Skyhøye strømpriser sendte kraftselskapenes inntjening til himmels

0
Fra oppslaget i Finansavisen.

«Kraftselskapene tjente 59 milliarder i 2022. Skyhøye strømpriser sendte kraftselskapenes inntjening til himmels i fjor. Den samlede bunnlinjen endte på 59 milliarder kroner.» Dette skriver Finansavisen.

«Da Pareto i fjor sommer sendte ut sin årlige kraftrapport, sa Pareto-direktør Lars Ove Skorpen at 2022 ville bli et ellevilt år. Det fikk han helt rett i. Denne uken har meglerhuset sendt ut årets rapport, og den viser en vanvittig vekst over hele linjen.

* Kraftselskapenes bunnlinje økte til 59 milliarder kroner i 2022, fra 35 milliarder året før.

* De samlede utbyttene i fjor økte til 32 milliarder kroner, opp fra 20 milliarder.

* Kraftselskapenes skatteinnbetalinger steg til 60 milliarder, mot 38 milliarder i 2021.

I og med at kraftselskapene stort sett eies av enten staten eller kommuner, ble offentlig sektor i fjor tilført over 90 milliarder kroner i form av utbytter og skatter. Det er en økning på over 30 milliarder kroner fra året før. Til sammenligning budsjetterte regjeringen med at den nye formuesskatten i fjor høst ville øke skatteinntektene i år med 2,4 milliarder kroner.»

Absurde strømpriser

En leser skriver til oss i en kommentar:

«Det er vanvittige beløp som er tatt inn fra markedet i form av absurde strømpriser i senere tid.

Det faktum at myndighetene ikke gjør mer for å redusere prisene (det er mange måter å gjøre det på!) viser med all tydelighet at de ønsker at det skal være slik.

Meningsløs symbolpolitikk og prioriteringer som kan gjøre mer skade enn godt (karbonfangst, elektrifisering av sokkel, vindkraft, urimelige skatteregimer osv osv) initieres av ikke-demokratiske, men sterke privatkapitalistiske krefter for å øke deres makt og formue.

Dette er ikke på noen måte bærekraftig. Vi trenger en kraftig kursendring.»

Det er vanskelig å være uenig i denne kommentaren.

Forrige artikkelFDA i USA tillater leger å bruke ivermectin til å behandle covid
Neste artikkelSelv vestlige medier innser nå at Ukrainas motoffensiv er en katastrofe