Russland og Tyrkia vurderer humanitær konvoi til Gaza

0

Til nå har Russland vært svært tilbakeholdne overfor krigen i Israel og Gaza, men nå skjer det ting som kan få vidtrekkende konsekvenser i regionen.

Observatøren, journalisten og analytikeren John Helmer skriver:

I den første direkte russiske advarselen til den amerikanske marinestyrken i det østlige Middelhavet, sa talskvinne for russisk UD Zakharova: «Så langt ser vi at situasjonen utvikler seg i retning av eskalering. Det er stor risiko for å involvere tredjelands styrker i denne konflikten. Og dette er fult av langsiktige konsekvenser for regionen og for verden.»

Putin fulgte om kvelden på telefon med den tyrkiske presidenten, Recep Tayyip Erdogan. «Behovet for en umiddelbar våpenhvile fra begge sider og gjenopptakelse av forhandlingsprosessen ble understreket,» ifølge Kremls kommuniké. «Gjensidig vilje til å bidra aktivt til dette ble uttrykt … Separate spørsmål om russisk-tyrkisk samarbeid på forskjellige felt ble også berørt.»

Erdogans pressemelding var mer avslørende. Han og Putin hadde «berørt hvilke initiativer som kan tas for å møte humanitære behov i regionen, ettersom den tyrkiske presidenten sa til Putin at angrep på sivile bosetninger er bekymringsfullt, og Tyrkia ønsker ikke et slikt tiltak velkommen». Erdogans Twitter-kunngjøring legger til: «President Erdoğan og president Putin i Russland utvekslet også synspunkter om potensielle initiativer for å møte humanitære behov i regionen.»

Dette er et hint om at Erdogan og Putin vurderer en tyrkisk skipskonvoi av bistand til Gaza, beskyttet mot israelsk angrep av den russiske marinen fra Tartous-basen på den syriske kysten, og av det russiske luftvåpenet fra Hmeimim. Denne humanitære operasjonen til sjøs ville ta sikte på å bryte blokaden av kysten som Israel har etablert, og samtidig kaste hansken til USS Gerald Ford og dens skvadron lenger utenfor kysten. Hvis denne operasjonen, en påminnelse om Gaza-flotillen i 2010, er under planlegging nå – de åpne signalene advarer Washington og den amerikanske marinen om at militært eskortert hjelp til Gaza er på vei – så er konfrontasjonen og risikoen for USA og Israel av strategiske nederlag til sjøs, er enestående.

Planleggingen av russisk militær beskyttelse av sjøbårne humanitære hjelpekonvoier til Gaza strekker seg også til Egypt.

Dette ble berørt i samtalen den egyptiske utenriksminister Sameh Shoukry hadde med utenriksminister Sergei Lavrov. Det ble fulgt av egyptisk presseavsløring av israelske advarsler, etterfulgt av bombeangrep, for å stoppe egyptiske lastebiler som leverte hjelp til Gaza over landbroen Rafah i den sørlige enden av Gaza.

Forrige artikkelUvaksinerte Iris ble oppsagt som sykepleier, nå går saken til lagmannsretten
Neste artikkelOm postmodernisme, pedagogikk og Woke