EU planlegger å sende militære styrker og politi til Vest-Afrika

0

Europa er redd for å miste grepet om sine tidligere kolonier.

Av Romy Rohmann.

EUs medlemsland har blitt enige om å sende soldater og politi til Ghana, Togo, Benin og Elfenbenskysten, kunne en lese i de tyske avisene Deutsche Welle og Die Welt am Sonntag.

Oppdraget vil begynne etter en formell godkjenning av EUs utenriksministre på et møte som skal avholdes i Luxembourg nå i oktober 2023.

https://www.welt.de/politik/ausland/article247127834/Golf-von-Guinea-EU-plant-zivil-militaerische-Mission-in-Westafrika.html

Startsignalet for et nytt oppdrag i Ghana, Togo, Benin og Elfenbenskysten skal altså gis i oktober og målet er «som vanlig» opplæring og trening for bekjempelse av terror.

EU skal utplassere politifolk og soldater i landene Elfenbenskysten, Ghana, Togo og Benin.

Ifølge et såkalt «kriseoperasjonskonsept» har oppdraget flere uttalte mål: I tillegg til en generell styrking av sikkerhetsstyrkene, særlig i nord i de fire landene, gjennom råd og opplæring, skal det også være spesifikk «pre-deployment training» for antiterroroperasjoner, teknisk støtte og tillitsbygging i sikkerhetssektoren.

Det uttrykkes også en bekymring for spredningen av jihadistisk terror.

Die Welt am Sonntag skriver:

Høytstående EU-diplomater involvert i planleggingen av European External Action Service (EEAS) i Brussel siterte årsaken til det planlagte oppdraget som «EUs bekymring for at jihadistgrupper i Vest-Afrika kan utvide sine aktiviteter fra Sahel-regionen mot de sørlige kystlandene i Guineabukta, og ytterligere spre ustabilitet i området».

Noen har sjølsagt sørget for at regjeringene i Benin og Ghana har sendt et invitasjonsbrev til EU noe som er nødvendig for europeernes oppdrag.

https://www.welt.de/politik/ausland/article247127834/Golf-von-Guinea-EU-plant-zivil-militaerische-Mission-in-Westafrika.html

https://www.dw.com/en/eu-planning-new-africa-mission-in-gulf-of-guinea-report/a-66640730

Deutsche Welle skriver også om dette oppdraget 27. august:

Årsaken bak det planlagte oppdraget er EUs bekymring for at islamistiske grupper «kan utvide sine aktiviteter i Vest-Afrika fra Sahel- sonen mot de sørlige kystlandene ved Guineabukta, noe som fører til enda mer utbredt ustabilitet i regionen.

Militant aktivitet fra ekstremistgrupper knyttet til «Den islamske staten» og al-Qaida har rystet land som Mali, Niger og Burkina Faso de siste årene.

EU ønsker også å motvirke russisk innflytelse i regionen som har blitt spredt gjennom Wagner-leiesoldater som har støttet militærregimer i Sahel.

Dette oppdraget skal altså opp til godkjenning av EUs utenriksministre på et møte i Luxembourg nå i oktober 2023, det skal bli interessant å høre hva som skrives i mediene når dette skal opp. Vil argumentet «bekjempe terrorisme» slukes rått denne gangen også, eller er det noen som vil nevne bekymringen Europa har for å miste kontrollen i sine tidligere kolonimakter.

I en av artiklene vi har skrevet om Niger i det siste på steigan.no skriver Thomas Fazi: Niger og det franske imperiets sammenbrudd

Vestlige land bør – og Frankrike spesielt – akseptere at denne anti-vestlige trenden har mye mindre å gjøre med nylig utenlandsk innflytelse enn med historiske klager mot langvarig neokolonial praksis. Ethvert forsøk på å motarbeide det med den samme gamle oppskriften – økonomisk utpressing og militær makt – vil bare styrke opprørernes besluttsomhet.

Forrige artikkelEn gledens morgen
Neste artikkelUngarn: EU sliter nå voldsomt på grunn av Ukrainakrigen