Planen om å utslette Hamas

0
Israel har sluppet minst 6000 bomber over Gaza på ei uke. Skjermdump fra video

Mens flyktninger fyller grensa til Egypt, forbereder Israel seg på å angripe Gaza by med USA-leverte bunker-bustere, bunkersknusere.

Seymour Hersh.
Av Seymour Hersh.

Det har gått en uke siden de forferdelige Hamas-angrepene på Israel fant sted, og formen på det som skal komme fra de israelske væpnede styrkene er tydelige og kompromissløse.

I løpet av den siste uken har israelske jagerfly gjennomført døgnkontinuerlig bombing av ikke-militære mål i Gaza by. Boligblokker, sykehus og moskeer ble revet fra hverandre av bombene, uten forvarsel og uten forsøk på å minimere sivile tap.

Ved slutten av uka slapp israelske jagerfly også flygeblader som fortalte innbyggerne i Gaza by og de omkringliggende områdene i nord, at de som ønsket å overleve burde begynne å gå sørover – om nødvendig gå 25 miles eller mer – til grenseovergangen Rafah som fører til Egypt. I skrivende stund er det ikke klart om det økonomisk rammede Egypt vil tillate en million innvandrere, mange av dem forpliktet til Hamas-saken, å krysse grensen. På kort sikt, har jeg blitt fortalt av en israelsk innsider, at Israel har forsøkt å overbevise Qatar, som på oppfordring fra statsminister Benjamin Netanyahu, lenge var en økonomisk støttespiller for Hamas, til å bli med Egypt for å finansiere en teltby for den million eller flere flyktninger som ventes over grensen. «Det er ikke en ferdig avtale,» fortalte den israelske innsideren meg. Israelske embetsrepresentanter har advart Egypt og Qatar om at uten et landingssted vil flyktningene måtte «dra tilbake til Gaza».

Et mulig sted, sa innsideren, er et lenge forlatt område i den nordlige delen av Sinai-halvøya, nær grenseovergangen fra Gaza, som var stedet for en israelsk bosetning kjent som Yamit, da halvøya ble tatt av Israel etter seieren i seksdagerskrigen i 1967. Bosetningen ble evakuert og ødelagt med bulldosere av Israel før Sinai ble returnert til Egypt i 1982. Israels håp er at Qatar og Egypt skal ta flyktningkrisen fra Israels kappe.

Israels åpenbare forakt for velferden til innbyggerne i Gaza, midt i den tvungne migrasjonen av mer enn en million sultende mennesker, har fanget verdens oppmerksomhet og ført til økende internasjonal fordømmelse, mye av det rettet mot statsminister Benjamin Netanyahu.

Så neste etappe må komme snart. Her er hva jeg har blitt fortalt, i mine samtaler de siste dagene med tjenestemenn fra Israel og andre steder, inkludert tjenestemenn jeg har jobbet med i Europa og Midtøsten siden Vietnamkrigen, om den israelske planen for eliminering av Hamas.

Hovedproblemet for de israelske krigsplanleggerne er en motvilje, til tross for mobiliseringen av mer enn 300.000 reservister, mot å engasjere seg i en gatekamp, dør-til-dør, med Hamas i Gaza by. En veteran fra IDF, som tjenestegjorde i en høy stilling, fortalte meg at halvparten av den israelske hæren har vært engasjert det siste tiåret eller mer i beskyttelsen av det økende antallet små bosetninger spredt på Vestbredden, hvor de er bittert mislikt av den palestinske befolkningen. «De israelske planleggerne stoler ikke på infanteriet sitt,» sa innsideren, og heller ikke deres vilje til å gå til krig, med det som kan være en katastrofal mangel på kamperfaring.

Med den utsultede sivilbefolkningen tvunget til å reise, krever den israelske operasjonsplanen at luftvåpenet skal ødelegge de gjenværende strukturene i Gaza by og andre steder i nord. Gaza by vil ikke være mer. Israel vil da begynne å slippe amerikanskproduserte 5000 pund tunge bomber kjent som «bunker busters», eller JDAMs, i de flate områdene der Hamas-krigere er kjent for å leve og produsere sine missiler og andre våpen under jorden. En forbedret versjon av våpenet, kjent som GBU-000/B, av media kjent som «alle bombers mor», ble sluppet på et mistenkt ISIS-kommandosenter i Afghanistan, av USA i april 2017. En tidlig versjon av våpenet ble solgt til Israel i 2017, angivelig for bruk mot Irans mistenkte atomanlegg, og den forbedrede, laserstyrte versjonen ble godkjent for salg til Israel av Obama-administrasjonen for et tiår siden. (Israel kjøpte i 2005 1000 mye mindre, GPS-styrte bunkersknusere) Selv da, fortalte den israelske innsideren meg, forsto Netanyahu og hans rådgivere at Netanyahus støtte til Hamas var farlig, som å «holde en tiger som kjæledyr». «Han ville spise deg på et øyeblikk.»

De nåværende israelske krigsplanleggerne er overbevist om, fortalte innsideren, at den oppgraderte versjonen av JDAM-er med større stridshoder, ville trenge dypt nok ned under jorden før de detonerte – tretti til femti meter – med eksplosjonen og den resulterende lydbølgen som «dreper alt innen en halv mile».

Innsideren sa at det var hans forståelse at Hamas-ledelsen ønsket at noen sivile skulle bli værende på grunn av deres behov for «menneskelige skjold». Den nye israelske planen om tvungen uttrekning betyr at «i det minste vil ikke alle bli drept». Konseptet, la han poengtert til, dateres tilbake til de tidlige årene av Amerikas Vietnamkrig, da president John F. Kennedys administrasjon autoriserte den strategiske landsbyplanen, som krevde tvangsflytting av vietnamesiske sivile i omstridte områder, for raskt å bygge boliger i områder som antas å være kontrollert av sørvietnameserne. Deres fraflyttede land ble deretter erklært å være Free Fire Zones, hvor alle som ble igjen kunne bli rammet av amerikanske tropper.

Den systematiske ødeleggelsen av de gjenværende bygningene i Gaza by vil starte i løpet av få dager, sa den israelske innsideren. Bunkers-knusende JDAMs kommer. Så, i planleggernes scenario, ble jeg fortalt, vil det israelske infanteriet bli tildelt oppryddingsoperasjoner: søke ut og drepe de Hamas-krigerne og sivile som klarte å overleve JDAM-angrepene.

Da han ble spurt om hvorfor de israelske planleggerne trodde den egyptiske regjeringen ville gå med på, selv om det var under press fra Biden-administrasjonen, å akseptere de mer enn én million flyktningene fra Gaza, sa innsideren: «Vi har balletak på Egypt.» Han refererte til de nylige tiltalene mot den demokratiske senatoren Robert Menendez fra New Jersey og hans kone, på føderale korrupsjonsanklager som stammer fra hans forretningsforbindelser med høytstående egyptiske embetsrepresentanter, og den påståtte overføringen av etterretning om personer som tjenestegjør ved den amerikanske ambassaden i Kairo. Egypts president Abdul Fatta el-Sisi, som grep makten i et kupp i 2014 og veltet det valgte Muslimske brorskapet, er en pensjonert general som ledet Egypts militære etterretningstjeneste fra 2010 til 2012.

Ikke alle delte antagelsen om at alt ville gå bra etter JDAM-angrepene, hvis de finner sted. En tidligere europeisk etterretningsoffiser som tjenestegjorde i Midtøsten i årevis fortalte meg: «Egypterne vil ikke at Hamas skal komme inn i Egypt, og de vil gjøre et minimum av innsats.»

Da han ble fortalt om den israelske planen om å bruke JDAMS, sa han at «en by i ruiner er like farlig som noen annen by. Snakk om JDAMS er snakk fra folk som ikke vet hva de skal gjøre.«

«Hamas sier: ‘Kom igjen.’ De venter på dette.» Å bruke JDAMS «er snakk om et lederskap som har blitt slått over ende. Dette var en nøye planlagt operasjon, og Hamas visste nøyaktig hva den israelske reaksjonen ville bli. Urban krigføring er forferdelig.»

Tjenestemannen spådde at de israelske bunkersknusende bombene ikke ville trenge dypt nok ned: Hamas, sa han, opererte i tunneler bygget 60 meter under jorden, som ville være i stand til å motstå JDAM-angrepene.

Da han ble fortalt dette, erkjente den israelske innsideren at underjordiske steiner og steinblokker ville begrense rakettens evne til å trenge dypt ned, men den underjordiske overflaten i Gaza by er sand og vil gi liten motstand, spesielt hvis JDAMs ble sluppet fra det høyest mulige punktet.

Insideren sa også at den nåværende planleggingen krever at JDAMs angrep, hvis det blir autorisert, skal komme så tidlig som søndag eller mandag, avhengig av effektiviteten på den tvungne utvisningen av Gazi by og områdene sørover fortsetter, med en bakkeinvasjon som følger umiddelbart.


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til Seymour Hersh:

THE PLAN TO WIPE OUT HAMAS

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelPristilsyn og Konkurransetilsyn
Neste artikkelUSA står overfor et geopolitisk nederlag i Gaza