Polen vil ikke lenger sende våpen til Ukraina

0
Polens statsminister Mateusz Morawiecki

Massiv endring av Polens politikk.

Polen vil ikke lenger sende våpen til Ukraina, men fokusere på sitt eget forsvar, sier den polske statsministeren. Dette skjedde noen timer etter at Warszawa tilkalte Kievs ambassadør midt i en krangel om korneksport.

«Vi overfører ikke lenger våpen til Ukraina, fordi vi nå bevæpner Polen med mer moderne våpen,» sa Mateusz Morawiecki til kanalen Polsat, som svar på et spørsmål om hvorvidt Warszawa vil fortsette å støtte Kiev til tross for uenigheten om korneksport.

Polen har vært en av Ukrainas mest trofaste støttespillere etter at Russland invaderte i februar 2022 og er en av Kievs viktigste våpenleverandører. Det er også vert for en million ukrainske flyktninger, som har fått ulike former for statsstøtte.

Spenningen mellom Warszawa og Kiev ble utløst av Polens forbud mot ukrainsk kornimport for å beskytte interessene til bøndene, og har blitt intensivert de siste dagene, skriver The Guardian.

I sin tale til FNs generalforsamling denne uka anklaget Volodymyr Zelenskiy noen i Europa for å i praksis hjelpe Russland gjennom sin holdning til korneksport. «Det er alarmerende å se hvordan noen i Europa spiller ut solidaritet i et politisk teater – og lager en thriller av korneksporten. De kan se ut til å spille sin egen rolle, men faktisk er de med på å sette scenen for en Moskva-skuespiller, sa han.

Morawiecki sa senere til Polsat News TV: «Jeg advarer Ukrainas myndigheter. For hvis de skal eskalere konflikten slik, vil vi legge til ytterligere produkter til forbudet mot import til Polen. Ukrainske myndigheter forstår ikke i hvilken grad Polens landbruksindustri har blitt destabilisert. Vi beskytter polske bønder.»

Brann i rosenes leir

Dette skjer samtidig med at regimetro medier i USA som New York Times har snudd 180 grader og nå mener at det dødelige nedslaget av et missil 6. september i sentrum av Kostiantynivka ble forårsaket av et ukrainsk missil. 

NYT: Evidence Suggests Ukrainian Missile Caused Market Tragedy

Nå har det vært klart lenge at denne tragedien skyldtes et ukrainsk våpen som sannsynligvis var på avveier, og ikke et russisk missil.

Det nye er at New York Times skriver det, og at det skjedde rett før Zelensky skulle møte Biden i Det hvite hus.

Er det brann i rosenes leir? Er Zelensky i ferd med å komme i unåde i Washington?

I USA er Senatet stadig mer skaptisk til å levere mer våpen til Ukraina, skriver Politico.

Det er blitt klart også for USA at den ukrainske motoffensiven ble en katastrofe, og nå later USA til å revurdere kursen i Ukraina.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNew York Times erkjenner den ukrainske opprinnelsen til et dødelig angrep
Neste artikkelNy norsk modell: En politisk snylterelite hevet over egne regler