USAs fem fremste våpenleverandører tjente 196 milliarder dollar i 2022

0

Halvparten av verdens 20 største våpenprodusenter er basert i USA, ifølge en ny rangering fra Defence News.

Amerikanske våpenprodusenter fortsetter å dominere den globale våpenindustrien, med fire USA-baserte selskaper blant verdens fem fremste militærentreprenører, ifølge en ny rangering av Defence News over de 100 største militærfirmaene.

I 2022 tjente USAs fem største våpenleverandører 196 milliarder dollar i militærrelaterte inntekter, ifølge Defense News. Lockheed Martin dominerte alle andre forsvarsfokuserte selskaper, med totale militære inntekter på rundt 63 milliarder dollar i fjor. RTX, tidligere kjent som Raytheon Technologies, var nummer to og tjente omtrent 40 milliarder dollar i 2022.

De samme fem amerikanske «hovedkontraktørene» har lenge dominert listene over verdens største våpenprodusenter. Lockheed Martin, Northrop Grumman, RTX, Boeing og General Dynamics har holdt seg på topp sju på Defence News-rangeringen siden den startet i 2000.

Nytt av året er at Aviation Industry Corporation of China har kilt seg inn blant de amerikanske våpengigantene på en fjerdeplass.

Rekordprofitten skyldes Ukrainakrigen

Responsible Statecraft kommenterer våpenindustriens rekordprofitter og setter dem i sammenheng med de enorme vestlige utgiftene til krigen i Ukraina. US weapons makers report ‘all-time record orders’ since Russian invasion.

De største eierne av Lockheed Martin er de vanlige mistenkte: State Street, Vanguard og BlackRock. I RTX er rekkefølgen Vanguard, State Street og BlackRock. Mens i Northrop Grumman ser det derimot slik ut: State Street, Vanguard, Capital Research og BlackRock.

Svært mye av Ukrainamilliardene fra samtlige norske stortingspartier havner hos amerikanske våpenprodusenter og i siste instans hos deres søkkrike eiere. Så her gjør virkelig norsk venstreside en skikkelig dugnad for de rikeste av de rike. Det kalles «internasjonal solidaritet».

Forrige artikkelRektor snakket usant om mRNA-vaksinen
Neste artikkelVestens BRICs-paranoia