Kina og Saudi-Arabia holder felles marineøvelser

0

Saudi-Arabia og Kina vil holde sin andre felles marineøvelse neste måned, kunngjorde Kinas forsvarsdepartement 28. september. Forholdet mellom de to landene utvikles og blir tettere samtidig som USA gjør framstøt for en forsvarspakt med kongedømmet..

Av nyhetsdesken til The Cradle.

Den spesielle operasjonsøvelsen vil finne sted i den sørkinesiske byen Zhanjiang i oktober. Datoen er ennå ikke offentliggjort. Øvelsen vil fokusere på «oversjøiske maritime antiterroroperasjoner», inkludert skarpskyting, manøvrering, helikopterlanding og felles redningsøvelser, sa det kinesiske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Treningen består i å «utdype det pragmatiske og vennskaplige samarbeidet mellom de to militære styrkene og forbedre troppenes kamptreningsnivå,» sa den kinesiske talspersonen oberst Wu Qian.

Det saudiske forsvarsdepartementet har ennå ikke kommentert den annonserte øvelsen.

Kina og Saudi-Arabia holdt felles marineøvelser for første gang i 2019 på King Faisal Naval Base i Jeddah.

Kinesiske statlige medier sa at den tre uker lange fellesøvelsen var designet for å bygge tillit mellom de to sidene for å bekjempe maritim terrorisme og piratbekjempelse.

Saudi-Arabia, som er en langvarig amerikansk alliert og klientstat, har tatt tiltak for å styrke forholdet til Kina de siste månedene. Kina er nå Saudi-Arabias viktigste kjøper av olje, og de to landene har signert en rekke avtaler om å investere i hverandres økonomier.

I mars meklet Kina en avtale med Saudi-Arabia for å normalisere forholdet til Iran, mens kongeriket ble invitert til å slutte seg til BRICS i august.

Saudi-Arabia søker samtidig en forsvarspakt med USA som ett av flere krav for normalisering av forholdet til Israel. Dette kan tillate saudisk leder Mohammad bin Salman å utnytte sine tettere bånd med Beijing for å oppnå en bedre avtale med USA som en del av en normaliseringsavtale med Israel. 

President Joe Biden har prioritert en Saudi-Israel normaliseringsavtale i forkant av neste års presidentvalg. Bin Salman søker angivelig også etter tilgang til amerikansk kjernefysisk teknologi, mer avanserte amerikanske våpen og etablering av en palestinsk stat i samsvar med det arabiske fredsinitiativet fra 2002 som en del av en avtale.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHundretusener av nordmenn er allerede i djup økonomisk krise
Neste artikkelUkrainakrigen er big business