Ukrainakrigen: Skandale over oppblåst pris på militærjakker kjøpt fra Tyrkia

0
Kilde: Ukrainska Pravda

Det ukrainske forsvarsdepartementet får kritikk etter at prisen på utstyr tredoblet seg på vei til landet.

Av Middle East Eye, 30. august 2023

En skandale er avslørt i Ukraina etter at det ble rapportert at forsvarsdepartementet betalte en enormt oppblåst pris for en bestilling av ubrukelige jakker fra Tyrkia.

Tidligere denne måneden rapporterte ukrainske medier at departementet hadde kjøpt 233.000 vinterjakker for 20 millioner dollar fra et tyrkisk firma.

Dokumentasjon beregnet på tollvesenet, avslørte imidlertid at kostnadene ved en av forsendelsene for et parti på 4.900 jakker på vei fra Tyrkia til Ukraina hadde tredoblet seg, og økte fra 142.000 dollar til 421.000 dollar.

Det ble også avslørt at jakkene var lette i stedet for vinterklær, som bestilt.

Den ukrainske journalisten Jurij Nikolov, som først meldte om skandalen, sa at situasjonen var et «rot», med høsten på vei og landet hans nedsunket i konflikt.

«Høsten kommer, og dette er virkelig et rot. Ukrainerne har ikke laget noen jakker. Så tilbake i sommer sa disse folkene at de ville gi oss noe tyrkisk dritt», sier han i et intervju med nyhetskanalen Ukrainska Pravda.

Massevis av biler kom fra Tyrkia, fulle av disse jakkene, som kostet 28 dollar da de forlot Tyrkia og 86 dollar da de kom frem. Jeg har sett hvordan disse fakturaene endret seg underveis. Den første fakturaen sier «kamuflasjejakke» og den siste, priset til $ 86, sier «vinterjakke».

Ifølge Ukrainska Pravda ble jakkene levert av Vector Avia, et tyrkisk selskap deleid av den ukrainske forretningsmannen Roman Pletnov.

En annen medeier i selskapet er Oleksandr Kasai, nevø av Hennadii Kasai, parlamentsmedlem for Ukrainas parti Folkets tjener og medlem av parlamentskomiteen for nasjonal sikkerhet, forsvar og etterretning.

Pågående etterforskning

25. august sa Ukrainas forsvarsminister Oleksii Reznikov at dersom påstandene viste seg å være sanne, ville han trekke seg.

En ukrainsk regjeringskilde fortalte Middle East Eye at skandalen «ikke hadde noe å gjøre med tyrkiske selskaper som selger overprisede materialer».

«Noen ukrainere bruker ikke vanlige kanaler, som ambassader, for å gjøre innkjøp fordi det reduserer risikoen for korrupsjon», sier de.

«I dette tilfellet er det en påstand om at et selskap nær et ukrainsk parlamentsmedlem kjøpte militærjakker fra det tyrkiske selskapet til en vanlig pris og solgte det til forsvarsdepartementet med en oppblåst pris for å oppnå urettferdig fortjeneste. Det er en pågående etterforskning av saken.»

Tyrkia, som er Nato-medlem, har klart å beholde gode forbindelser med både Russland og Ukraina de siste 18 månedene av krigen, og var i fjor med på å megle frem fangeutvekslinger.

Både Ukrainas president Volodymyr Zelensky og hans tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan har sagt at fangeutveksling vil være et av de viktigste samtaleemnene når sistnevnte møter Vladimir Putin neste måned.

Tyrkia har ikke sluttet seg til sine vestlige allierte i å innføre økonomiske sanksjoner mot Russland, men har i mellomtiden levert våpen til Ukraina og bedt om at landets suverenitet respekteres.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av Middle East Eye:

Ukraine war: Scandal over inflated price of military jackets bought from Turkey

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Kommentar:

La denne saka med jakkene stå som en liten illustrasjon på de enorme mulighetene for svindel, korrupsjon og rent tjuveri som oppstår når titalls milliarder av dollar flommer inn i Europas mest korrupte land.

Vi våger den påstanden at når samtlige partier på Stortinget fra FRP til Rødt stemmer entusiastisk for å gi minst 15 milliarder kroner i året de kommende fem år til Ukraina, så har de ingen form for kontroll med hvor disse pengene havner. En del mennesker kommer til å bli veldig rike og de kriminelle nettverkene i verden vil flomme over med våpen og utstyr.

Red.

Forrige artikkel50 år etter kuppet mot Allende møttes bevegelser og intellektuelle i Chile
Neste artikkelIngen frist for Frankrike når et «Nytt Afrika» stiger fram
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.