New York Times erkjenner den ukrainske opprinnelsen til et dødelig angrep

0

New York Times erkjenner endelig at det dødelige nedslaget av et missil 6. september i sentrum av Kostiantynivka ble forårsaket av et ukrainsk missil. Dette skriver Moon of Alabama.

NYT: Evidence Suggests Ukrainian Missile Caused Market Tragedy

Man lurer på hva som tok dem så lang tid.

Missilangrepet mot Kostiantynivka i Øst-Ukraina den 6. september var et av de dødeligste i landet på flere måneder, og drepte minst 15 sivile og skadet mer enn 30 andre. Våpenets nyttelast av metallfragmenter traff et marked, gjennomboret vinduer og vegger og såret noen ofre til det ugjenkjennelige.

Mindre enn to timer senere la president Volodymyr Zelensky skylden på russiske «terrorister» for angrepet, og mange medier fulgte etter.

New York Times var selvfølgelig en av de mediene som hadde spredt Zelenskis løgner:

Angrepet la mørke skyer over utenriksminister Antony J. Blinkens uanmeldte besøk til Kiev samme dag. Dette var et av de mest fremstående besøkene fra en amerikansk tjenestemann i byen siden president Bidens besøk i februar. Blinken møtte president Volodymyr Zelensky, kunngjorde mer enn 1 milliard dollar i ny amerikansk bistand til Ukraina og berømmet ukrainernes tapperhet og motstandskraft i møte med det han kalte Russlands «grusomme» aggresjon.

Bare timer etter nedslaget har flere bloggere allerede funnet ut at missilet kom fra ukrainsk side. Dagen etter publiserte Conflict Intelligence Team (CIT) en rapport om det:

Den 6. september rystet et missilangrep Kostiantynivka, en by i Donetsk-regionen under kontroll av de væpnede styrkene i Ukraina. Missilet traff et yrende bymarked klokken 14.04. lokal tid, og etterlot 16 døde og 33 skadde. Bilder og videoer i kjølvannet av streiken har blitt sirkulert av ulike medier verden over.

Videoene viste bevis på at missilet hadde kommet fra ukrainsk side. Ironisk nok hadde den viktigste blitt publisert av Zelenskis kontor:

CCTV-opptak publisert på president Volodymyr Zelenskyys offisielle Telegram-kanal fanget ikke bare øyeblikket for sammenstøtet, men også de foregående sekundene da tilskuere snur hodet, varslet av lyden av det innkommende missilet. I tillegg kan skyggen av missilet sees på takene til to parkerte biler i forskjellige deler av videoen. Basert på geolokaliseringen til videoen, og disse refleksjonene, kan vi med høy grad av sikkerhet si at missilet fløy inn fra nordvest.

De nærmeste russiske posisjonene ligger omtrent 18–19 km øst og sørøst for Kostiantynivka, kunne missilet bare ha blitt skutt opp fra russisk territorium i nærheten av Grayvoron i Belgorod-regionen i en avstand på omtrent 250 km. Siden vi anser et slikt scenario som usannsynlig, er det rimelig å anta at det var et utilsiktet ukrainsk missilangrep.

Denne versjonen støttes også indirekte av en rapport om rakettoppskytinger fra fly sør for Druzhkivka som ble lagt ut klokken 14:01. av en pro-russisk Telegram-kanal, der lokalbefolkningen lojale mot Russland rapporterer om det ukrainske flyvåpenets aktivitet. Druzhkivka ligger like nordvest for Kostiantynivka.

Angrepet ble vurdert til å ha vært av et amerikansk AGM-88 antiradarmissil:

Pro-russiske Telegram-kanaler antar at det var et AGM-88 HARM-missil. AFU bruker regelmessig slike missiler i Donetsk-regionen – for eksempel rapporterte vi i går et treff av et slikt missil på et boligbygg i Donetsk. Det var også andre hendelser i nærheten av Horlivka; fragmenter av et HARM-missil ble funnet 1. september nær Holmivskyi, 30 kilometer sørøst for Kostiantynivka.

Foreløpig er det ingen bilder av missilrestene, noe som gjør det umulig å identifisere det. I refleksjonene som er sett i videoen, kan man ikke skjelbe noen detaljer ved konstruksjonen. Til tross for at det finnes missiler som er i stand til å gjøre svinger i luften (f.eks. 9K720 Iskander mobile kortdistanse ballistiske missil), er det i dette tilfellet langt flere direkte og indirekte bevis til fordel for at det dreier seg om et utilsiktet angrep fra en generalforsamling. 88 HARM-missil.

New York Times-rapporten er uenig i denne missilvurderingen:

Men bevis samlet inn og analysert av The New York Times, inkludert rakettfragmenter, satellittbilder, vitneberetninger og sosiale medier-innlegg, tyder sterkt på at det katastrofale angrepet var et resultat av en feilaktig ukrainsk luftvernmissil avfyrt av et Buk-oppskytingssystem.

Ytterligere bevis viser at minutter før angrepet skjøt det ukrainske militæret to overflate-til-luft-raketter mot den russiske frontlinjen fra byen Druzhkivka, 16 mil nordvest for Kostiantynivka.

Ett spørsmål er ikke besvart av The New York Times-rapport. Hvorfor tok det tolv dager å publisere rapporten når det tok bare timer etter nedslaget å finne overbevisende bevis på et ukrainsk missilnedslag?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRussland doblet produksjonen av tanks og ammunisjon til tross for sanksjoner
Neste artikkelPolen vil ikke lenger sende våpen til Ukraina