Det kanadiske parlamentets hyllest til en SS-veteran er toppen av et isfjell

0
SS-veteranen Yaroslav Hunka hylles i det kanadiske parlamentet.

Det kanadiske parlamentet ga en stående applaus på fredag ​​til en 98 år gammel immigrant fra Ukraina som kjempet i en militærenhet fra Det tredje rike anklaget for krigsforbrytelser. Dette er ikke første gang Canada hyller ukrainsk nazisme. Canada har to monumenter over nazistyrken, det ene i Oakville, som ligger utenfor Toronto, det andre i Edmonton. Kanadiske jødiske organisasjoner har bedt om å fjerne dem.Dette skriver Lev Golinkin i det jødiske tidsskriftet Forward.

Av Lev Golinkin.

Den eldre veteranen Yaroslav Hunka ble hedret under en sesjon der president Volodomyr Zelenskyy fra Ukraina henvendte seg til lovgiverne for å takke dem for deres støtte siden Russland invaderte landet hans, og sa at Canada alltid har vært på «den lyse siden av historien». Speakeren for Underhuset, Anthony Rota – som hadde sammenlignet Zelenskyy med Winston Churchill – anerkjente en «veteran fra andre verdenskrig som kjempet for ukrainsk uavhengighet mot russerne og fortsetter å støtte troppene i dag selv i en alder av 98 år.” 

Deretter reiste forsamlingen seg for å applaudere en mann i khaki-uniform som sto på balkongen og hilste, slik man ser på dette skjermbildet fra kanadisk fjernsyn. 

Mannen ble identifisert som Yaroslav Hunka av Associated Press, som publiserte et fotografi som viser Zelenskyy smilende og løfter en knyttneve under ovasjonen.

AP-teksten beskrev Hunka som en person som har «kjempet med den første ukrainske divisjonen i andre verdenskrig før han senere immigrerte til Canada.» Den første ukrainske divisjonen er et annet navn for den 14. Waffen-grenadierdivisjonen til SS, den militære fløyen til Nazipartiet; enheten ble også kalt SS Galichina.

Et av flere bilder på en blogg av en SS Galichina-veterangruppe som viser Yaroslav Hunka, den ukrainske immigranten hedret av det kanadiske parlamentet under et besøk av den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy. Hunka er på første rad, midten. Foto Combatant News

Dette er den samme enheten som er hedret av kontroversielle monumenter i Canada og Australia som Forward nylig avslørte. De finnes i forstedene til Philadelphia og Detroit. Jødiske grupper har bedt om å fjerne dem.

Etter en Forward-artikkel i august som ble fulgt av dekning i Philadelphia Inquirer, lokale TV-stasjoner og andre nyhetskanaler, dekket Ukrainian Catholic Archeparchy i Philadelphia midlertidig til monumentet som ligger på en kirkegård i Elkins Park, Pennsylvania, i påvente av diskusjoner med lokale jødiske ledere . The Jewish Federation of Greater Philadelphia og regionale avdelinger av American Jewish Committee og Anti-Defamation League hadde uttrykt harme over monumentet.

SS Galichina ble dannet i 1943 og var sammensatt av rekrutter fra Galicia-regionen i det vestlige Ukraina. Enheten ble bevæpnet og trent av nazistene og kommandert av tyske offiserer. I 1944 fikk divisjonen besøk av SS-sjef Heinrich Himmler, som hyllet soldatenes «vilje til å slakte polakker». 

Tre måneder tidligere utførte SS Galichina-underenheter det som er kjent som Huta Pieniacka-massakren, og brente 500 til 1000 polske landsbyboere levende. 

Under Nürnbergrettssakene erklærte det internasjonale militærtribunalet Waffen-SS for å være en kriminell organisasjon som er ansvarlig for massegrusomheter, inkludert «forfølgelse og utryddelse av jøder, brutalitet og drap i konsentrasjonsleire, utskeielser i administrasjonen av okkuperte områder, administrasjonen av slavearbeidsprogrammet, mishandling og drap på fanger.» 

Etter krigen fikk tusenvis av SS Galichina-veteraner bosette seg i Vesten, rundt 2000 av dem i Canada. Da var enheten universelt kjent som den første ukrainske divisjonen.  

En blogg på ukrainsk av en sammenslutning av dets veteraner, kalt «Combatant News», inkluderer et selvbiografisk innlegg av en Yaroslav Hunka som sier at han meldte seg frivillig til å bli med i divisjonen i 1943 og viser flere fotografier av ham under krigen. Bildetekstene sier at bildene viser Hunka under SS-artillerietrening i München i desember 1943 og i Neuhammer (nå Świętoszów), Polen, stedet for Himmlers besøk.

I innlegg på bloggen datert 2011 og 2010 beskriver Hunka 1941 til 1943 som de lykkeligste årene i sitt liv og sammenligner veteranene fra enheten hans, som var spredt over hele verden, med jøder.

Canada har to monumenter til denne nazienheten, det ene i Oakville, som ligger utenfor Toronto, det andre i Edmonton. Kanadiske jødiske organisasjoner har bedt om å fjerne dem. 

Det er uklart om Zelenskyy visste at Hunka kjempet med enheten. I 2021 sluttet den ukrainske presidenten seg til regjeringene i Israel og Tyskland for å fordømme en marsj til ære for SS Galichina i Kiev.

Les også: Om nazimonumenter i Ukraina

Yaroslav Hunka fikk Medal of Merit fra Ukrainian Canadian Congress i 2007! Denne organisasjonen er direkte knyttet til Justin Trudeau. Han visste dette.

Forrige artikkelUkrainakrigen er big business
Neste artikkelGi heller drapspengene til sultne husholdninger, herr statsminister!
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.