BRICS diskuterer en «betalingsenhet» som alternativ til dollar

0
For moro skyld hadde den russiske delegasjonen lagd en "BICS mynt" som den viste fram på toppmøtet i Johannesburg.

BRICS-landene som fra nyttår bli BRICS 11 vurderer utsiktene til å opprette en «single unit account» som et alternativ valuta til amerikanske dollar. Utviklingen tyder på at BRICS ikke vil være avhengig av én enkelt valuta for å gjøre opp transaksjoner over landegrensene. Gruppa er ute etter å skape infrastruktur for «enhetlige oppgjør» som ikke vil være avhengig av andre lokale valutaer. Denne single unit account kan brukes til vareleveranser og vil være en sentralisert oppgjørskonto uten amerikanske dollar.

Derfor kan det hende at BRICS ikke vil bruke amerikanske dollar, euro, pund, men sine lokale valutaer som kinesiske yuan og indiske rupier. «Vi ser også potensialet for å diskutere opprettelsen av enhetlige oppgjørssystemer,» sa Russlands finansminister Anton Siluanov til den kinesiske kanalen CGTN TV.

Han understreket at BRICS-blokken vil begynne diskusjoner utsiktene til å skape en enkelt enhetskonto for enhetlige økonomiske oppgjør.

«Dette kan være en kontoenhet for BRICS-medlemslandene. Ikke en enkelt valuta som i EU, men et alternativ til amerikanske dollar. Der kostnadene for vareleveranser kan angis samt basispriser for enkelte varer. For ikke å være avhengig av den felles valutaen eller et utstedelsessenter som utsteder sedler på en ingen-vet-hvilken måte,» sa han.

Foreløpig er dette bare på diskusjonsplanet, men BRICS beveger seg fort på dette området og det er ventet at valutaspørsmålet vil komme opp allerede under det neste toppmøtet. BRICS har gjort det klart at det ikke lenger vil være avhengig av amerikanske dollar for internasjonal handel, og i stedet for å lansere sin egen valuta, noe de fleste mener ville være altfor tidlig, vurderes det altså å skape en felles oppgjørsenhet som kan brukes til handel mellom medlemslandene.

BRICS har gjort det klart at det ikke lenger vil være avhengig av amerikanske dollar for internasjonal handel.

BRICS: JP Morgan spår framtida til den amerikanske dollaren

JP Morgans Global Research publiserte en rapport med tittelen “De-dollarization: Is the U.S. dollar losing its dominance?” Alexander Wise, som forfattet Strategic Research ved JPMorgan, sa at den kinesiske yuan er den eneste konkurrenten som ønsker å velte den amerikanske dollaren.

Rapporten skisserte to scenarier som kan ha en sjanse til å erodere den amerikanske dollarens globale reservestatus. Det første scenariet er når den globale finansielle situasjonen blir verre, noe som gjør at amerikanske dollar mister stabilitet i markedene. Det andre scenariet kan være forårsaket av eksterne faktorer utenfor USA når andre land øker sine egne valutaer som alternativt oppgjørsenheter.

Konklusjonen til JP Morgan er at USAs dollar fortsatt vil være overlegent viktigste betalingsenhet og at yuan renminbi ikke er i nærheten av å kunne vippe den av tronen.

Det JP Morgan ikke vurderte er det alternativet som BRICS nå ser på, nemlig en felles single unit account som alle landene kan ta i bruk praktisk talt med en gang. Det vil i det minste være en alvorlig utfordring for dollaren innenfor BRICS, som nå omfatter 37% av verdens handel.

Les også: BRICS: U.S. Dollar Losing Dominance in the Global Oil Sector

Forrige artikkelModis reise til Jakarta er en geopolitisk begivenhet
Neste artikkelUkraina: Mer enn 40.000 soldatliv tapt for ingenting