Norges ødeleggelse av Libya bidro til at flomkatastrofen ble så alvorlig

0
Flommen i Libya / skjermdump fra Al Jazeera

En flomkatastrofe av uante proporsjoner har rammet Libya.

BBC skriver:

Rasende oversvømmelser har feid gjennom det østlige Libya, drept mer enn 5.300 mennesker mens man ennå ikke kan redegjøre for 10.000. Den nordafrikanske nasjonen opplever en «katastrofe av episke proporsjoner», har FN sagt, men måtte ting være slik? En gang et av Afrikas mest velstående land, har etter år med lovløshet gjort det til en skjør, splittet stat – dårlig forberedt på å takle kreftene som ble utløst av en naturkatastrofe.

Libya har vært preget av kaos siden styrker støttet av Vestens militærallianse i Nato styrtet den mangeårige herskeren oberst Muammar Gaddafi i oktober 2011. Det oljerike landet hadde en gang en av de høyeste levestandardene i Afrika, med gratis helsetjenester og gratis utdanning, selv om Gaddafi drev et hensynsløst regime som hadde lite tid til kritikere. Siden Gaddafis fall har Libya vært delt mellom to rivaliserende regjeringer og pågående konflikter mellom mange forskjellige militser.

Nå er BBCs omtale farget av vestlig tenkning. Hvordan kan vestlige medier snakket om «hensynsløst regime» etter hva Vestens «demokratier» gjorde med landet i 2011. Var det hensynsfullt?

Men BBC har rett også. Libya var det mest velstående og velfungerende landet i Afrika.

Inntil NATO med Norge i aller første rekke ødela landet. Og begge de to maktpartiene i Norge støttet denne krigsforbrytelsen.

Ine Eriksen Søreide har ikke beklaget at Norge bombet Libya sønder og sammen og bante veien for terror og kaos, hun har til og med sagt:

«Operasjonen i Libya var på mange måter svært godt gjennomført. I Norge er vi med god grunn stolte av vår innsats.»

Og Stoltenberg skulle gjerne ha gjort det igjen: Stoltenberg ville ha bombet Libya igjen.

Ødela landet og la det åpent for våre allierte jihadister

Som BBC påpeker er det ødeleggelsen av Libya som har gjort landet ute av stand til å takle en flomkatastrofe som den det nå har vært vitne til. Flommen skyldes naturkrefter, men et at det fikk så katastrofale virkninger skyldes at samfunnet er ødelagt. Det var to demninger som brast etter hverandre som gjorde flommen så katastrofal. Gaddafis «regime» var svært avanserte når det gjelder vanninfrastruktur. Bare tenk på The Great Manmade River. Men under kaoset som har rådd siden NATO og Norge ødela landet har demningene neppe vært vedlikeholdt.

Og vi vet hvem som bærer hovedansvaret for å ha ødelagt Libya.


Mer fra Libya. NRK 07:01 Frykt for at ny demning kollapser i Libya Folk i nærheten av demningen i en by vest for Derna bes om å komme seg i sikkerhet. I Derna skal en firedel av byen skal være skylt bort av vannmassen, og nå frykter myndighetene at et ny demning kan kollapse og gi enorme ødeleggelser, ifølge NBCNews. Det skjer etter at stromen «Daniel» traff landet. Elie Abouaoun, landsjef for Libya hos International Rescue Committee (IRC), sier situasjonen i landet er en av verdens verste humanitære kriser. Han påpeker faktorer som ødelagte veier, mangelfulle telenettverk, årevis med intern konflikt og klimaendringer har bidratt til å forverre situasjonen. Opptil 20.000 mennesker kan være omkommet i flommen i Derna, opplyste ordføreren onsdag.

Forrige artikkelGod butikk å tyne strømkunder: 11 toppsjefer i kraftbransjen får fire millioner kroner hver
Neste artikkelNår etterretningen blir ubekvem