Nå trener de på et nytt coronadiktatur

0

Bill & Melinda Gates Foundation har sponset en simuleringsøvelse kalt Catastrophic Contagion eller «katastrofal smitte». Øvelsen ble holdt 22. oktober 2022.

Vi gjengir teksten fra øvelsen som viser hvordan de planlegger å styre global folkehelse og tvinge offentlige tjenestemenn til å danse etter deres pipe i den neste «pandemien». De legger også stor vekt på å sikre et globalt meningsdiktatur der all opposisjon blir undertrykt og bare deres fortelling skal komme fram. Vi har ikke lagt til noe. Dette er deres egen tekst. Det eneste vi har gjort er å understreke enkelte avsnitt. Ingen må tro at de har tenkt å la oss slippe unna. En ny runde koronadiktatur er i emning, og de lover at det skal bli verre denne gangen.

Red.


Deltakere: Bill Gates + medarbeidere.

Sponsor: Bill & Melinda Gates Foundation.

Medarrangør:

Johns Hopkins Center for Health Security at the Bloomberg School of Public Health


Lærdom fra øvelsen

Denne treningsøvelsen er basert på et fiktivt scenario. Inndataekspertene som ble brukt for å modellere den potensielle effekten var fiktive. Det er en undervisnings- og opplæringsressurs for folkehelse og offentlige tjenestemenn.

Ledere må forberede seg nå på å ta vanskelige, kritisk viktige beslutninger med begrenset informasjon i de første dagene av neste pandemi for å øke sjansene for at et farlig utbrudd kan holdes inne ved kilden. I de tidlige dagene av en stor ny smittsom sykdomsepidemi, kan det være et kort mulighetsvindu for å stoppe den fra å bli en pandemi. For å lykkes med å begrense et slikt utbrudd, må det tas besluttsomme og dristige tiltak i møte med ufullstendige data, høy vitenskapelig usikkerhet og potensiell politisk motstand. Å tenke gjennom slike utfordringer, forberede seg på forhånd for å reagere effektivt, og øve gjennom både bord- og operasjonsøvelser på høyt nivå bør starte nå.

Det kan virke som om alle disse kritiske politiske beslutningene har blitt løst under COVID-19-pandemien, men det har de ikke. I Catastrophic Contagion-simuleringen kjempet til og med en gruppe av noen av de klokeste og mest erfarne internasjonale folkehelselederne som levde gjennom COVID-19 med motstridende synspunkter om hvorvidt land burde innføre reiserestriksjoner eller stenge skoler for å prøve å begrense en alvorlig ny epidemi som påvirket barn uforholdsmessig. Øvelsen reiste et sentralt spørsmål: Hvis fremtidige pandemier har en mye høyere dødelighet enn COVID-19, eller for eksempel hvis de hovedsakelig rammer barn, ville eller burde land ta andre, sterkere, tidligere tiltak for å begrense det, og hva er disse tiltakene ?   

Dette er ikke rene folkehelse- og vitenskapelige beslutninger; de vil bli laget av ledere i sammenheng med politiske, økonomiske og sosiale realiteter som kan forutses og vurderes på forhånd. Gjennom rutinesimuleringer og operative øvelser kan vi strategisk forberede oss på slike utfordringer på forhånd. Jo mer effektivt vi kan oppnå vitenskapelig og praktisk konsensus om den beste tilnærmingen til svært vanskelige, men forutsigbare problemer, jo mer vil vi være klare i fremtiden til å beskytte liv og nasjonale økonomier. Politiske ledere, i tillegg til helseledere, må være ved bordet under øvelser for å reagere effektivt under neste pandemi.

Land bør etablere et globalt nettverk av profesjonelle folkehelseledere som kan jobbe sammen for å forbedre epidemiens beredskap og respons og strebe for konsensus om vitenskapelige spørsmål i forkant av neste store utbrudd. Det finnes ikke noe eksisterende verdensomspennende profesjonelt nettverk av folkehelseberedskaps- og responsledere som kan jobbe sammen mellom og under epidemier for å bedre forberede alle land og gi gjensidig hjelp og deling av beste praksis under alvorlige epidemier. Etablering av et internasjonalt nettverk av nasjonale folkehelseledere, i tråd med det profesjonaliserte «Pandemic Corps» som refereres til i vår øvelse, kan i vesentlig grad hjelpe land med å redde liv og levebrød under store epidemier og komme seg raskere. Politiske ledere, som er betrodd å holde sine innbyggere trygge, kan dra nytte av konsensussyn som tilbys av en slik gruppe, i stedet for å måtte ta improviserte politiske beslutninger med høy konsekvens når liv står på spill under farlige utbrudd.

Land bør prioritere innsats for å øke tilliten til myndigheter og folkehelse; forbedre folkehelsekommunikasjonsinnsatsen; øke motstandskraften til befolkninger overfor villedende informasjon og redusere spredningen av skadelig feilinformasjon. I fremtidige pandemier bør vi fortsette å forvente enda flere store forstyrrelser fra feilinformasjon og desinformasjon. WHO kan være en global pålitelig kilde, og den kan dele vitenskap og folkehelseinformasjon bredt, men vi bør ikke forvente at den alene skal bekjempe eller stoppe spredningen av denne feil- og desinformasjonen. Land må samarbeide for å forutse denne trusselen og forberede seg på å bekjempe den med sine egne lover og prosedyrer. På samme måte som mange typer økonomiske og samfunnsmessige skader kan forutses og gjøres rede for i pandemiske beredskapsplaner, kan forutsigbare falske eller villedende helsemeldinger også gjøres. Å samordne måter å håndtere dette fenomenet på nasjonalt nivå i forkant av neste pandemi vil være avgjørende for å redde liv.

WHOs medlemsland bør styrke internasjonale systemer for deling og tildeling av knappe folkehelseressurser.  Globale samarbeid, som ACT-Accelerator og COVAX, ble lansert under COVID-19-pandemien. Imidlertid mangler folkehelseledere fortsatt tillit til dagens tilnærminger for rettferdig tildeling av medisinske mottiltak under en fremtidig pandemi. Selv om det var en global forpliktelse rundt egenkapital for alle land, vil implementering av rettferdig fordeling fortsette å være svært vanskelig i fremtiden, spesielt hvis det er praktiske utfordringer og spesielle krav som kjøling eller IV-administrasjon. Å gi alle regioner i verden mulighet til å redde liv under en pandemi vil øke rettferdig tilgang til livreddende behandlinger og vaksiner. Derfor må vi bygge opp produksjons-, distribusjons- og administrasjonskapasiteter rundt om i verden, med spesiell oppmerksomhet til land med dårlig infrastruktur.

Det er klart fra Catastrophic Contagion at selv etter den forferdelige virkningen av COVID-19, må det gjøres mer beredskapsarbeid, nye beslutninger må tas og ekstra ressurser settes inn. Vi må utvide grensene for vår evne til å svare.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPersonalunion mellom Faktisk og staten
Neste artikkelUkjente fond i skatteparadis tredoblet overskuddet med høye strømpriser