Polen vil utplassere 10.000 ekstra soldater på grensa til Hviterussland

0
Duda og Zelensky

Grensen mellom Polen og Hviterussland har blitt et potensielt brennpunkt for en konflikt mellom Russland og NATO.

Av Dave DeCamp

Anti-War, 10.august 2023.

Den polske forsvarsministeren Mariusz Blaszczak sa torsdag at Warszawa planlegger å utplassere 10.000 soldater til grensen mot Hviterussland, som en del av en oppbygging som begynte etter at Wagner-krigere reiste til Hviterussland.

«Rundt 10.000 soldater vil være på grensen, hvorav 4.000 vil støtte grensevakten direkte og 6.000 vil være i reserve,» sa Blaszczak. «Vi flytter hæren nærmere grensen til Hviterussland for å skremme bort aggressoren slik at den ikke tør å angripe oss.»

Hans kommentarer kom en dag etter at en annen polsk tjenestemann sa at Warszawa planla å sende 2000 soldater til grensen.

Polske myndigheter anslår at det er 4000 Wagner-medlemmer i Hviterussland. I forrige uke hevdet den polske statsministeren Mateusz Morawiecki at de russiske leiesoldatene ble sendt til Hviterussland for å «destabilisere» NATOs østflanke og advarte om at de kunne planlegge «provokasjoner».

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har spilt på den polske frykten, ved å hevde at Wagner-krigere sa de ønsket å dra til Polen. Wagner-medlemmer gjennomførte også nylig øvelser nær den polske grensen.

Den polsk-hviterussiske grensen har blitt et mulig brennpunkt for en konflikt mellom NATO og Russland, ettersom Russlands president Vladimir Putin har advart om at han vil behandle et angrep på Hviterussland som et angrep på Russland. USA og NATO har gjentatte ganger lovet å forsvare alliansens «østlige flanke», med henvisning til Polen og andre østeuropeiske NATO-medlemmer.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War:

Poland to Deploy 10,000 Additional Troops to Belarus Border

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelVestlige medier innser slutten på den ukrainske motoffensiven
Neste artikkelKina produserer mesteparten av verdens solceller – ved hjelp av kull
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.