The Hill: – Bidens Ukraina-strategi svikter

0
Military Summary Channel mener å kunne slå fast at det pågår et sammenbrudd på den nordlige flanken til de ukrainske styrkene.

Den amerikanske nettavisa The Hill som står Biden-administrasjonen nær skriver nå det som har vært åpenbart for mer nøytrale observatører i flere måneder: Biden’s Ukraine strategy is failing.

I en kronikk i avisa heter det:

Mens krigen i Ukraina fortsetter til tross for de USA-ledede sanksjonene mot Russland, som er uten sidestykke, begynner «Ukraina-trettheten» i Vesten å sette inn. De fleste amerikanere motsetter seg nå at kongressen godkjenner ytterligere militær og økonomisk bistand til Kiev, ifølge en ny CNN-SSRS meningsmåling

Det er lettere å fortsette å finansiere og bevæpne et land når det går bra. Men Ukrainas motoffensiv mot de forskansede russiske inntrengerne svikter, til tross for at Vesten trener og utstyrer ukrainske styrker med nye våpen til en verdi av titalls milliarder dollar. 

Etter at den mye hypede motoffensiven begynte i begynnelsen av juni, mistet Ukraina  så mye som 20 %  av de nylig leverte våpnene på bare de to første ukene. Den stoppede motoffensiven har knust NATOs håp om et stort militært gjennombrudd mot Russland, som fortsatt okkuperer nesten en femtedel av Ukraina.

Motoffensivens manglende fremgang plasserer i mellomtiden president Joe Biden i en vanskelig posisjon. Men i stedet for å revurdere strategien sin, kaster han bare gode penger etter dårlige og håper på et mirakel – et eventuelt  slagmarksgjennombrudd mot russiske styrker eller politisk omveltning i Moskva.

Bare dialog og diplomati kan stoppe krigen, som, i motsetning til tidligere militære invasjoner av suverene stater fra fremmede makter, har en global innvirkning i form av høyere mat- og drivstoffpriser og økt inflasjon. Dette er i stor grad fordi konflikten har formet seg som en slags stedfortrederkrig mellom stormaktene, som setter Russland opp mot den amerikanskledede blokken.

Heller ikke de proukrainske kartene gir noe inntrykk av noen særlig framgang for den ukrainske «sommeroffensiven»

Et stemningsskifte i USA

Man kan sjølsagt hevde at dette er «bare en kronikk», men det vil være en illusjon for enhver som vet hvordan slikt fungerer. Amerikanske medier er tungt styrt av herskerklassen og det militærindustrielle komplekset. Kronikken i The Hill er et uttrykk for et stemningsskifte i USA, et skifte som det også går an å spore i The New York Times og Washington Post. Og det er realitetene på slagmarka som langsomt går opp for dem. Vesten taper stedfortrederkrigen mot Russland uansett hvor mange titusener av ukrainske unge menn de kaster inn i den blodige kverna på østfronten.

Se også: What went wrong in Ukraine’s counteroffensive

Og ingen ønsker å sitte igjen med ansvaret for en tapt krig. Kanskje de aller siste dagers hellige vil vise seg å være skandinavisk venstreside og de notoriske Russland-haterne i Baltikum?

Kollaps på den ukrainske nordflanken?

Military Summary Channel, som baserer seg på informasjoner fra begge sider i krigen, hevder i sin siste gjennomgang av situasjonen på fronten at den ukrainske nordflanken bryter sammen og at ukrainske styrker nekter å følge ordre.

Forrige artikkelStor studie: Barn har nesten ALDRI overført Covid på skolene
Neste artikkelVestlige tjenestemenn: «Ekstremt usannsynlig» at Ukrainas motoffensiv vil lykkes