Erdoğan: – Vesten er mest ansvarlig for massakren i Gaza

0
Recep Tayyip Erdoğan under massemøtet i Istanbul.

Hundretusenvis av mennesker samlet seg på en pro-palestinsk demonstrasjon arrangert av det regjerende Lov og utviklingspartiet (AKP) Istanbul 28. oktober. President Recep Tayyip Erdoğan holdt en lang tale under arrangementet som ble holdt på Istanbuls Atatürk flyplass, og fordømte både Israel og vestlige nasjoner for massakrene i Gaza. Noen medier har sitert den tyrkiske presidenten med uttalelser om at Tyrkia har truet Israel med krig og med å sende troppen til Gaza. Det later til å være feilsitater og misforståelser.

«Det er Vesten som er mest ansvarlig for massakren i Gaza også», hevdet han, og erklærte utvetydig Israel som en «krigsforbryter».

Talen hans fant stor gjenklang i folkemengden, mange av dem viftet med palestinske og tyrkiske flagg. Den tyrkiske nyhetskanalen Hurriet Daily News skriver:

Massemøtet markerte den største pro-palestinske demonstrasjonen i Tyrkia siden Hamas’ angrep 7. oktobers og Israels påfølgende luftangrep i Gaza. Deltakere, som ankom i hopetall fra midt på dagen og utover, sang slagord som «Morder Israel» for å uttrykke sitt raseri.

Arrangementet fikk betydelig gjennomslag på sosiale medier, med hashtaggen #BüyükFilistinMiting (GreatPalestineRally) som toppet lista over trendende emner på X, tidligere Twitter, i Tyrkia.

Erdoğans Israel-kritikk omfattet også vestlige land, og han anklaget dem for dobbeltmoral i deres svar på internasjonale konflikter.

«De som gråt krokodilletårer for de sivile som ble drept i krigen mellom Ukraina og Russland, ser nå stille på drapet på tusenvis av uskyldige barn,» sa han.

Presidenten fortsatte med å fordømme den vestlige verden for å legitimere tragedien i Gaza gjennom politiske kanaler og mediekanaler, og uttalte bestemt:

«Israel har åpent begått krigsforbrytelser i 22 dager, men de vestlige lederne kan ikke en gang oppfordre Israel til våpenhvile, enn si reagere på det.»

For ytterligere å intensivere sin holdning stilte Erdoğan spørsmålstegn ved legitimiteten til Israels tilstedeværelse i regionen.

«Hva var Gaza og Palestina i 1947, hva er det i dag? Israel, hvordan kom du hit? Hvordan kom du inn? Du er en inntrenger, du er en organisasjon,» sa han.

«Israel, vi vil erklære deg for verden som en krigsforbryter. Vi forbereder oss på å erklære Israel for verden som en krigsforbryter.»

Erdoğan er en dreven spiller, og det ville ha vært svært overraskende om han virkelig hadde kommet med uttalelser om å gå til krig mot Israel. Men fordømmelsen hans kunne knapt vært sterkere, og vi må huske på at vi her har å gjøre med et NATO-land med en av alliansens sterkeste hærer. Og at han taler på vegne av en samlet muslimske verden, kan det ikke være tvil om.

Som svar uttalte den israelske utenriksministeren Eli Cohen på X at » Gatt de alvorlige uttalelsene fra Tyrkia, har jeg beordret tilbakekalling av diplomatiske representanter til landet for å gjennomføre en revurdering av forholdet mellom Israel og Tyrkia.»

Forrige artikkelNy storkrig på trappene?
Neste artikkelDe Nye Eu-Påbudte Skrukorkene Ikke Det Store