EU skal gi 70 milliarder kroner til Vest-Balkan – du får din del av regninga

0
Ursula von der Leyen

Den europeiske union planlegger å hjelpe landene på Vest-Balkan med å gjennomføre reformer som er nødvendige for integrering med den velstående blokken med en investering på 6 milliarder euro (6,4 milliarder dollar), sa EUs eksekutivpresident Ursula von der Leyen, i Skopje mandag ifølge Reuters.

Vi gjengir et utdrag av meldinga:

Nord-Makedonia, Albania, Kosovo, Serbia, Montenegro og Bosnia-Hercegovina trenger alle å gripe «mulighetenes vindu» for utvidelsen av EU og arbeide for å tilpasse deres standarder til de i unionen, sa von der Leyen.

Von der Leyen sa at EUs nye vekstplan for regionen vil inkludere åpningen av dets felles marked for landene på Vest-Balkan på områder som fri bevegelse av varer og tjenester, transport og energi. Den oppfordret også landene til å åpne et felles regionalt marked, og forfølge det med nødvendige reformer.

Nord-Makedonia må for eksempel reformere sitt forretningsmiljø, skape en effektiv offentlig administrasjon, ha sunne offentlige finanser og forbedre kampen mot korrupsjon. De må også endre grunnloven for å anerkjenne bulgarere som en minoritet, som anmodet av Bulgaria, for å la landet bli medlem av EU.

«Disse reformene vil komme med investeringer,» sa von der Leyen under en pressekonferanse med Nord-Makedonias statsminister Dimitar Kovacevski i starten av hennes Vest-Balkan-turné.

Kommentar

Dette er noen av de mest korrupte områdene i Europa og avstanden mellom regjeringsapparatet og organisert kriminalitet er i mange tilfeller knapt målbar. Dette vet naturligvis EU, og så mye velstand, demokrati og utvikling blir det neppe.

Men det kan kjøpe en del lokale pamper til å støtte EU-kommisjonen når den måtte trenge det.

Og vi garanterer: Norge vil komme til å øse ut norske skattemilliarder til dette, og du vil få din del av regninga.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRegjeringa regner med stor flyktningstrøm fra Ukraina og vil rekvirere innkvartering
Neste artikkelSeks av de ni planetariske grensene er brutt