Farvel Paris: Niger stopper uran- og gulleksporten til Frankrike

0

Niger har med umiddelbar virkning sluttet å eksportere uran og gull til Frankrike. Dette ble offentliggjort av militærjuntaen 31. juli.

Niger er den fjerde største produsenten av uran i verden og den viktigste kilden til uran som brukes til elektrisitetsproduksjon i Frankrike. Denne importen utgjorde nesten 25 % av all uranimport til EU i 2021, og bidro til å generere elektrisitet til millioner av husholdninger. Det franske atomteknologiselskapet Orano har drevet utvinning av uran i Niger siden 1970. Omtrent 35 % av uranet som ble brukt i franske reaktorer i 2020 kom fra Niger. Niger er verdens sjuende største uranprodusent.

Vil Frankrike eller USA intervenere militært i Niger? Det er ikke avklart, men regjeringene i nabolandene Mali og Burkina Faso sier at et slikt angrep i så fall også ville være et angrep på dem. Den franske regjeringa nekter for at det finnes slike planer.

Le Parisien skriver:

Regjeringene i Burkina Faso og Mali «advarer om at enhver militær intervensjon mot Niger vil utgjøre en krigserklæring mot Burkina Faso og Mali». De «advarer mot de katastrofale konsekvensene av en militær intervensjon i Niger som kan destabilisere hele regionen»

Også Algerie varsler støtte til Niger. Algerie har Afrikas nest største hær, og er en formidabel militærmakt.

Iran Observer skriver at hvis en slik situasjon skulle oppstå, ville Iran og Russland kunne komme til å lever våpen til Niger via Algerie.

Det er rimelig å analysere disse hendelsene i Afrika som uttrykk for en bredere frigjøringskamp fra de afrikanske statene mot USA og de gamle kolonimaktene. At Tyskland har bestemt seg for å avslutte all bistand til Niger bare føyer seg inn i det generelle bildet. Også EU har bestemt seg for å stanse all hjelp til Niger. Dette er Vesten mot Afrika, og Afrika sitter med den sterke handa når det gjelder energi og råstoffer.

Les: French embassy in Niger is attacked as protesters waving Russian flags march through capital

Det går fort nå. Europa ødelegger i rask rekkefølge sine forbindelser med sine viktigste handelspartnere: Kina og Russland, sine viktigste energileverandører: Russland og Afrika og sine viktigste råvareleverandører: Russland og Afria.

Skal det være noe mer før vi stenger?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBankkonti stengt på grunn av «feil» Covid-meninger
Neste artikkelLærdommer fra Korea-krigen