Går det mot en stor krig i Vest-Afrika?

0
Soldater fra USAs AFRIICOM i Vest-Afrika.

Militærjuntaen i Niger har krevd at franske og amerikanske militære skal forlate landet og at Niger med umiddelbar virkning vil slutte å eksportere uran og gull til Frankrike. Spørsmålet er nå: Vil Frankrike eller USA intervenere militært i Niger? Det er ikke avklart, men regjeringene i nabolandene Mali og Burkina Faso sier at et slikt angrep i så fall også ville være et angrep på dem. 

Le Parisien skriver:

Regjeringene i Burkina Faso og Mali «advarer om at enhver militær intervensjon mot Niger vil utgjøre en krigserklæring mot Burkina Faso og Mali». De «advarer mot de katastrofale konsekvensene av en militær intervensjon i Niger som kan destabilisere hele regionen»

Lørdag sa Frankrike at de hadde suspendert all utviklingshjelp og budsjettstøtte til Niger. EU og USA har tatt en lignende avgjørelse. Frankrike har startet med evakuering av franske borgere fra Niger.

Uten særlig debatt sa Stortinget i 2021 ja til å sende norske soldater til den franskdominerte Takuba-styrken i Mali, skrev NRK.

Vil ECOWAS intervenere med støtte fra Vesten?

Den nigerianske presidenten som leder unionen av vest-afrikanske stater, Economic Community of West African States (ECOWAS), har hatt samtaler om saka med USAs visepresident Kamala Harris og andre utenlandske ledere.

Søndag ledet han et ECOWAS-toppmøte i Abuja som endte med innføring av en rekke sanksjoner, inkludert en flyforbudssone over Niger. Blokken stilte også et én ukes ultimatum til den midlertidige militærregjeringa i Niger om å gjenopprette konstitusjonell orden eller risikere mulig bruk av makt.

Nigeria er Afrikas mest folkerike land og har Afrikas nest største økonomi, nest etter Egypt. Hæren deres regnes som den femte sterkeste i Afrika, men den har ikke vært i stand til å slå ned de mange jihadistiske terroraksjonene i landet.

Algerie varsler støtte til Niger. Algerie har Afrikas nest største hær, og er en formidabel militærmakt. Lik Nigeria er de en stormakt innen olje- og gassektoren, og hæren deres regnes som sterkere enn Nigerias.

Det er skarpe interne konflikter i Nigeria, og det vil sannsynligvis bli hard motstand mot en eventuell krig mot nabolandet Niger.

USA har lenge posisjonert seg for krig i Afrika gjennom sine Africom-styrker. Dronebase i Niger. USA trapper opp krigen om Afrika. Kuppet i Niger rammer hjertet av denne operasjonen, så det er lite sannsynlig at USA vil gi seg uten sverdslag.

Hvis ECOWAS intervenerer med støtte av USA, er det sannsynlig at Algerie vil gå inn på Nigers side sammen med Mali og Burkina Faso. Algerie vil da trolig få tyngre våpen fra Russland, og da har vi en ny stor stedfortrederkrig mellom USA og Russland. Denne gangen i Afrika.

Apokalypse nå: Gribbene samles om Afrika

Et rikt, men fattig kontinent

Fra naturens side har Afrika enorme rikdommer, og på tross av generasjoner med utenlandsk plyndring er det fortsatt svært, svært mye igjen. Kanskje er Afrika det rikeste av alle kontinentene, samtidig som det er det fattigste. Nå er kappløpet om disse rikdommene igang igjen, ånden til Joseph Conrads Kurtz er tilbake. Afrika skal plyndres, og de fattige kan bare ha det så godt.

Det er dette USAs Africom handler om. Det er dette Frankrikes intervensjoner i Vest-Afrika egentlig dreier seg om. Og det var dette ødeleggelsen av Libya, som Norges rødgrønne regjering i høyeste grad var medskyldig i, djupest sett dreide seg om. Vi snakker om olje, gass, gull, uran, bauxitt, fosfat og nesten alle andre mineraler og råvarer man kan tenke seg.

Les: West Africa Is Gearing Up For A Regional War

Forrige artikkelMaktmisbruk sprer seg som virus
Neste artikkelGonzalo Lira: – Jeg ble torturert i ukrainske fengsler