Et stort flertall av ukrainerne mener Zelensky er ansvarlig for korrupsjonen

0
Den ukrainske "Monaco-bataljonen" stjeler som ravner og en del av bistanden havner her. / Kilde: Ukrainska Pravda

Den ukrainske avisa Kyiv Post, som vokste fram som ei pro-Maidan-avis, skriver at et «stort flertall av ukrainerne mener Zelensky er ansvarlig for korrupsjonen»: Large Majority of Ukrainians Think Zelensky Responsible for Corruption.

Omtrent 77 prosent av de spurte ukrainerne mener at president Zelensky er direkte ansvarlig for korrupsjon i regjeringen og militæradministrasjonen, ifølge en ny meningsmåling utført av Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation (DIF) og rapportert av Interfax.

Det har vært kjent i årevis at Ukraina antakelig er det mest korrupte landet i Europa og at folk i regjerings- og militærapparatet stjeler som ravner. En av de verste er Vladimir Zelensky sjøl.

Pandora Papers avslørte offshoreformuen til den ukrainske presidenten og hans indre krets

Ukrainas president Volodymyr Zelensky red til makta på løfter om å rydde opp i korrupsjonen i landet, men Pandora Papers avslørte at han og hans nære krets var deltakere i et nettverk av offshoreselskaper, inkludert noen som eide dyr Londoneiendom.

Dette skrev Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i 2021.

Hovedfunnene

  • Ukrainas president Volodymyr Zelensky og hans partnere innen komedieproduksjon eide et nettverk av offshore-selskaper knyttet til deres virksomhet basert på De britiske jomfruøyene, Kypros og Belize.
  • Zelenskys nåværende sjefassistent, Serhiy Shefir, samt sjefen for landets sikkerhetstjeneste, var en del av offshore-nettverket.
  • Offshore-selskaper ble brukt av Shefir og en annen forretningspartner til å kjøpe kostbar eiendom i London.
  • Rundt tidspunktet for valget i 2019 overleverte Zelensky aksjene sine i et viktig offshore-selskap til Shefir, men de to ser ut til å ha laget en ordning for at Zelenskys familie skal fortsette å motta penger fra offshore.

Skuespiller Volodymyr Zelensky seilte inn til det ukrainske presidentskapet i 2019 på en bølge av offentlig raseri mot landets politiske klasse, inkludert tidligere ledere som brukte hemmelige selskaper for å gjemme formuen sin utenlands.

Lekkede dokumenter beviser at Zelensky og hans indre krets har hatt sitt eget nettverk av offshore-selskaper. To som tilhørte presidentens partnere ble brukt til å kjøpe dyr eiendom i London.

Avsløringene kommer fra dokumenter i Pandora Papers, millioner av filer fra 14 offshore-tjenesteleverandører lekket til International Consortium of Investigative Journalists og delt med partnere over hele verden, inkludert OCCRP.

Dokumentene viser at Zelensky og hans partnere i et TV-produksjonsselskap, Kvartal 95, opprettet et nettverk av offshore-firmaer som dateres tilbake til minst 2012, året selskapet begynte å lage regelmessig innhold for TV-stasjoner eid av Ihor Kolomoisky, en oligark forfulgt ved påstander om svindel på flere milliarder dollar. Offshores ble også brukt av Zelensky-medarbeidere til å kjøpe og eie tre førsteklasses eiendommer i sentrum av London.

Dokumentene viser også at like før han ble valgt, ga han sin eierandel i et viktig offshore-selskap, de britiske jomfruøyene-registrerte Maltex Multicapital Corp., til sin forretningspartner – som seinere ble hans fremste presidentassistent. Og til tross for at han ga fra seg aksjene, viser dokumentene at det snart ble gjort en ordning som ville tillate offshore å fortsette å betale utbytte til et selskap som nå tilhører hans kone.

Bye-bye, Kiev, hallo Côte d’Azur: Vesten sender bistand, Ukrainas korrupte eliter profiterer på konflikten

Oligarker har omdirigert mye av den økonomiske støtten som er sendt til Kiev utenlands, skriver Iain Muir.

Ukrainska Pravda lagde denne videoen om Monacobataljonen:

Monacobataljonen

Mens Ukraina har gjennomgått en generell mobilisering som omfatter alle menn under 60 år, har mange tidligere og nåværende høytstående tjenestemenn, politikere, forretningsmenn og oligarker flyttet til sikkerhet i utlandet – hovedsakelig til EU.

Ukrainske eliters masseflukt startet allerede før den væpnede konflikten. 14. februar 2022 forsvant plutselig 37 av varamedlemmene fra den ukrainske presidentens parlamentariske fraksjon (Servant of the People). Hadde ikke parlamentsmedlemmer fått forbud mot å forlate landet allerede dagen etter, ville andre definitivt sluttet seg til dem. I mellomtiden nøt tidligere embetsmenn og oligarker større frihet til å bevege seg rundt. I følge den italienske avisen La Repubblica lettet også 20 businessfly fra Boryspol-flyplassen i Kiev den 14.

Magnatene var først i rekken. Entreprenør og parlamentsmedlem Vadim Novinsky, forretningsmennene Vasily Khmelnitsky og Vadim Stolar, Vadim Nesterenko og Andrey Stavnitzer forlot alle landet med charterfly. Millionærpolitikeren Igor Abramovich bestilte et privat fly til Østerrike for 50 personer – og tok med seg slektninger, forretningspartnere og partifeller. Oligarkene fløy fra Kiev til Nice, München, Wien, Kypros og andre EU-destinasjoner.

En hel koloni med ukrainske oligarker har tilsynelatende slått seg til i den franske elitekommunen Cap-Ferrat. Eiendomsutvikler Vadim Solar, oligarkene Dmitrij Firtash, Vitaly Khomutynnik og Sergey Lovochkin er blant dem som nyter det gode liv midt i krigen. Cap-Ferrat-villaen som en gang tilhørte kong Leopold II av Belgia ble kjøpt av den rikeste ukrainske oligarken Rinat Akhmetov. Naboene hans er Alexander Davtyan, president for Investment Group DAD LLC, og Vladislav Gelzin, en tidligere stedfortreder for Donetsk Regional Council.

Tidligere innenriksminister Arsen Avakov, lederen av presidentens kontor, Andrey Yermak, Ukrainas andre president, Leonid Kuchma, tidligere statsminister Arseny Yatseniuk og mange andre tok alle sine familier og formuer, anslått til rundt en milliard dollar, ut av landet, for ikke å nevne de mange politisk tilknyttede oligarkene.

Naive Norge pøser ut titalls milliarder kroner til våpenprofitørene og ukrainske oligarker

Men i Norge vil man ikke høre på det øret. Fra FRP til Rødt er det full enighet om å tømme den norske statskassa for kanskje så mye som 100 milliarder kroner (når alle ekstrabevilgninger er tatt med) over til henholdsvis den notorisk korrupte våpenindustrien og til de ikke mindre korrupte oligarkene i Ukraina.

Det vil bli umulig for Riksrevisjonen å finne ut hvor det er blitt av pengene. Men det bekymrer ikke norske politikere. De har jo sine godt betalte jobber. Det er vanlige folk som skal få betale for festen – og ta oppvasken etterpå.

Forrige artikkelKampen om Niger og Vest-Afrika handler om plyndring av naturressurser
Neste artikkelAmbulansesjåfør: – Hverdagen endret seg i takt med dosene