Kina: Palestina må få sin egen stat også for å skape fred for Israel

0
Wang Yi er Kinas fremste diplomat.

Kina går på offensiven på vegne av flertallet av menneskeheten og ikke minst Det globale sør. I samtale med EUs utenriksrepresentant Josep Borrell gjorde Kinas fremste diplomat, Wang Yi, det klart at Kina vil sikre at Palestina får sin egen stat.

Wang Yi sa:

«Roten til dette problemet ligger i det faktum at Palestinas langvarige ambisjon om å etablere en uavhengig stat ikke har blitt oppfylt, og at den historiske urettferdigheten som det palestinske folket har lidd, ikke er rettet opp.

Israel har rett til stat, og det har Palestina også. Israelerne har sikret sin overlevelse, men hvem bryr seg om palestinernes overlevelse? Det jødiske folket vandrer ikke lenger rundt i verden, men når kan det palestinske folket vende tilbake til hjemlandet?

Det finnes alle slags urettferdigheter i denne verden, men urettferdigheten mot palestinerne har blitt dratt ut i over et halvt århundre, og har forårsaket smerte i flere generasjoner. Dette kan ikke fortsette!

Løsningen er «tostatsløsningen», som innebærer å etablere en uavhengig palestinsk stat. Bare på denne måten kan den fredelige sameksistensen mellom Palestina og Israel realiseres og harmoni mellom de arabiske og jødiske nasjonene oppnås.

Bare med full implementering av ‘tostatsløsningen’ kan fred virkelig komme til Midtøsten, og Israel kan oppnå varig sikkerhet. Den riktige veien for å fremme ‘tostatsløsningen’ er å umiddelbart gjenoppta fredssamtaler, og alle fredsfremmende mekanismer bør spille en aktiv rolle.»

Fra før har Russland og Tyrkia tatt initiativ for å støtte Gaza og vil utvilsomt støtte Kinas linje. Det samme har president Cyril Ramaphosa i Sør-Afrika gjort. Det er liten tvil om at det overveldende flertallet av Afrikas stater vil være på samme linje. I Latin-Amerika er president Lula i Brasil er varm talsmann for Palestina. Israels brutale terrorbombing av Gaza har ødelagt landets begynnende normalisering overfor araberstatene, så dermed vil den arabiske og muslimske verden også slutte opp. Verdens største muslimske land, Indonesia, har gjort det klart at de står på samme linje.

Les: Russland og Tyrkia vurderer humanitær konvoi til Gaza

Kina har ikke bare et diplomatisk og humanitært standpunkt, men gjennom sitt aktive diplomati for å løse gamle konflikter har de også lykkes i å få Saudi-Arabia og Iran til å samarbeide, og de har planer for hvordan både Israel og Palestina kan få investeringer, handel og utvikling langs den nye silkeveien.

Dette har skapt et helt annet momentum for fred i Midtøsten. USA og Vesten er isolert, men hvor lenge kan de fortsette å være garantister for Israels okkupasjon av palestinsk land og overgrep mot palestinerne?


NRK 15. okt. 05:34 Kina sender utsending til Midtøsten for å jobbe for våpenhvile Kinas Midtøsten-utsending Zhai Jun drar til regionen til uka for å jobbe for en våpenhvile i krigen mellom Israel og Hamas. Zhai skal jobbe med forskjellige partnere for å få på plass en våpenhvile, beskytte sivile og jobbe for fredssamtaler, melder statlig kinesisk TV. Utsendingen har tidligere sagt at han er svært bekymret for en eskalering av krigen. Kinas utenriksminister har bedt USA spille en konstruktiv og ansvarlig rolle og ber om et internasjonalt fredsmøte. (NTB)

Forrige artikkelFiendebilder i sammenbruddets tid
Neste artikkel”Preken over nestekjærlighetens evangelium”