Spillet rundt Niger tetner – hva gjør USA?

0

USA sender følere til kuppregjeringa og ser muligheten til å erstatte Frankrikes rolle i landet.

USA har på linje med Frankrike og EU fordømt statskuppet i Niger og stilt seg bak planene til ECOWAS om å gjennomføre en militær intervensjon i landet. Men USA har investert mye i Niger i form av en viktig og kostbar dronebase og har ikke lyst på å miste den posisjonen. Tvert om later det til at USA ønsker å benytte muligheten til å fylle det tomrommet Frankrike etterlater seg. USA er heller ikke blinde for de store naturressursene i landet, ikke minst uran og gull, og ville ikke ha noe imot å ha kontroll over dem.

«Vi planlegger [for en evakuering] fordi det er fornuftig planlegging å være klar for alle situasjoner,» sa general James Hecker, U.S. Air Forces Europe/Africa-sjef, fredag under et arrangement i Defense Writers Group. «Vi håper at vi ikke trenger å evakuere. Det er sak nummer 1, og det er derfor vi opprettholder de nære militære båndene som vi har hatt tidligere. Vi prøver å sørge for at vi kan få en diplomatisk løsning som ikke blir militær i det hele tatt.»

Dette skriver Washington Examiner.

Hecker spesifiserte at beslutningen om å trekke seg ikke er tatt. Snarere planlegger USA muligheten for at en slik evakuering kan bli nødvendig seinere.

USA har flybaser i Niamey, hovedstaden, og i den avsidesliggende byen Agadez, på den sørlige kanten av Sahara. Fra den nigeriske flybase 201, som kostet 110 millioner dollar å bygge og ligger i nærheten av byen Agadez, er der militæret skyter opp antiterrordroner mot terrorgrupper i regionen. USA har ikke vært i stand til å fly siden det tilsynelatende kuppet fordi militæret stengte nigeriens luftrom, ifølge Politico.

Skulle USA måtte evakuere, innrømmet Hecker, «vil det åpenbart ha en virkning på vår [etterretning, overvåking og rekognosering] og vår evne til å fortsette å gjøre [bekjempelse av terrorisme] i den regionen.»

«Vi er absolutt en planleggingsorganisasjon, så selv om vi planlegger for forskjellige scenarier og forskjellige utfall, kommer jeg ikke til å si noe om dem akkurat nå herfra. Det vi håper på, og vi fortsetter å presse på for, er den diplomatiske løsningen for at dette skal ta slutt, sa Pentagon-talskvinne Sabrina Singh tirsdag. «Når det gjelder hvordan vi utfører våre antiterroroperasjoner, mener jeg, vi opprettholder fortsatt evner over horisonten, ikke bare fra Niger, men bare fra andre steder rundt om i verden. Og så vil vi fortsatt kunne ha kapasiteter i regionen , men Niger er en partner, og vi ønsker ikke å se at dette partnerskapet forsvinner. Vi har investert hundrevis av millioner av dollar i baser der, trent med militæret der.»

Minst fem av lederne for kuppet i Niger har fått opplæring i USA, skriver The Intercept.

En skal ikke se bort fra at USA vil utnytte sine forbindelser i Niger og med militærjuntaen til å albue seg inn der Frankrike før dominerte. Om det skader Frankrikes energiforsyning, er ikke noe som bekymrer Washington.

Det er stor sympati for Russland i Niger, det har man sett under demonstrasjoner i hovedstaden Niamey. Men det betyr ikke at man kan bruke et forenklet kaldkrigsskjema på situasjonen i landet. Russland har sympati med kravene til Sahellandene om kontroll med egne naturressurser, men Russland har ingen interesser av å bli dratt inn i en stedfortrederkrig med USA i Afrika.

Les også: Biden administration searching for ways to keep US forces in Niger to continue anti-terror operations despite overthrowing of government

Algerie nekter Frankrike overflyging til Niger

«Algerie har kategorisk nektet å åpne sitt luftrom for utenlandske styrker for å utføre militær intervensjon i Niger …»

Ifølge statsradioen i landet avviste Algerie Frankrikes anmodning om å utnytte algerisk luftrom. Frankrike forsøkte å bruke landets luftrom til militær intervensjon i Niger.

Ifølge franske kilder har Paris ikke kommet med noen slik anmodning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPris- og renteøkning rammer familiene: 160.000 kroner i økte utgifter på tre år
Neste artikkelUSA «frykter» at Ukraina er blitt for «redde for tap av soldater»