Kenya starter etterforskning av operasjonene til British Army Training Unit (BATUK)

0

Nairobis forsvarskomité vil etterforske anklager om drap, seksuelle overgrep og etiske brudd fra britiske tropper.

Av Romy Rohmann.

Kenyas regjering starter en etterforskning av operasjonene til British Army Training Unit (BATUK), soldater har blitt anklaget for drap og overgrep, samt å påføre miljø- og eiendomsskade. Dette skriver The Guardian 14. august 2023.

The Guardian: Kenya launches inquiry into claims of abuse by British soldiers at training unit

Nairobis parlamentariske forsvarskomité inviterer publikum til å sende inn begjæringer om alle påståtte forbrytelser begått av britiske soldater. Etterforskningen skal starte i oktober om påståtte etiske brudd, menneskerettighetsbrudd og den operasjonelle integriteten til BATUK-personell.

BATUK, et av Storbritannias største militære treningssentre i utlandet, står overfor en rekke anklager om forseelser i det østafrikanske landet.

Forsvarskomiteen i det østafrikanske landet forventer at resultatene av funnene vil bli sendt til parlamentet innen utgangen av året.

Det har kommet påstander om at det britiske militæret bruker farlige kjemikalier under treningsøvelser, og om seksuelle overgrep og drap.

Det er første gang at den britiske hærens aktiviteter blir gjennomgått på denne måten, sa Kelvin Kubai, en kenyansk advokat, siden landet fikk uavhengighet fra Storbritannia i 1963.

Denne Rapporten kan få konsekvenser for forsvarsavtalen mellom Kenya og Storbritannia, denne avtalen lar britiske tropper trene i Kenya.

Drapet på Agnes Wanjiru i 2012 forventes å bli inkludert i den omfattende anmeldelsen. Den 21 år gamle moren ble sist sett sammen med britiske tropper på et hotell i nærheten av brakken. Kroppen hennes ble funnet i en septiktank på en hytte i nærheten med stikkskader. En undersøkelse i Kenya i 2019 konkluderte med at britiske soldater var ansvarlige for drapet hennes og beordret ytterligere undersøkelser. Ingen ble den gang siktet. Nå gjenåpner Kenyansk politi saken.

Påstander om at ueksploderte bomber etterlatt av hæren på land vil også bli undersøkt, samt rapporter om farlige kjemikalier som brukes under øvelser.

Flere påstander om seksuelle overgrep vil også bli undersøkt. Hæren har vært forfulgt av påstander om overgrep i årevis, og lokale medier sier at nye meldinger om overgrep kommer inn stadig.

Forsvarsavtalen ble fornyet i juli 2021, men ble først ratifisert i april i år på grunn av en bølge av innvendinger fra lokalsamfunn som bor i nærheten av denne basen.

Tjenestemenn fra Laikipia County skrev til parlamentsmedlemmer i fjor og ba om at folks bekymringer ble tatt opp før forsvarsavtalen ble ratifisert.

The Guardian skriver videre at ifølge den britiske regjeringen kanaliserer Storbritannia nesten 1,2 milliarder kenyanske shilling (6,5 millioner pund) inn i sitt forsvarspartnerskap med Kenya hvert år, og gir anti-terrorisme treningsstøtte. De anslår at BATUKs tilstedeværelse har bidratt med 5,8 milliarder shilling til den lokale økonomien siden 2016.

Til dette svarer Forsvarskomiteen at problemene ikke kan ignoreres. Hvis BATUK, som det hevdes, har begått urettferdighet må dette etterforskes, vil vi ikke ha noen form for nykolonialisme, da vil vi som land si nei til videre samarbeid.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAlternativer til krig, veier til fred
Neste artikkelMotvind: – Elektrifisering av Melkøya – rasering og kolonialisme