn forteller The Wall Street Journal at finansieringssystemet vil løpe ut i neste måned hvis kongressen ikke godkjenner mer hjelp.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 3. oktober 2023.

USA vil gå tom for penger til å betale for ukrainske statslønninger og tjenester innen neste måned hvis Kongressen ikke godkjenner mer Ukraina-hjelp, rapporterte The Wall Street Journal tirsdag, med henvisning til ikke-navngitte amerikanske og ukrainske tjenestemenn.

USA og Ukrainas andre vestlige støttespillere har betalt lønn til rundt 150.000 offentlig ansatte i Ukraina. Dette har blitt gjort gjennom en form for amerikansk støtte kjent som direkte budsjettstøtte som gis gjennom US Agency for International Development (USAID) og Verdensbanken.

Ifølge Journal har Verdensbanken sendt $ 23,4 milliarder til Ukraina gjennom programmet, med $ 20,2 milliarder finansiert av USA og $ 2 milliarder fra Storbritannia. USAID forventes å gi ytterligere 1,15 milliarder dollar denne måneden, men fremtidige utbetalinger er uklare.

WSJ skriver:

Den europeiske union er en enda større giver enn USA for sivil bistand, og store økonomier som Japan kan trappe opp hvis amerikansk bistand forsvinner, sa tjenestemenn. Likevel blir amerikansk økonomisk og militær bistand – som EU ikke kan matche – sett på som et barometer på Vestens evne til å fortsette å støtte krigen.

En fersk rapport fra 60 Minutes viste hvordan USAs økonomiske bistand til Ukraina ikke bare finansierer regjeringen. Den amerikanske bistanden subsidierer også småbedrifter og bidrar til å kjøpe frø og gjødsel til ukrainske bønder. Eieren av en strikkevirksomhet i Ukraina snakket med 60 Minutes og erkjente at finansiering for selskapet hennes ble gitt av amerikanske skattebetalere.

Journal-rapporten sa at hvis Kongressen ikke godkjenner hjelpen snart, kan Ukraina bruke midler som er satt av til senere utgifter for å komme seg gjennom november og desember, men utsiktene for 2024 er uklare. Andre land og EU kan også muligens øke utgiftene til økonomisk bistand til Ukraina.


PS:

Norge gir to milliarder kroner til drift av den ukrainske staten

Og i Norge er det knapt nok diskusjon om at staten prioriterer ukrainske statsansatte over egne borgere.


Denne artikkelen ble først publosert av Anti-War:

The US Is Running Out of Money to Pay Ukrainian Government Salaries

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelDømt til å tape (2)
Neste artikkelNår alt raser sammen
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.