Finland tester digitale pass for alvor første gang

0

Dette skjedde på direkteflygning mellom Helsingfors og Storbritannia. Systemet bygger på digital ansiktsgjenkjenning og en helt ny reiseteknologi.

Av Romy Rohmann.

Systemet, som er basert på ansiktsgjenkjenning, er en del av et større EU-initiativ og skal testes frem til 24. februar.

Det er den finske grensekontrollen som sammen med Finnair, det finske politiet og flyoperatøren Finavia som har startet initiativet rundt digitale pass. Finner som reiser mellom Helsinki og Storbritannia kan nå bruke Digital Travel Credentials (DTC)-systemet som et alternativ til fysiske pass, dette skriver Helsinki Times.

Helsinki Times skriver:

Finske statsborgere som reiser til London, Edinburgh eller Manchester via Finnair kan velge det digitale systemet ved å laste ned FIN DTC Pilot-appen. Før aktivering må brukere sørge for at telefonskjermlåsene (PIN, fingeravtrykk eller ansikts-ID) er på plass. Etter appinstallasjon registrerer reisende seg på Vantaa hovedpolitistasjon, hvor bildet deres blir tatt for fremtidig ansiktsgjenkjenning. Etter registrering kan reisende bruke DTC på Helsingfors lufthavn på direkte Finnair-flyvninger til Storbritannia frem til februar 2024. Datainnsending til den finske grensevakten kreves 36 til 4 timer før de flyr. På flyplassen settes det opp spesielle køer for DTC-brukere. Identiteten deres bekreftes gjennom en sammenligning mellom DTC-bildet og det som ble tatt under registreringsprosessen, supplert med ansiktsgjenkjenningsteknologi.

Denne utprøvingen av digitale pass er en del av et bredere EU-initiativ for å forbedre reiseteknologien. EU-kommisjonen vurderer for tiden hvilke medlemsland som er opptatt av å teste ut dette med digitale pass. Kroatia har vist interesse og planlegger å pilotere et lignende program på Zagreb lufthavn senere i år. Resultatene fra disse forsøkene vil informere om en potensiell EU-omfattende utrulling av digitale pass i fremtiden.

https://www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/domestic/24140-finland-tests-digital-passports-in-world-first-trial.html

Lurer du på om du har et digitalt pass? Går du inn på BankID sine nettsider står dette:

Ja det er sannsynlig – alle som har et gyldig pass som er utstedt i Norge etter 2008 har det man kaller et digitalt pass eller biometrisk pass. Det betyr at passet er et maskinlesbart dokument og kan benyttes for din legitimering. Tjenesten støtter nasjonale ID-kort og pass som har et symbol med en hvit sirkel – se bildet under.

https://www.bankid.no/privat/los-mitt-bankid-problem/ofte-stilte-sporsmal/identitetssjekk/har-jeg-et-digitalt-pass/

Forrige artikkelMoskva lover «forebyggende tiltak» for å stoppe NATOs arktiske oppbygging
Neste artikkelSirkus Erna Solberg fortsetter – Teflon-Erna kan ryke