Rapport: Ukrainske droneangrep inne i Russland bruker vestlig etterretning

0
Illustrasjon: Shutterstock

USA venter at ukrainske droneangrep i Russland vil øke enda mer.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 28. august 2023.

The Economist meldte søndag at Ukrainas økende droneangrep inne i Russland utføres ved hjelp av etterretning samlet inn av Kievs vestlige støttespillere.

Rapporten siterte kilder nær ukrainske droneutviklere og ukrainske militære innsidere, inkludert en dronekoordinator i Ukrainas militære etterretning. Den gikk i detalj om planleggingen som inngår i droneangrepene, som innebærer å samle etterretning om russisk luftvern.

«Operatører starter tidlig om morgenen (når forsvarernes konsentrasjon kan være fallende) og bruker en angrepsordre designet for å holde luftforsvaret opptatt. De samler etterretning (ofte fra vestlige partnere) om radarer, elektronisk krigføring og luftforsvarsressurser», heter det i rapporten.

Siden Ukraina har trappet opp droneangrepene betydelig inne i Russland, har Biden-administrasjonens embetsrepresentanter insistert på at USA ikke «oppmuntrer eller muliggjør» operasjonene. Rapporten motsier påstandene, ettersom USA er den ledende vestlige støttespilleren til Ukrainas krig mot Russland.

Washington Post-spaltist David Ignatius rapporterte på søndag at USA forventer at ukrainske droneangrep mot Russland vil øke enda mer. Han beskrev en skur av 42 droner som var rettet mot Krim fredag, som «en forsmak på hva som ligger foran oss».

The Economist-rapporten sa at et formål med droneangrepene, som innebærer å ramme boligbygg i Moskva, er å ha en «psykologisk innvirkning»«vanlige russere» som ikke er berørt av krigen, noe som betyr at de med vilje retter seg mot sivile.

Da ukrainske angrep på Moskva først ble hyppigere i forrige måned, sa Yurii Ihnat, en talsmann for det ukrainske luftforsvaret, at «nå påvirker krigen de som ikke var bekymret». President Volodymyr Zelensky sier krigen er på vei tilbake til Russlands «symbolske sentre».

Den ukrainske militære etterretningskilden sier til The Economist at droneangrepene også retter seg mot militære områder, som russiske flybaser. «Vi svarer på appeller fra våre brigader. De forteller oss at de vet hvor russiske våpen blir lagret, men har ingen mulighet til å treffe dem, og de trygler oss om å hjelpe», sier kilden.


Denne artikkelen ble først publisert av Antiwar.com:

Report: Ukrainian Drone Attacks Inside Russia Use Western Intelligence

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelVil regjeringa mislykkes med å svekke offentlighetsloven?
Neste artikkelHøyre sektor i Oslo – nazisymboler får vaie fritt
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.