Krigen kom til Israel som aldri før

0

Tidlig lørdag morgen 7. oktober 2023 gikk palestinsk milits fra Hamas til angrep på byer og landsbyer i det sørlige Israel. Israelske aviser hevder at angrepet kom helt uventet, et utsagn det er vanskelig å tro på gitt det enorme overvåkings- og sikkerhetssystemet til Mossad og andre israelske etterretningstjenester. Den israelske avisa Haaretz kaller allerede angrepet for «Hamas’ seier» fordi de palestinske soldatene lyktes i å trenge så djupt inn i Israel og påføre landet så store tap i ett massivt slag. Søndag morgen skriver byråene at 300 israelere er drept og over 1500 såret. Et stort antall sivile og militære er tatt som gisler av Hamas.

Haaretz kaller det A Failure of All Systems With Political Shockwaves Like ’73. Men noen må ha visst om dette.

Middle East Eye har en oversikt over det som har skjedd til nå: Palestinian attack on Israel: What we know.

Washington Post viser her hvilke byer og landsbyer som ble angrepet:

Dette får allerede noen historiske klokker til å ringe, for det var i disse områdene israelerne i 1948 gjennomførte en massiv etnisk rensning av palestinske landsbyer og drev befolkninga inn i Gaza-stripa som ble gjort til «verdens største utendørsfengsel».

15. mai 1948 kalles Nakba-dagen. Da fordrev Israel minst 750.000 palestinere fra deres hjem og erobret 78% av det historiske palestinske området. Det som var igjen til palestinerne var Gaza-stripa og Vestbredden.

Den palestinske forskeren  Salman Abu Sitta har kartlagt hva som skjedde med disse landsbyene og samlet det i sin bok The Atlas of Palestine.

Siden da har Israel fortsatt politikken med å drepe, trakassere, torturere og fordrive palestinerne.

Norge deltok som kjent i den internasjonale svindelen som er kalt Oslo-prosessen, som ledet fram til Oslo-avtalen, som angivelig skulle gi palestinerne deres egen stat. Men det hele vare et skuebrød. Palestinerne fikk aldri noen stat. På Vestbredden fikk de en korrupt og totalt kontrollert Palestinian National Authority.

De regjerer liksom over Vestbredden, men Vestbredden er fullstendig infiltrert og oppstykket av ulovlige israelske bosettinger og kan ikke kalles noen stat i noen betydning av ordet.

Hamas tok i 2007 kontrollen over Gaza der de har innført et knallhardt, diktatorisk regime. De er erkefiender av Al Fatah/PLO, men siden de angriper Israel har de støtte av mange palestinere. PLO holdt seg utenfor Gaza-krigen i 2008–2009 og deltar heller ikke i den militante motstanden mot Israel.

Palestinsk sivil ulydighet, den første og den andre Intifadaen og Great March of Return i 2018–19 har ikke forbedret palestinernes situasjon. De er bare påført nye lidelser. Under den store marsjen opptrådte palestinerne stort sett med lite bruk av vold, men minst 223 palestinere ble drept.

Rising Violence Against Palestinian Children by Israeli Forces in 2023

Det som skjer nå er altså noe helt nytt, nemlig et regelrett militært angrep fra Hamas mot Israel.

Man kan både fordømme og mislike Hamas, som er en avlegger av Det muslimske brorskapet. Deres ideologi er rasistisk. Forøvrig i likhet med den offisielle israelske ideologien, men med motsatt fortegn. De har også mange palestinske liv på samvittigheten.

Men man må kunne si om Israel som Paulus i Galaterbrevet: «Du skal få høste som du har sådd».

Israel har brakt dette over seg sjøl. Det har de kunnet gjøre fordi de alltid har kunnet regne med USAs beskyttelse og støtte, uansett hva de gjorde. Og de har satset på å splitte og svekke de arabiske nabolandene, slik Israel har gjort ved å delta i krigen mot Syria.

Men tidene skifter.

USA er ikke lenger global hegemon. Deres posisjon i Midtøsten er svekket. Inn kommer Russland, Iran og Kina. De kommer med en hel annen politikk og helt andre prioriteringer. Både Russland og Kina har appellert til partene om å innstille kamphandlingene og gå til forhandlinger. Ukraina gir full støtte til Israel.

Israel har eksistert i 75 år. Det er tvilsomt om Israel i sin nåværende form vil oppnå å fylle 100.

Forrige artikkelVåpenhvile – eneste vei til fred                                                                                 
Neste artikkelDe mange lærdommene av Ukrainakrigen (2)